Ahşap Atıkları Kastamonu Evleriyle Hayat Buldu

Kastamonu'nun Abana ilçesinde yaşayan Aydemir, ahşap atıklar kullanarak yaptığı yöresel Kastamonu evleri minyatürleriyle şehrin kültürel mirasının yaşatılmasını amaçlıyor Aydemir: 'Marangoz ve mobilyacıların atık olarak boşa çıkardığı ahşap parçalarını çivi kullanmadan, birleştirme ve yapıştırma tekniğini kullanarak işliyorum. Kendime model olarak belirlediğim yapıyı en ince detayına kadar minyatürüme yansıtıyorum'

SEMİH YÜKSEL - Kastamonu'nun Abana ilçesinde yaşayan Şükrü Aydemi̇r (40), ahşap atıklar kullanarak yöresel Kastamonu evlerinin minyatürlerini yapıyor.

Boş vakitlerini değerlendirmek için ahşap sanatına yönelen Aydemir, Kadıyusuf köyündeki evinin balkonuna kurduğu atölyede atık tahta parçalarını işliyor. Aydemir'in ahşap atıkları kullanarak yöresel dokunun izlerini yansıtan ev minyatürleri, meraklılarının ilgisini çekiyor.

Aydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kastamonu'daki birçok binada geçmişi anımsatan bir yapılaşma olmasının kendisini mutlu ettiğini söyledi.

Şehrin tarihi ve kültürel zenginliklerini taşıyan yaklaşık 150 minyatür ev yaptığını anlatan Aydemir, bu eserlerin Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok kentten gelen taleple kısa sürede tükendiğini belirtti.

Tarihi evleri yerinde inceleyip atölyesinde minyatürünü yaptığını dile getiren Aydemir, şöyle devam etti:

'Marangoz ve mobilyacıların atık olarak boşa çıkardığı ahşap parçalarını çivi kullanmadan, birleştirme ve yapıştırma tekniğini kullanarak işliyorum. Kendime model olarak belirlediğim yapıyı, en ince detayına kadar minyatüre yansıtıyorum. Kastamonu, ahşap, maneviyat ve tarih kokan bir şehir. Sanatla ilgilenen biri olarak ulaşabildiğim her eserin bir minyatürünü yapmayı hedefliyorum. Bunun için çalışmalarımı sürdürüyorum. Ürettiğim eserlerin de büyük rağbet gördüğünü gururla belirtmek istiyorum.'

- 'İlk etapta Abana'nın ve köylerinin mimarisini yansıtan modeller yaptım'

Aydemir, 2 yıl önce hobi olarak başladığı bu sanatın ekmek kapısı da olduğuna işaret ederek yaptığı minyatürlerin 100-500 liradan alıcı bulduğunu aktardı. El becerisi olan herkesin yeteneğini kullanmasını tavsiye eden Aydemir, şu değerlendirmeyi yaptı:

'İlk etapta Abana'nın ve köylerinin mimarisini yansıtan modeller yaptım. Biraz zorlandım ancak kısa sürede sanatımı ilerlettim. Pratik kazandıktan sonra da diğer ilçeleri gezip yeni modeller belirledim ve onların minyatürlerini ürettim. Kastamonu'nun mimari zenginliğini herkesin bilmesini istiyorum. Her zaman yaptığım eserlerle değil memleketimin güzellikleriyle övündüm. Ahşabı seviyorum ve herkesin sevmesini arzuluyorum.'

Yaptığı çalışmaların Kastamonu'nun tanıtımı açısından önem taşıdığını vurgulayan Aydemir, şehrin ecdat yadigarı eserlerini yaşatmanın ve herkese göstermenin gayreti içinde olduğunu kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile