Aile Hekimlerinden 'nöbet'Protestosu

Aile Hekimlerinden 'nöbet'Protestosu

Kilis Aile Hekimleri Derneği üyeleri, İl Halk Salığı Müdürlüğü karşısında bir basın açıklaması yaptı.

Dernek Başkanı Dr. Gökmen Erendor, "Sağlık Bakanlığı çeşitli ve akıl almaz bahanelerle, kamuoyunu yanıltarak, aile hekimlerini ayda en az iki kez acil nöbeti tutmaya zorlamaktadır. Aile hekimliği ile uzaktan yakından ilgisi olmayan uygulama bir de 'aile hekimlerinin mesleklerini unutmamaları için gerekli' denerek, ilan edilmektedir. 4 yıldır bu görevlerini layıkıyla yapan aile hekimlerimiz; bugüne kadar unutmadılar da bu sene mi unuttular?" dedi

Dr. Gökmen Erendor, bugüne dek koruyucu sağlık hizmetlerinde çok başarılı olan, aşı oranlarında Avrupa ortalamasının üzerinde yüzde 97 başarı oranı olan, anne ve bebek ölümlerini yarı yarıya azaltan, halkın sağlık sisteminden memnuniyetinin yüzde 80’e çıkmasını sağlayan aile hekimliği uygulamasında geri adımlar atılmaya başlandığını söyleyerek, “Atılan geri adımlar ve aile hekimliğinden vazgeçilmesi ile aile hekimliğinden olduğu kadar geleceğimizin teminatı bebeklerimizin, çocuklarımızın sağlık kontrolleri, bulaşıcı hastalıklardan koruyucu aşıları, erişkin vatandaşların kronik hastalıklarının yakından takip ve tedavileri, kanser gibi erken tanı gerektiren hastalıkların taranması aksayacak, vatandaşın aldığı hizmet kalitesinde düşüşler ile sorunlar yaşanmaya başlayacaktır. Kendi görevlerini yerine getiremeyen ve planlamasını yapamayanlar yüzünden ek görevlerle kendi asli görevlerini yapamayacak olan biz aile hekimliği çalışanları vatandaşlarımıza seslenmek istiyoruz. Aile hekimliğinde sona geliniyor, eski sağlık ocağı sistemine dönmemek için lütfen aile hekimliğine sahip çıkınız. Bu sizin geleceğiniz” dedi.

Dr. Erendor, aile hekimliği uygulamasında kaliteyi artırmak, yaşanan sorunları çözmek için defalarca rapor ve çözüm önerisi sunduklarını belirterek, "Biz aile hekimliği çalışanları hekim, ebe ve hemşireler olarak, görevimizi layığıyla yapamaz hale getirenlere hakkımızı helal etmiyoruz. Maliye Bakanlığı'nın ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sürekli dile getirdiği sağlık harcamalarının kontrolü için aile hekimliği sistemi güçlendirilmelidir. Ancak aile hekimliğini güçlendirmeyip, hastane acillerine başvuruların eritilmesi için aile hekimlerini hastanede çalıştırmayı çözüm sanan anlayışın aile hekimliğini bitirecek düzenlemeleri önümüze koymalarını kabul etmiyoruz. Çalıştığı yerin kirasını ödeyen, elektrik, su, telefon, ısınma, tıbbi sarf malzemesi, enjektör, pansuman malzemesi parasını ödeyen tek meslek grubuyuz. Çalışan temizlik personelinin maaşını, sigorta primini kıdem tazminatını ödeyen tek meslek grubuyuz. Kendi çalıştığı merkeze jeneratör, elektroşok cihazı, ekg cihazı, laboratuvar malzemesini cebinden alan tek meslek grubuyuz. Son 8 yılda maaşlarında azalan tek meslek grubuyuz. Emekliliğe yansımayan maaşları olan tek meslek grubuyuz. Ehliyet ceza puanları gibi bir ceza sistemi olan ve 100 ceza puanı dolunca işini kaybeden tek meslek grubuyuz. Çeşitli sebeplerden dolayı yerine getiremediği görevlerinden ötürü maaşından kesilen tek meslek grubuyuz. Sağlık Bakanlığı çeşitli ve akıl almaz bahanelerle,kamuoyunu yanıltarak, aile hekimlerini ayda en az iki kez acil nöbeti tutmaya zorlamaktadır. Aile hekimliği ile uzaktan yakından ilgisi olmayan uygulama bir de 'aile hekimlerinin mesleklerini unutmamaları için gerekli' denerek, ilan edilmektedir. 4 yıldır bu görevlerini layıkıyla yapan aile hekimlerimiz; bugüne kadar unutmadılar da bu sene mi unuttular? Bizler halkımıza kaliteli, standart sağlık hizmeti sunmak için özveriyle görevimizi yaptık. Her zaman da hastaların yanında olacağız; zamanımız, gücümüz yettiğince, hastalarımız için aile hekimliği yapmaya devam edeceğiz. Ancak bugün itibariyle aile hekimliği hariç bizlere yüklenen ve yüklenmek istenen çok sayıdaki görevleri aile hekimliği görevimizi aksatmadan yapamayacağız" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile