Ahududu doğal insülin gibi

Ahududu doğal insülin gibi

Yaz aylarının sevilen meyvelerinden ahududu, içerdiği ''antosiyanin'' maddesi sayesinde kan şekerini düşürücü, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özelliği bulunuyor.

  Uludağ Ü ; niversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Baş Diyetisyeni Sevinç ; Yetişen ' in yaptığı aç ; ıklamada , halk arasında ' ' Ağaç ; ç ; ileği ' ' veya ' ' Sultan bö ; ğü ; rtleni ' ' olarak da bilinen ahududunun , sağlık aç ; ısından ç ; ok faydalı bir meyve olduğunu sö ; yledi .

Ö ; zellikle temmuz ve ağustos aylarında tezgahlardaki yerini alan ahududunun , kan şekerinin dü ; şmesine yardımcı olması nedeniyle şeker hastası kişiler tarafından rahatlıkla yenebileceğini ifade eden Yetişen , ' ' Meyvelerdeki antioksidan ö ; zellik , bü ; yü ; k ö ; lç ; ü ; de antosiyanin adlı maddeden kaynaklanmaktadır . Bu madde ahudududa bol miktarda bulunmaktadır . Ayrıca ahududu , bu madde sayesinde insü ; lin salınımını artırarak , kan şekerinin dü ; şmesine yardımcı olur . Bu meyve , diyabeti olan kişilerin yararlanabileceği ç ; ok gü ; ç ; lü ; bir savunucudur ' ' dedi .

Yetişen , kırmızı ve siyah ç ; eşitleri olan ahududunun , sağlık aç ; ısından yararlı olan ' ' Fenol ' ' , ' ' Flavon ' ' ve ' ' Flavonoid ' ' adlı maddeleri de iç ; erdiğini belirterek , şunları kaydetti :

' ' Bu maddelerin antikanserojen ve antioksidan ö ; zellikleri bulunuyor . DNA molekü ; llerine zarar veren ve kansere yol aç ; an serbest oksijen radikallerini nö ; tralize eder . Ayrıca ç ; evresel kanserojenleri etkisiz hale getirir , kardiovaskü ; ler rahatsızlıklara karşı koruyucu etki sağlar . Alzheimer riski ve yaşlılıktan kaynaklanan hastalıklara karşı korur . Ahududunun iç ; eriğinde bulunan ellagik asit , antikanserojen bir maddedir . Toplam ellagic asit miktarı bakımından en yü ; ksek değer siyah ahudududa bulunur . Yapılan araştırmalarda bu maddenin gö ; ğü ; s ve rahim tü ; mö ; rü ; nü ; n bü ; yü ; mesini engellediği tespit edilmiştir . Bü ; tü ; n meyve ve sebzeler iç ; erisinde en fazla kırmızı ve siyah ahudududa bulunan ellagic asit , vü ; cutta kansere neden olan kimyasalları inaktif hale getirerek , antikanserojen etki gö ; stermektedir . Taze veya dondurulmuş olarak gü ; nde 150-200 gram tü ; ketilen ahududu , bağışıklık sisteminin gü ; ç ; lenmesine katkı sağlar . ' '

Yetişen , taze ahududunun , iç ; erdiği A vitamini sayesinde de dokuları sıkılaştırdığını ve gü ; ç ; lendirdiğine dikkati ç ; ekerek , bu nedenle ahudududan kozmetik sanayisinde de faydalanıldığını kaydetti .

AA
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile