Ahlat’ta 'Halk Korosu” Kuruldu

Ahlat’ta 'Halk Korosu” Kuruldu

Bitlis’in Ahlat ilçesinde esnafından işçisine, yöneticisinden memuruna kadar geniş katılımlı bir “Halk Korusu” kuruldu.


Ahlat’a ait yöresel müziklerin yaşatılması adına başlatılan çalışma ile ilçeye ait 81 adet türkünün olduğu tespit edildi. Koroyla birlikte hem unutulan Ahlat türküleri hafızalarda yeniden canlanacak hem de gelecek kuşaklara bu kültürün aktarılması noktasında önemli bir adım atılmış olacak. Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu’nun girişimleriyle Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde ilçede “Halk Korosu” kuruldu.

Ahlat’a ait yerel türküler ile halk müziğini seslendirmek ve sosyal bir etkinlik amacıyla esnaf, memur ve vatandaşlardan oluşan koro büyük beğeni topluyor. Haftada iki gün devam eden koro çalışmalarını yerinde ziyaret eden Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu ve Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Ahlat’a ait yöresel müziklerin yaşatılması adına önemli bir çalışma olduğunu belirttiler. Koro çalışmalarını izleyen Kaymakam Tekbıyıkoğlu ve Başkan Çoban, zaman zaman koroya eşlik ettiler.

Çalışmaların ardından konuya ilişkin bir açıklama yapan Kaymakam Tekbıyıkoğlu, ilçenin her yönüyle zengin bir kültüre sahip olduğunu vurgulayarak, “Ahlat’ı tanımlarken Anadolu’daki ilk başkentimiz ve doğudaki kültürümüzün ilk numunelerinin verildiği yer. Aynı zamanda Ahlat kültür şehridir. Tabi bu kültürün en önemli öğelerinden bir tanesi de sözlü kültürdür. Sözlü kültürün içerisindeki en büyük unsur belki türkülerimizdir. Türkülerimiz aynı zamanda sözlü kültürün içerisindeki en dinamik yapıya sahiptir. Düğünlerde, ağıtlarda, güzel günlerde, efkârlandığımızda, neşelendiğimizde türkü söylüyoruz. Bu dinamik yapı yüzyıllar, belki bin yıllarca kendini muhafaza ederek dededen toruna babadan oğula intikal edip günümüze kadar geliyor. Ahlat bir kültür şehri olması hasebiyle çokta geniş bir türkü repertuarı var. Şu an tescilli olarak 35 tane türkümüz var, ama Ahlat’a ait 81 adet türkü olduğunu tespit ettik. Bunları tekrar hatırlamak ve hatırlatmak istiyoruz. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde zaman zaman Bitlis Tanıtım Günleri oluyor. Ahlat’ın anlatılacak birçok yönü var. Tarihi, kültürü, dili, geçmişi bunları da türkülerle hatırlatmak istiyoruz. Bu 81 tane türkümüzü gerek ilçe esnafı gerekse memur arkadaşlarımızdan oluşan koroyu kendi çapımızda kurduk. Bundan sonraki programlarda Ahlat’ı türküleriyle de hatırlatacağız. Aynı zamanda gelecek kuşaklara bu kültürün aktarılması noktasında bir can daha vermiş olacağız” dedi.

Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban ise, büyük bir keyifle Ahlat türkülerini dinlediklerini ifade ederek, “Bu projeyi hayata geçiren başta Kaymakamımız Tekbıyıkoğlu, değerli hocalarımız ve tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Tabi konu müzik olunca ve Ahlat’ın tarihi bir şehir olması münasebetiyle birçok eser ortaya çıktı. Bu eserler ilçenin gerek adını gerekse tarihteki bir takım duygularını hatırlattı. Müzisyenlerin kullandığı şöyle bir terminoloji var; ‘şehir ile müzik bir biriyle ilimiyet bağ içerir. Eğer bir şehrin müziği kendine münhasır yoksa onlara biz nevzühur diyoruz’ şeklinde ifade ediyorlar. Köklü bir tarihe sahip olan ve tarihten günümüze de bir takım vakaları, menkıbeleri kısacası o köklü kültürü nakil yoluyla günümüze taşıyan bazen bir destanda, bazen bir şiirde veya bugünkü türkülerimizi ortaya bıraktığımızda, yeniden Ahlat’ın bütün zenginliklerini ortaya çıkarma gayretleri gerçekleşiyor. Bu başlı başlına halkımız için ortaya konulan büyük bir emektir. Konu o kadar sıcak ki bir parçası olmak ayrı bir mutluluktur. Emeği geçen herkese teşekkürler” dedi.

Koroda bulunan kursiyerlerden Gürbüz Gülsar da, yıllardır özlemini duydukları Ahlat ile ilgili türküleri günümüzde seslendirmekten mutlu olduğunu ifade ederek, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Koroyu çalıştıran Müzik Öğretmeni Semah Açıkel ise, “Ahlat Kaymakamlığı önderliğinde halk korosu kurduk. Yaklaşık 1 aydır çalışmalarımız devam ediyor. Tahminimizden çok daha dinamik bir ekiple karşılaştık. Yaklaşık 20 kişiden oluşan koromuz çalışmalarına devam ediyor. Amacımız büyük şehirlerde yapılan tanıtım günlerinde hem ilçemizi bu alanda tanıtmış olacağız hem de bu kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarmak noktasında güzel bir çalışma olacak” diye konuştu.

Müzik öğretmenlerinden Serap Şahan da batıdan gelerek Ahlat’ta öğretmenlik yaptığını dile getirerek, “Ben orada türküye bu kadar istekli bir toplum göremedim. Bu yaş aralığında türküye bu kadar istekli olan ve bu müzikleri yaşatmak adına kursiyerlerimizin sürekli ellerinde notlarla gelmelerinden çok mutlu oluyoruz. Bu çalışma içerisinde bulunduğum için mutluluk duyuyorum” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile