Ahmet Hamdi Tanpınar ‘Mektup’ Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu

Edebiyatın büyük ustası Ahmet Hamdi Tanpınar anısına düzenlenen “mektup” yarışmasına katılan 218 eser arasından dereceye girenlere ödülleri, düzenlenen törenle verildi.

Edebiyatın büyük ustası Ahmet Hamdi Tanpınar anısına düzenlenen “mektup” yarışmasına katılan 218 eser arasından dereceye girenlere ödülleri, düzenlenen törenle verildi.

Bursa merkez Osmangazi Belediyesi’nin, edebiyatımızın büyük ustası Ahmet Hamdi Tanpınar anısına düzenlediği mektup yarışmasına 4 ülkeden ve Türkiye’nin 34 şehrinden toplam 218 eser katılmıştı.

Şair Yazar Hilmi Yavuz başkanlığında, Prof. Dr. Abdullah Uçman, Doç. Dr. Erdoğan Erbay, Yazar Adnan Özyalçıner, Gazeteci-Yazar Ali Çolak, Şair Metin Önal Mengüşoğlu ve Şair İhsan Deniz’in jüri üyeliğini yaptığı yarışmada tema, “Bursa’da İkinci Zaman’a Mektuplar.” şeklinde belirlenmişti.

Haraççıoğlu Medresesi’nde düzenlenen törenle yarışmada dereceye giren isimlere ödülleri verildi.

Yarışmaya Bursa’dan katılan Fatoş Mollamehmetoğlu‘nun, “Osmanlı Sarısında Türk Mavisi Bir Mektup” adlı eseri birinci, Erzurum’dan katılan Hüseyin Karaca, “İstanbul olacak Kelimeler” adlı eseriyle ikinci, Gaziantep’ten katılan Reşit Güngör Kalkan, “Bursa’da Nakışlanan Zamana Mektup” adlı eseriyle üçüncülüğe layık görüldü.

Ayrıca, ‘Kayıp Mektup’ adlı eseriyle Ayşe Öztürk, “Zamansız” adlı eseriyle Merve Koçak Kurt ile “Bir Muvakkit’in Bursa Halveti” adlı eseriyle Yaşar Bayar mansiyonla ödüllendirildi.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, programda yaptığı konuşmada, 10 yıl önce başlayan yarışmaların sadece Bursa’da değil, bütün dünyada ilgiyle takip edildiğini ifade etti. Dündar, “Geçen yıl tüm edebiyat dallarında yapıldı, artık yeter diye düşündük ama basına yansıyınca büyük tepki çektik. Baktık ki gerçekten çok seviliyor, edebiyatımıza çok büyük katkılar sağlıyor, devam ettik. Çok büyük ilgi görüyor. Yeni edebiyatçılar, yeni yazarlar, şairler kazandırıyor. Bu yarışmanın ilgi görmesi, büyük başarılara imza atması bizi mutlu ediyor.” diye konuştu.

Jüri Başkanı Hilmi Yavuz ise Tanpınar’ın 40 yıllık bir yazı serüveni olduğunu, yaşadığı dönemde pek bilinemediğini ifade etti. Tanpınar’ın kırk yıllık yaşam sürecinde, hakkında yazılan yazı sayısının neredeyse iki elin parmakları kadar olduğunu vurgulayan Yavuz, şunları kaydetti: “Ama 40 yıl sonra bir yıl içinde yazılan yazıların sayısı neredeyse 200 civarında. Bu, bizim aslında biraz da insanları öldükten sonra seviyoruz. Ne olursa olsun yine de belli bir tarihten sonra Tanpınar’a ilişkin yazıların sayısı artmış. Onun ders notlarının yayınlanması, geç de olsa bu büyük entelektüel, büyük edebiyatçının eninde sonunda fark edilmesi bana göre bahtiyarlık. Bu konuda Osmangazi Belediyesi’nin çok büyük emekleri var. Osmangazi Belediyesi, bu yarışmaları sürdürerek bizim bahtiyarlığımızı artırdı.”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de yarışmanın, Bursa ve edebiyat için çok önemli bir çalışma olduğunu belirterek, şunları dile getirdi: “Edebiyat alanı maalesef bizim en zayıf olduğumuz alan. Bu tür organizasyonlarla burada bir ivme kazandırmaya çalışıyoruz. Yeni edebiyatçılarımızın yetişmesi için gençlerimize şevk vermeye çalışıyoruz. Ancak bu yarışma uluslararası boyuta ulaşan bir etkinlik oldu. Biz de elimizden gelen katkıyı sağlamaya devam edeceğiz.”

Tanpınar anısına düzenlenen “Mektup” yarışmasının sonuçları, önceki yıllarda olduğu gibi yine Osmangazi Belediyesi tarafından kitap haline getirildi. Kitap, ödül töreninde okuyucuyla buluştu.

Öte yandan, katılımın bir eserle sınırlandırıldığı yarışmada. birincilik ödülünü alan yarışmacı 5 bin liralık ödülün sahibi oldu.



Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile