Ahududu Hasadi Bereketli Basladi

Ahududu Hasadi Bereketli Basladi

Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin kirsalda kalkinmayi saglamak maksadiyla Tarim A.S, marifetiyle yürüttügü ‘Kaliteli Ahududu Yetistiriciligi Projesi’nde yeni dönem hasadi basladi. Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Bursa’nin tarimda ciddi bir potansiyeli oldugunu, bunu icraatla ortaya koymaya çalistiklarini söyledi.

Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin Kirsal Hizmet Dairesi ve TARIM A.S., araciligiyla sagladigi desteklerle toprak bereketleniyor, çiftçinin yüzü gülüyor. Büyüksehir Belediyesi’nin sagladigi katkilarla yüksek verimli fide ve fidanlarla üretimde verimlilik artarken, farkli ilçelerde yapilan biber, yaban mersini, çörek otu ve siyez bugdayi hasatlarindan sonra simdi de Kestel ilçesinde ahududu hasadi bereketli basladi.

Kestel’de ahududu üretiminin yogun yapildigi Kozluören Mahallesi’ndeki hasat törenine Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Bursa Milletvekilleri Atilla Ödünç ve Zafer Isik, Kestel Belediye Baskani Önder Tanir, Tarim Il Müdürü Hamit Aygül, Uludag Ihracatçilar Birligi Baskan Yardimcisi Senih Yazgan, Kestel Ziraat Odasi Baskani Eyüp Kiliç, Kozluören Koopertifi Baskani Hüseyin Özdes, mahalle muhtarlari ve üreticiler katildi.

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, törende yaptigi konusmada, Bursa’nin bereketli bir sehir oldugunu, tarim alaninda daha kalici hamleler yapacaklarini söyledi.

Birçok farkli yerde, farkli ürünlerin hasatlarini yaptiklarini dile getiren Baskan Aktas, “Yenisehir’de biber hasadi yaptik. Inegöl’de yaban mersini hasadi yaptik. Keles’te çörekotu ve siyez bugdayinin hasadini yaptik. Simdi ahududu için Kestel’deyiz. Bir baska hasat için baska yerde olacagiz. Allah’a hamd olsun. Cenab-i Allah bu sehre vermis de vermis. O kadar güzellikler nasip etmis ki kiymetini kadrini bilmek gerekir. Daha çilgin projelere imza atip, daha da kalici hamleler yapmamiz lazim. Bu isin iki yilda geldigi noktalara hep beraber sahit olduk” dedi.

Ciddi potansiyelimiz var

Tarimin olmazsa olmaz konulardan biri olduguna deginen Baskan Aktas, “Türkiye’nin ve Bursa’nin tarimda ciddi bir potansiyeli var. Bunu hamasi nutuklarla degil, icraatla ortaya koymamiz lazim. Eksiklikler, aksakliklar olabilir. Ne is yaparsak yapalim, kaliteli is yapmak zorundayiz. Mazeretlerin arkasina siginmaya gerek yok. Biz kendimizi gelistirecegiz, topragimizi taniyacagiz, yapacagimiz isi bilecegiz. Çok çalisacagiz, çalistigimiz oradan da göreceksiniz Allah bize fazla fazla verecek. Sükürler olsun biz ahududu ve yaban mersini basta olmak üzere birçok ürünle alakali çok ciddi mesafeler aliyoruz. Katma degeri yüksek ürünlerde ciddi bir hayat var” diye konustu.

Alim garantili projeler yolda

Tarim AS.’nin sadece tarimda degil hayvancilik alaninda da faaliyetlerini basariyla sürdürdügünü belirten Baskan Aktas, tarim faaliyetlerine ciddi sekilde sarilmak gerektigini belirtti.

Alim garantili destekleri de baslatacaklarini dile getiren Baskan Aktas, “Tarim AS’nin hayvancilikla alakali destekleri var. Simdi gübre desteklerine de basliyoruz. Ürün alim garantili isler yapacagiz. Hizla tarimdan kaçinilan bu dönemde bizim dört elle bu konuya sarilmamiz lazim. Biz tarim ihracatimizi geçen yildan itibaren 60 - 70 milyon civarinda arttirdik. Bu rakamlar az. Milyar dolarlari bulacak potansiyelimiz var. Sanayi olacak ama biz nitelikli, katma degeri yüksek sanayi yapacagiz. Fasonculuk yapmayacagiz artik. IHA’lari, SIHA’lari konusacagiz, teknolojik ürünleri konusacagiz, tekstilde de akilli tekstili yapacagiz. Ama biz tarimda daha kurumsal adimlar atmali ve bu rakamlari acilen yükseltmeliyiz. Elimizde bir altin var, bu altina hep beraber sahip çikmaliyiz. Türkiye’ye ve dünyaya ilan ediyoruz. Bizim bu konuda hedeflerimiz var, çalismalarimiz var. Çok daha iyilerine imza atacagiz ve insallah rakamlarimiz itibariyle tarimda da hak ettigimiz yere insallah en kisa zamanda ulasacagiz. Bu iste emek veren, destek veren, katki veren, herkese ama her seyden öte eli öpülesi üreticilerimize, alin terini, heyecanini, duasini, gayretini sarf eden üreticilerimize yürekten tesekkür ederim” dedi.

Bursa Milletvekili Atilla Ödünç ise, Bursa’da tarim alaninda Büyüksehir Belediyesi’nin önemli projeleri oldugunu ve önemli isler ortaya koydugunu vurguladi.

Kestel Belediye Baskani Önder Tanir da bu yilki ahududu hasadinin rekoltesinin düsük olmasina ragmen gelirinin arttigini vurguladi. Ahududu’nun Türkiye’deki merkezinin Kestel oldugunu ifade eden Tanir, önümüzdeki senelerde bu rakamin daha da artacagina dikkat çekerek, arttirilan fidan kontenjan sayisi ve destekleri için Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’a tesekkür etti.

Tarim Il Müdürü Hamit Aygül ise ahududu üretimiyle alakali istatiksel verileri paylasarak, Türkiye’de üretilen 5445 ton ahududu üretiminin 5323 tonluk kisminin Bursa’da üretildiginin bilgisini aktardi.

Uludag Ihracatçilar Birligi Baskan Yardimcisi Senih Yazgan da yurtdisinda katildiklari tüm fuarlarda ahududuna büyük bir ilgi oldugunu belirterek, bu alana daha fazla yogunlasmak gerektigine dikkat çekti.

Törenin ardindan protokol mensuplari bahçeden ürün topladi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile