“aıds’ten Korkmayın Korunun”

“aıds’ten Korkmayın Korunun”

1 Aralık Dünya AIDS Günü münasebeti ile Sivas Halk Sağlığı Müdürü Uz.

Dr. Levent Sağlam yaptığı açıklamada, AIDS’ten korkulmaması değil, korunulması gerektiğini söyledi.

Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Levent Sağlam, AIDS’in tüm dünyayı tehdit eden evrensel bir hastalık olduğunu, 1980’li yıllardan bu yana tüm dünyada dil, din, ırk, cins, ülke ayrımı yapmadan hızla yayılmaya devam ettiğini ve cinsel ilişki ve kan yolu ile bulaşmasının yanı sıra anneden bebeğe geçerek bulaştığını söyledi.

AIDS hastalığından korunmak için ise; korunmalı cinsel ilişkinin çok önemli olduğunu vurgulayan Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Levent Sağlam; homoseksüel ve biseksüel erkekler, birden fazla cinsel partneri olanlar ve uyuşturucu kullanan kişilerle cinsel ilişkide bulunulmaması, kan ve kan ürünleri naklinde kontrolsüz kanın asla kullanılmaması, ortak kullanılan enjektörler virüsün yayılmasında en yaygın yollardan birisi olduğundan uyuşturucu maddelerden uzak durulması, kanla bulaşık araç gereçlerin kullanılabileceği dövme ve kulak delme gibi işlemler yapan yerlerden sakınılması, riskli davranışlar söz konusu ise gebe kalmadan önce test yaptırıp, HIV(-) olunduğuna emin olunması gerektiğini vurguladı. Sağlam, AIDS hastalığının günlük yaşamda aynı odayı, sınıfı, büroyu paylaşmak, aynı havayı solumak, aynı tuvalet, banyo ve havuzu kullanmak, el sıkışmak, sosyal öpüşme, gözyaşı, ter, tükürük teması, böcek ve sinek sokmaları gibi durumlarda bulaşmadığını, bu sebeplerle hasta kişilerin toplumdan dışlanmaması gerektiğinin önemine de değindi. AIDS ile mücadelenin temelini koruyucu önlemlerin oluşturduğunu belirten Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Levent Sağlam, “İşinizi şansa bırakmayın AIDS ten korunun.” diye konuştu.

Ayrıca, Sivas Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalık Kontrol Programları Şubesi ve Gençlik Danışma Merkezi işbirliği Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Fen ve Edebiyat Fakülteleri öğrencilerine, İbn-i Sina Toplum Sağlığı Merkezi işbirliği ile de yarı açık ve kapalı ceza evlerinde konu ile ilgili eğitimler düzenlendi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile