İlçenin çarşı merkezinde bulunan bir iş yerinde kurulan tandı da, pişirilen lavaş ekmekler için vatandaşlar dakikalar öncesinden kuyrukta bekliyor. Yeni açılan bir iş yeri bitişiğinde kendisine ayrılan bölümde tandır ekmeği yapan Hanife Gökalp isimli bayan, her geçen gün tandır lavaşına olan ilginin arttığını söyledi.
Gökalp, vatandaşların daha çok iftara yakın bir zamanda gelerek sıcak ekmek almak istediklerini belirterek:“Hiçbir katkı maddesi kullanmadan tamamen doğal olarak tandırda pişirdiğimiz lavaşlar oldukça rağbet görüyor. Günde ortalama olarak 350 - 400 adet lavaş ekmek çıkartıyorum. Bu sayı bazen daha fazlada olabiliyor. Tanesini 75 kuruştan sattığımız tandır lavaşı 360 gramdır. Un, hamur mayası, tuz ve su ile hamuru iyice yoğurduktan sonra odun ateşi ile pişiriyoruz. Hiçbir katkı maddesi kullanmadan tamamen el emeği ile yapmış olduğum lavaş ekmekler çok beğeniliyor. Tabi Ramazan olması nedeniyle tandır başında ekmek çıkarmak zor olsa da işimden çok memnunum. İlçemizde genelde lavaş ekmekler hep evlerde yapılır. Bu açıdan bakarsak tandır lavaşını yaparak satışa sunan başka yer olmaması da, tandır lavaşına olan ilgiyi daha da artırıyor. Tandır ekmeği sadece ilçemizde değil, bütün Anadolu da yapılan geleneksel bir besindir” dedi.
Vatandaşlar ise hasret kaldıkları lavaş ekmeğin Ramazan sofralarını süslemesinden dolayı duydukları memnuniyeti dile getirirken, lavaş ekmeğin ramazandan sonrada pişirilerek piyasaya sunulmasından memnun olacaklarını ifade ediyor .
Ahlat’ta Tandır Ekmeğine Rağbet Ramazan Ayında Arttı
Bitlis’in Ahlat ilçesinde asırlardır tandırlarda pişirilerek tüketilen lavaş ekmekler günümüzde de ticari işletmeler tarafından sunulduğu piyasada büyük rağbet görüyor.