AIDS İle Mücadelede 'Gönüllü Danışmanlık Ve Test Merkezleri' Artırılacak

Sağlık Bakanlığı, HIV/AIDS açısından hassas grupları HIV/AIDS'ten korunma ve bulaşma yolları hakkında bilgilendirmek, ücretsiz ve gizlilik esasları içerisinde HIV test hizmeti sunmak, test öncesi ve sonrasında danışmanlık hizmeti vermek, tedavi için doğru merkeze yönlendirmek için çalışan Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri sayısını artıracak Ankara'da 2 ve İstanbul'da 2 merkez, aktif olarak çalışıyor. Nüfus hareketliliğinin çok olması nedeniyle İzmir, Antalya ve Bursa gibi büyükşehirlerde de bu merkezlerden açılacak Yeni merkezlerin 2018 yılı içinde açılması öngörülüyor

YEŞİM SERT KARAASLAN - Sağlık Bakanlığı, HIV/AIDS açısından hassas grupları HIV/AIDS'ten korunma ve bulaşma yolları hakkında bilgilendirmek, ücretsiz ve gizlilik esasları içerisinde HIV test hizmeti sunmak, test öncesi ve sonrasında danışmanlık hizmeti vermek, tedavi için doğru merkeze yönlendirmek için çalışan "Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri" sayısını artıracak.

Aktif olarak Ankara'da 2 ve İstanbul'da 2 olmak üzere, toplam 4 olan merkezler, nüfus hareketliliğinin çok olması nedeniyle İzmir, Antalya ve Bursa gibi büyükşehirlerde de açılacak. Yeni merkezlerin 2018 yılı içinde açılması öngörülüyor.

AA muhabirinin Bakanlık'tan aldığı bilgiye göre, İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü (HIV), doğrudan bağışıklık sistemine zarar veriyor. Bu virüsü taşıyanlar, "HIV pozitif" olarak adlandırılıyor.

HIV virüsü, vücut direncini azaltarak kişilerin kolayca hasta olmasına yol açıyor. AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu) ise HIV virüsünün bağışıklık sistemini zayıflatmasından sonra ortaya çıkan hastalık hali olarak tanımlanıyor.

HIV, ilk kez ortaya çıktığı 1980'li yıllardan bu yana dünyada artarak yayıldı. Enfeksiyon, korunmasız cinsel temas, ortak enjektörlerle damar içi madde kullanımı, enfekte kan verilmesiyle ya da anneden bebeğe gebelik döneminde, doğum sırasında veya doğum sonrasında emzirmeyle bulaşabiliyor.

HIV enfeksiyonu, bulaşma yollarının çeşitliliğine bağlı olarak tüm yaş gruplarında görülebiliyor. Bulaşıcı hastalıkların ihbarı ve bildirim sistemine göre, HIV/AIDS vakalarının bildirimi zorunlu. Teşhis konulan hastaların bildirimlerinde isim belirtilmiyor, kod kullanılıyor.

Türkiye'de, virüsün kan yoluyla bulaşmasını önlemek için 1986 yılından bu yana tüm kan ve kan ürünleri HIV yönünden test ediliyor.

Türkiye'de 4 olan merkez sayısının artırılacağı belirtilerek, yapılacak çalışmalarla ilgili bakanlıktan, şu ilgiler paylaşıldı:

"1987 yılından beri organ ve doku nakilleri öncesinde de gerekli testler yapılmaktadır. Günümüzde, erken dönemde ilaç tedavisine başlayan HIV pozitif kişiler, uzunca bir süre hastalık oluşmadan yaşam sürmektedirler.Türkiye'de ilaca erişimde sorun yaşanmamaktadır. HIV ile yaşayan kişilerin tedaviye kolay ve kesintisiz ulaşmasının sağlanması, sosyal destek, bakım olanaklarının iyileştirilmesi ve yaşam kalitelerinin arttırılması için de sağlık hizmeti sunumunda gerekli düzenlemeler yapıldı.

HIV/AIDS açısından hassas grupları HIV/AIDS’den korunma ve bulaşma yolları hakkında bilgilendirmek, ücretsiz ve gizlilik esasları içerisinde HIV test hizmeti sunmak, test öncesi ve sonrasında danışmanlık hizmeti vermek, tedavi için doğru merkeze yönlendirmek için Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri kuruldu. Bu merkezlerin sayılarının artırılması stratejilerimiz arasında yer aldı. Şu anda Türkiye'de aktif olarak Ankara'da 2 ve İstanbul'da 2 toplam 4 olan merkezler, nüfus hareketliliğinin çok olması nedeniyle İzmir, Antalya ve Bursa gibi büyükşehirlerde de açılacak. Yeni merkezlerin 2018 yılı içinde açılması öngörülüyor."

Sağlık Bakanlığı, yeni vaka sayısını azaltmak amacıyla farkındalık ve bilgilendirme için tüm hedef gruplarda akran eğitimi dahil eğitim faaliyetlerini de desteklemeye devam edecek.

- "En fazla 25-34 yaş aralığındaki kişilerde görülüyor"

Öte yandan, Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) raporunda, dünyada 2016 yılı içinde yaklaşık 1.8 milyon kişinin HIV enfeksiyonuna yakalandığı, dünyada toplam 36.7 milyon HIV taşıyıcısı bulunduğu ve 1 milyon kişinin AIDS nedeni ile hayatını kaybettiği belirtildi.

Dünya genelinde hasta sayısı azaldığına, Doğu Avrupa ve Orta Asya'da hasta sayısının ise arttığına işaret edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile