Ahlat’ın Modern Arıtma Tesisi Hizmette

Bitlis’in Ahlat ilçesinde 'Çalıştırılamaz' denilen ve belediyenin tüm imkanlarını seferber ederek hizmete soktuğu arıtma tesisi faaliyete başladı.

Ahlat Belediye Başkanı A . Mümtaz Çoban , Ahlat Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi’ni verimli olarak çalışır hale getirildiğini belirterek , kıt imkanlarına rağmen bir çok belediyenin başaramadığı tesisi hizmete soktuklarını belirtti .

Göreve geldiği günden itibaren alt yapıya çok önem verdiğini ifade eden Başkan Çoban , atık su kanalizasyon bağlantıları ile beraber modern arıtma tesisi projesini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti .

Çoban , “Biz imkanları kısıtlı bir belediye olarak zorluyoruz . Bütün çabamız geleceğimizin teminatı olan Van Gölü’nün temiz kalmasıdır . Bu nedenle biz imkânlarımızı zorlayarak arıtma tesisimizi çalıştırıyoruz” dedi .

VAN GÖLÜ YÜZÜLEBİLİR BİR HALE GELMİŞTİR

Başkan A . Mümtaz Çoban , arıtma tesisinin devreye girmeden önce sudaki zararlı bakteriler nedeniyle gölün turizm değerinin çok düşük olduğunu anlatı . Gölde bulunan koli basili oranı tehlike seviyesinde ve halk sağlığını tehdit eder durumda olduğunu söyleyen Çoban " Arıtma tesisinin devreye girmesiyle birlikte Ahlat kıyılarında bakteriyolojik kirlilik hızlı bir şekilde düşmüş ve ilçemiz sahilleri yüzülebilir bir hale gelmiştir . Biliyoruz ki göl kıyısında arıtma tesisleri olmasa önümüzdeki 10 yıl içinde Van Gölü çöp ve pislikten değil yüzmek , kokudan yanından geçilemeyecek bir hal alacaktır . Van gölünün günümüzde bölgeye yaptığı ve gelecekte bölgemize yapacağı katkıları göz ardı etmemiz imkânsızdır . Bununla birlikte ülkemizde çevre felaketine dönüşmek üzereyken kurtarılan Haliç örneği bulunmaktadır . Van Gölü’nün ülkemiz için ikinci bir Haliç olmasının önüne geçilmesi elzem olmakla birlikte , bölgenin geleceği açısından da kaçınılmazdır . Çünkü bölgeyi kalkındıracak yegâne güç turizmdir . Turizmin en önemli kaynağı ise Van Gölü’dür . Atık su arıtma tesisinin hem ilçe halkına hem de doğaya yarar sağlıyor olması , Van Gölü ve çevresi için önemlidir . Atık su Arıtma Tesisi’nin halka açıktır , istenildiği zaman vatandaşlar tarafından incelenebilir . Tesisimiz 24 saat tam kapasite olarak çalışmakta olup , yetkili kişilerce analiz sonuçları hakkında günlük olarak bilgi verilmektedir . Konu ile ilgili olarak , isteyen her vatandaşımız tesis çıkış suyundan numune alıp istedikleri laboratuvarlarda analiz yaptırabilirler” dedi .

ARITMA TESİSİ SIRADAN BİR İŞLEV GÖRMÜYOR

Başkan Çoban , “Atık Su Arıtma Tesisleri , çeşitli faaliyetler sonucu ortaya çıkan sıvı atıkların arıtıldıkları , içerisindeki kirletici parametrelerin giderildiği tesislerdir . Atık Su Arıtma Tesislerinin sağlıklı bir şekilde çalışması , öncelikle söz konusu arıtma tesisinin planlama ve projelendirme aşamasında , verilerin sağlıklı bir şekilde seçilmesi ile mümkündür . Olaya daha geniş baktığımız zaman ise , dünya nüfusunun hızla artması nedeniyle suya olan ihtiyaçta o oranda artmakta ve su kaynakları hızla tükenmektedir . Bu yüzden oluşan atık suların doğaya tekrar verilirken arıtılması gerek mevcut su kaynaklarımızın korunması gerekse atık suların tekrar geri kazanımı artık önemli rol oynamaktadır . Günümüzde evsel ya da endüstriyel atık su olarak nitelendirilen bu atık sular arıtma teknolojileri sayesinde tekrar geri dönüşümü sağlanmakta ve etkileri bertaraf edilmektedir” diye konuştu .

ARITMA TESİSİ AHLAT ' A KAVUŞTURULAN DEV TESİS

Başkan Çoban , arıtma tesisindeki laboratuvarın teknik donanımı , tesisin işleyişi ve hem de 24 saat kontrol ve denetim mekanizması ile çalışmasının , Ahlat’a kavuşturulan dev tesisin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğunu anlattı . Ortalama saatte 170 metreküp atık suyun tesise gelerek burada arıtıldığını ifade eden Ahlat Belediye Başkanı A . Mümtaz Çoban , şunları söyledi : " Buraya giren atık suyun tamamı arıtılıyor . 170 metreküp arıtılan sudan saatte 160 metreküp su arıtılarak çıkışı sağlanıyor . Bu su doğada temiz olarak kullanılıyor . Geriye kalan yüzde 10’luk dilimdeki kısmı ise organik gübre olarak elde ediliyor . Şehir suyu ile laboratuvar testleri sonucunda arıtmadan elde edilen suyun karşılaştırılması sonucun da ise değerler bire bire çok yakın oranda sonuç veriyor . Buna göre , safsu 7 . 0 , şehir şebeke suyu 7 . 51 , arıtma tesisinden çıkan su ise 7 . 59 olarak tespit edilmiş durumdadır . Bu değerler sonucunda görülmektedir ki , arıtılmış su , diğer kullandığımız su kadar temiz , berrak ve kullanılabilir haldedir . ”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile