Portakala benzemesine rağmen, tadı ekşi olduğu için meyve olarak tüketilmeyen turunç, kabuğundan çekirdeğine kadar farklı alternatiflerle değerlendiriliyor. Adana'nın Kozan ilçesinde hasadı gerçekleştirilen ve elde kalan turunç kabukları, bölgede geçimini çiftçilikle sağlayan kadınlar tarafından 'reçel' yapılar değerlendiriliyor. Adana İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında bölgedeki kadın çiftçilere yönelik olarak eğitim etkinlikleri gerçekleştiriliyor.
Ev ekonomistleri Fatma Yentur, Hamide Aydemir ve Cennet Gökdeniz tarafından yürütülen eğitimler kapsamında kadın çiftçilere turunç kabuğundan nasıl lezzetli ve kaliteli reçel yapılabileceği uygulamalı eğitimlerle anlatılıyor. Söz konusu eğitimlerde kadınlara 'turunç reçeli yapımı'nın püf noktaları da anlatılırken, dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde de hassasiyetle duruluyor. Reçelin hazırlanmasının yanı sıra paketlenip saklanma yöntemleri hakkında da çiftçi kadınlara eğitimler verilirken, farklı alternatifler üzerinde de duruluyor. İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce sürdürülen çalışmaların önümüzdeki dönemde daha kapsamlı ve geniş bir şekilde uygulanacağı dile getirildi.
Aile Ekonomisine 'Reçel' Katkısı
Adana'da hasat sonrasında elde kalan turunç kabuklarından 'reçel' yapan çiftçi kadınlar, elde ettikleri gelirle de aile ekonomisine katkıda bulunuyor.