AIHM, Fransiz Itfaiyecilerin Kovid-19 Asi Zorunlulugunun Kaldirilmasi Basvurusunu Reddetti

Avrupa Insan Haklari Mahkemesi (AIHM), Fransa'da itfaiyecilerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asi zorunlulugunun kaldirilmasi için yaptigi talebi kabul etmedi.

AIHM'den yapilan açiklamada, profesyonel ve gönüllü 672 Fransiz itfaiyecinin Kovid-19 asi zorunlulugunun kaldirilmasi için Avrupa Insan Haklari Sözlesmesinin, "basvuranlar onarilamaz zarar riskine maruz kaldiginda acil prosedürle mahkemeye basvurmasina imkan taniyan" 39. maddesine dayanarak mahkemeye basvurdugu hatirlatildi.

Mahkemenin 7 yargicinin dün konuyu görüstügü aktarilan açiklamada, yargiçlarin "yasam hakki" ve "aile ve özel hayat" haklarina yönelik ihlalleri gerekçe gösteren itfaiyecilerin basvurusunun 39. maddenin kapsamina girmedigine karar verdigi ifade edildi.

Fransa'da Anayasa Konseyinin 5 Agustos'ta onayladigi, 9 Agustos'ta yürürlüge giren Kovid-19 ile mücadele yasasi kapsaminda bakimevleri ve hastane çalisanlari ile itfaiyecilere Kovid-19 asi zorunlugu getirilmisti.

Karsi çikanlarin "saglik diktatörlügü" olarak elestirildigi yasa kapsamina getirilen saglik ruhsati uygulamasi, bölgeler arasi yolculuklar, hastane, bakimevleri, alisveris merkezleri hariç 50 kisiden fazla kapasiteli kapali mekan, restoran, kafeterya, sinema salonu, müze ve eglence parklarina giris için Kovid-19 asilarini tamamladigini belgelemeyi, son 72 saatte yapilmis negatif PCR testi sonucunu göstermeyi ya da son 6 ayda hastaliga yakalanip iyilestigini kanitlamayi gerektiriyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile