Aile Hekimi, Hayatını Sokak Hayvanlarına Adadı

Bitlis'in Tatvan ilçesinde görevli aile hekimi Damla Şahin, evinde, gözleri görmeyen, üç ayaklı, felçli olduğu için altına bebek bezi bağladığı kedinin de aralarında bulunduğu 11 hayvanı besliyor Şahin: 'Evde bu kadar ihtiyaç sahibi hayvan yaşayınca daha erken kalkmak zorunda kalıyorum. Önce yemeklerini verip tuvaletlerini temizliyorum. Yetiştiğim kadar birkaçının başını okşayıp sevmeye çalışıyorum ve ardından işe gidiyorum'

ŞENER TOKTAŞ - Bitlis'in Tatvan ilçesinde aile hekimi Damla Şahin, evinde beslediği köpek ve kedilere "çocuklar gibi" bakıyor.

Bitlis'e 17 yıl önce doktor olarak atanan, Hayvan Hakları Federasyonu üyesi Şahin, mesleğini sürdürmenin yanı sıra son 10 senedir sokak hayvanlarıyla ilgileniyor.

Şahin, sokağa terk edilen, gözleri görmeyen, üç ayaklı, felçli olduğu için altına bebek bezi bağladığı bir kedinin de aralarında bulunduğu 11 hayvana evinde büyük özenle bakıyor.

Girişimleriyle Bitlis ve Tatvan'da barınak ile rehabilitasyon merkezi kurulmasını sağlayan Şahin, burada çevre illerden de getirilen hasta ve engelli hayvanların tedavilerini ve kısırlaştırmasını yaptırıyor.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşam haklarının olduğuna inandığı için kentte sokak hayvanlarıyla ilgilendiğini söyledi.

Hayvanları Koruma Yasası'nın kentte uygulanması için büyük mücadeleler verdiklerini anlatan Şahin, şöyle konuştu:

"Burada çok hızlı bir ilerleme kaydedildi. İnsanlar gelişime çok açık. Bitlis'in en ücra köylerinden yaralı hayvan ihbarı geliyor. Hatta vatandaşlar onları araçlarıyla veya kendi imkanlarıyla buraya getiriyor. Şimdi Bitlis Belediyesine ait bakımevinde yaklaşık 100, Tatvan Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezinde de 30 civarında köpek var. Bunlar genelde ameliyatlı, hasta ya da yavru köpekler. Kediler de aynı şekilde. Kedi evimiz de var. Kedi evi denildiğinde insanların aklına hapishane gibi bir yer geliyor. Ancak bu Türkiye'nin en güzel kedi evi ve örnek olacak bir proje. Burası bir otel kadar konforlu. 50 kedi içeri girerek mamalarını yiyip dışarı çıkıyor. Kesinlike hapis hayatı yaşamıyorlar."

Belediyenin 7 gün 24 saat sokak hayvanları için hizmet verdiğini kaydeden Şahin, kısırlaştırılmamış hayvanların ekiplerce yakalanarak müşahede altına alındığı dile getirdi.

Burada aşılanarak kısırlaştırılan hayvanların aynı şekilde yerine bırakıldığını, ardından da beslenmelerinin takip edildiği anlatan Şahin, kentte 2009'dan beri 3 bine yakın köpeğin kısırlaştırıldığını, 200'ün üzerinde hayvana da kırık ameliyatı yapıldığını bildirdi.

- "Sevmek ifadesi basit kalıyor"

Evinde 10 kedi ile 1 köpeğin bulunduğunu belirten Şahin, "Tamamı sokağa terk edilmişti. Sokakta yaşayamayacak hayvanlardı. Evde bu kadar ihtiyaç sahibi hayvan yaşayınca daha erken kalkmak zorunda oluyorum. Önce yemeklerini verip tuvaletlerin temizliyorum. Yetiştiğim kadar birkaçının başını okşayıp sevmeye çalışıyorum ve ardından işe gidiyorum." dedi.

Akşam iş çıkışında mutlaka kedi evini ziyaret ettiğini ve sokaktaki hayvanları beslediğini anlatan Şahin, hasta veya yaralı hayvanlara da ulaşmaya çalıştığını dile getirdi.

Şahin, "Hafta sonu bir gün Tatvan, bir gün de Bitlis'teki hayvanlarla vakit geçiriyorum. Çocukluğumdan beri hayvanları seviyorum. Onlarla vakit geçirmekten çok hoşlanıyorum. Son 10 yıldır yaşadığım, sevginin ötesine geçmiş durumda. Sevmek ifadesi biraz basit kalıyor." diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile