Ahlat Tas Isçiligi, UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne Alindi

Ahlat Tas Isçiligi, UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne Alindi

Kültür ve Turizm Bakanligi nezdinde hazirlanan; Bitlis’in Ahlat Kaymakamligi, Ahlat Belediyesi ve sivil toplum kuruluslarinin katki sundugu “Geleneksel Ahlat Tas Isçiligi Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne Dahil Edilmesi” projesi, Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne kaydedildi.

Konuyla ilgili olarak Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, "Ahlat Tas Isçiligi Gelenegi"nin UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alindigini ve bununla Türkiye’nin bu listede kayitli kültürel unsurlarinin sayisinin 22’ye ulastigini bildirildi.

Türkiye’nin "Ahlat Tas Isçiligi Gelenegi" adli ulusal adaylik dosyasinin 28 Kasim-3 Aralik’ta Fas’in baskenti Rabat’ta düzenlenen Somut Olmayan Kültürel Mirasin Korunmasi Hükümetlerarasi Komitesi’nin 17. oturumunda UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne kaydedildigi vurgulanan açiklamada, bu kayitla beraber Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerinde kayitli kültürel unsurlarinin sayisinin 22’ye ulastigi belirtilerek, "Ata yadigari geleneksel sanatlarimizi yayginlastirarak korumak amaciyla farkindaligi artirmaya devam edecegiz" ifadesi kullanildi.

“Ahlat’i Ahlat yapan degerlerden en önemlilerinden bir tanesi de tas isçiligidir”

Konuyla ilgili degerlendirmede bulunan Ahlat Kaymakami Fikret Dag, Ahlat’i Ahlat yapan degerlerden en önemlilerinden bir tanesinin tas isçiligi oldugunu söyledi.

Dag, “Kültür ve Turizm Bakanligimiz öncülügünde yaklasik 1,5 yil önce baslattigimiz UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alinmasi çabasiyla ilgili ‘Geleneksel Ahlat Tas Isçiligi’ dosyamiz dün itibariyle kabul edildi. Buradaki amacimiz insanligin ortak mirasini, kültürel mirasini gelecek nesillere aktarmak ve farkindaligi daha fazla artirmaktir. Ahlat’i Ahlat yapan degerlerden en önemlilerinden bir tanesi de tas isçiligidir. Bin yillik kadim gelenegimiz ve daha önceki tarihimizde bunlar bize isik tutmaktadir. Dolayisiyla böyle bir kararin alinmis olmasi hepimizi mutlu etmistir. Emek veren ve bu konuda geleneksel Ahlat tas isçiligimizi destekleyen herkese sonsuz tesekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Ahlat Doga ve Kültürel Mirasi Yasatma Dernegi (ADER) Baskani Samet Adiyaman ise “Geleneksel Ahlat Tas Isçiliginin Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alinmasi bizleri ve Ahlat halkini oldukça sevindirmistir. Geleneksel Ahlat tas isçiliginin gelecek nesillere aktarilmasi için oldukça güzel bir adim oldu. Bundan sonraki süreçte de devamini bekliyoruz” diye konustu.



“Bu tasi bizden sonraki kusaklara aktarmaya devam edecegiz”

Ilçede geleneksel Ahlat tas islemeciligi yapan Seyfettin Altintas da, tas isine baba meslegi olarak devam ettigini belirterek, “Ocaklardan gelen kütle halindeki taslari siparislere göre hazirliyoruz. Selçukludan ve Osmanli’dan kalan motifler atiyoruz. Kendimizden de bir seyler ekleyerek yapiyoruz. Isledigimiz taslari mezar, çesme, sömine, barbekü, cami gibi yapilarda kullaniyoruz. ‘Geleneksel Ahlat Tas Isçiliginin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alinmasindan dolayi çok sevindik. Bu tasi bizden sonraki kusaklara aktarmaya devam edecegiz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile