Merkezi İstanbul’da bulunan Gümüşhane İli ve İlçeleri Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği (GÜYAD) tarafından organize edilen program Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
'Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi’yi Tanıma, Anlama ve Anma' adı verilen programa Vali Dr. Yusuf Mayda, Milletvekili Feramuz Üstün, eski Milletvekili ve Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan, 23. Dönem Milletvekili Prof.Dr. Yahya Doğan, Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Dr. Nurettin Akman, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İhsan Günaydın, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Ümit Yüksel, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran, Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak, kamu kurum müdürleri, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, İstanbul Gümüşhane Dernekler Federasyonu Başkanı Hasan Akdemir, GÜYAD Başkanı Tahsin Söğüt, GÜYAD yönetim kurulu üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan GÜYAD Başkanı Tahsin Söğüt, dernek olarak 25 yıldır insana ve insanlığa hizmet ettiklerini belirterek, “Gümüşhanevi’yi tanımak, anlamak ve yaşamak gerekiyor. Gümüşhane’den çıkan bu değeri hepimizin çok iyi tanıması ve anlaması lazım” dedi.
Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, burada yaptığı konuşmada Gümüşhanevi hazretlerinin Gümüşhane’nin yetiştirdiği ve tüm dünyada insanların yoluna ışık tutan bir zat olduğunu belirterek, konuşmacıların ifade ettiği ‘Gümüşhane onu tanımakta gecikti’ sözlerine katıldığını söyledi.
“DAĞLARINDAN ALTIN ÇIKAN BİR İLİN OVALARINDAN DA BÖYLE PIRLANTALARIN ÇIKMASI TESADÜF DEĞİLDİR”
Gümüşhanevi hazretlerinin gerek dünyada, gerekse Türkiye çapında tanınan bir zat olduğunun altını çizen Vali Mayda, “Zaten dağlarından altın çıkan bir ilin ovalarından da böyle pırlantaların çıkması tesadüf değildir” tespitinde bulundu.
Gümüşhanelilerin Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretleri'ne sahip çıkmaları gerektiğine vurgu yapan Vali Mayda, “Gümüşhane Üniversitemiz merkez kampüsüne Gümüşhanevi adını verdi. Yurt-Kur yeni açtığı yurda da Gümüşhanevi ismini verdi. Bizler Gümüşhane’de üretilen değerlerin Gümüşhane’de temsil edilmesini sağlıyoruz. Osmanlı döneminde Gümüşhane’de basılan sikkeleri Gümüşhane’de sergiliyoruz. Aynı zamanda Gümüşhane’nin yetiştirdiği değerleri zaman zaman tanıtmaya, onlarla ilgili bilgileri toparlayıp kamuoyuna sunmaya gayret ediyoruz. Bu doğrultuda Üniversitemiz ve Valiliğimiz işbirliğinde önümüzdeki tarihlerde Gümüşhanevi hazretleri ile ilgili uluslararası bir sempozyum yapılacak ve sunulacak tebliğlerde kitap halinde yayınlanacak” diye konuştu
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün de konuşmasında bütün hemşehrilerinin Regaib kandilini kutlayarak Gümüşhanevi ile ilgili söylenebilecek herşeyin söylendiğini ifade etti.
Programda daha sonra 2. Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi onur ödülü Prof.Dr. Cevat Akşit adına oğlu Dr. Mehmet Sıddık Akşit’e takdim edildi. Takdimin ardından konuşan Dr. Mehmet Sıddık Akşit, Gümüşhanevi’nin doğduğu topraklara ilk kez geldiğini ve gün boyunca hayatı boyunca hep merak ettiği yerleri görme fırsatı yakaladığını söyledi
Gümüşhanevi hazretlerinin dergahının olduğu yerin şuanda İstanbul Defterdarlığı olarak kullanıldığını, boşaltılacağını ve 5 yıldızlı otel yapılacağı duyumunu aldıklarını kaydeden Akşit, “Bu durumu Başbakanımıza ilettik ve şuanda otel yapılması işinin durdurulduğunu duyduk. Bu dergahın yerinin bir otele değil de bir eğitim kurumuna, üniversiteye dönüştürülmesi için hep birlikte hareket edelim. Biz Gaye Vakfı olarak oraya kurulacak Gümüşhanevi Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin akademik kadrosunu 20 yıldır yetiştiriyoruz. Maddi, manevi destek vermeye hazırız ve sizden de destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretleri Doğduğu Yerde Anıldı
Büyük İslam Alimi Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi, doğduğu topraklar olan Gümüşhane’de doğumunun 200., vefatının 120. yılında düzenlenen programla anıldı.