Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda verilen eğitimle ilgili açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdür Yardımcısı ve Akılcı İlaç İl Koordinatörü Dr. Bengü Araz, "Tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadır. Bu etkiler arasında hastalık ve ölüm oranlarında artış olması, ilaçların yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesiyle sonuçta temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması sayılabilir. Bu nedenlerden dolayı dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda dünyada Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) çalışmaları başlatılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, ilaçların yüzde 50’sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte veya satılmaktadır. Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir problemdir. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, advers olay görülme sıklığının artmasına, tedavi maliyetlerinin artmasına neden olur. Bir endikasyon için uygun ilaç, etkililik, güvenlik, uygunluk ve maliyet kriterleri dikkate alınmışsa akılcı olarak seçilebilir" dedi.
Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Ünlü tarafından verilen eğitimler devam ediyor.
Aile Hekimlerine 'Akılcı İlaç Kullanımı' Eğitimi
Van İl Sağlık Müdürlüğü Akılcı İlaç İl Koordinatörlüğü tarafından kentte görev yapan aile hekimlerine yönelik Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) eğitimi verilmeye başlandı.