Tüm Ahsap Palet ve Malzeme Üreticileri Dernegi’nden (PALDER) yapilan açiklamada, palet üreten isletmelerin yaklasan kis öncesinde ham madde tedirginligi yasadigi bildirildi.
Yapilan açiklamada su cümlelere yer verildi:
"Yaz aylarinda yasanan orman yanginlari tüm ülkeyi derinden yaraladi. Orman Genel Müdürlügü, yanginlar sebebiyle hasar gören orman alanlarinin yeniden yesertilmesi için yanik sahalarin temizlenmesi ihaleler açti. Ormanlarimizin yeniden yesertilmesi için bu gerekli ve destekledigimiz bir uygulama. Ancak stratejik öneme sahip olan ahsap palet sektörünün hammadde sorunu yasamamasini istiyoruz. Orman depolarinda ise hiç tomruk kalmadi. Ama yagmur ve kar yagdiginda orman içlerine girmek mümkün olamayacak. Bu sebeple Orman Genel Müdürlügü’nün yesil sahalarda kesim yaparak kis için tomruk stoklamasi gerekiyor. Aksi halde zorlu kis kosullarinda ham madde bulamayiz. Bu durumda ahsap palet üretilemeyecegi için lojistik mümkün olmayacak. Bu ise ülke içinde tedarik zincirini aksatacagi gibi ihracat yapmak da mümkün olmayacak."
Açiklamada, yanik sahalardan elde edilen tomruklarin ahsap palet üretiminde kalite sorununa yol açacagi da vurgulandi. Yanik orman emvallerinin çivi mukavemeti olmadigi, saglamlik sorununa yol açacagi belirtilerek, “Daha da kötüsü bu tomruklar birkaç ay içinde kurtlaniyor. Kurtlu agaçtan yapilan ahsap paletler ise isil islem yapilsa bile asla gümrüklerden geçirilmiyor. Bu sebeple yanik sahalardan elde edilen orman emvalleri sadece lif yonga sektörü için uygun. Ahsap palet üretmek sakincali” denildi.
PALDER üyeleri, “Ihracatin can damari olan ahsap palet üreticileri olarak, ülkemizin artan ihracatinda lojistik sorunu yasanmamasi için sesimizi duyurmak istiyoruz. Biz hammadde bulamazsak lojistik durur. Bu da ülkemizin yükselen ihracatina ve iç piyasada tedarik zincirinde aksamalara yol açar” dedi.
Ahsap Paletçilerin Ham Madde Tedirginligi
Ahsap paletçiler, orman isletmelerinin kis için orman depolarina tomruk stoku yapmasini istiyor. Orman Genel Müdürlügü’nün yaz aylarinda yasanan orman yanginlari sonrasinda hakli olarak önceligi yanik sahalarin temizlenmesine verdigini söyleyen ahsap palet üreticileri, kis öncesinde yesil sahalardan depolara tomruk inmemesi halinde zorlu kis sartlarinda ham madde bulamamaktan endise ediyor.



















