Ahsaplarin Arasinda Geçen Bir Ömür Açiklamasi 76 Yildir Ahsaplara Sekil Veriyor

Ahsaplarin Arasinda Geçen Bir Ömür Açiklamasi 76 Yildir Ahsaplara Sekil Veriyor

Tahtaya olan merakindan dolayi 12 yasinda marangozluga baslayan 88 yasindaki Abdullah Toprakçi, 76 yildir ahsaplara hem sekil veriyor hem de meslege olan askini yazdigi siir ile dizelere döküyor.

Gaziantep’in Sahinbey ilçesinde yasayan 88 yasindaki marangoz utasi Abdullah Toprakçi, Sahinbey Belediyesine bagli Konak Mahallesi’nde bulunan küçük marangoz dükkaninda tahta besik, tahta oyuncak, sandik, sandalye, masa, ekmek tahtasi, baston, kürsü, kasik gibi esyalari üretiyor. Toprakçi, marangozlugun meslekten daha çok sanat isi oldugunu ifade etti.



“Teknolojiye direniyorum”

Teknolojiye ragmen el emegi ile ürettigi ahsap esyalar ile geçimini saglayan marangoz ustasi Abdullah Toprakçi, “1948 yilinda bu ise basladim ve geçimimi burada ürettigim ahsap esyalardan sagliyorum. El sanatlarini çok sevdigim için de devam ettirmek istiyorum. Teknoloji gelistikçe makinelesme artiyor ama maddi durumumdan dolayi teknolojiye direniyorum. Mesela ben bir oklavayi elimle yapiyorum fabrikada ise makinelerde çikiyor. Aramizdaki en büyük fark emek. Benim ürettiklerim el emegi oluyor ve yaptigim eserlerden zevk duyuyorum” dedi.



“Gençler buraya gelerek sanat ve zanaat ögrensinler”

Marangozluk mesleginin bir sanat isi oldugunu söyleyen Toprakçi, gençlerin ögrenmesi gerektigini ifade ederek, “Ben atölyemde tek basima çalisiyorum ve evime ekmek götürüyorum. Buradan ben genç çocuklarin ailelerine seslenmek istiyorum. Benim yaptigim eserlere baksinlar ve çocuklarini getirsinler onlarda aynisini yaparak vatana, millete faydali olsunlar, sanat ve zanaat ögrensinler tek istedigim bu” ifadelerini kullandi.

“Mutlulugumu eserlere yansitiyorum”

Ürettigi ahsap ürünlerin kaliteli oldugunu ve müsterilerinin memnun kaldigini aktaran Toprakçi, “Yaptigim meslekte çok huzurluyum çünkü isimi seviyorum bunu da eserlerime yansitiyorum. Tüm ürün ve eserlerimin uzun ömürlü olmasi için agaç bir yana tutkalin ve çivinin kalitelisine de önem veriyorum. Bunu bilen herkes benden memnun oldugu için gidip baska yerden tahta kasik bile almiyor” diye konustu.

Yasindan dolayi meslegini icra etmekte zorlandigini ifade eden Toprakçi, marangozluk meslegini sagligi el verdikçe sürdürmek istedigini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile