Aile Hekimlerine Kriter Ayarı: Tuvaletlerde Acil Çağrı Butonu Bulundurun (Ö)

Sağlık Bakanlığı‘nın yayınladığı mevzuata göre bir çalışma yapan Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, Aile Sağlık Merkezleri (ASM)‘nde görev yapan aile hekimlerinin hizmetlerini daha kaliteli bir ortamda sunması ve hasta ile çalışanın güvenliğini sağlayacak kriterleri belirledi.

Sağlık Bakanlığı‘nın yayınladığı mevzuata göre bir çalışma yapan Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, Aile Sağlık Merkezleri (ASM)‘nde görev yapan aile hekimlerinin hizmetlerini daha kaliteli bir ortamda sunması ve hasta ile çalışanın güvenliğini sağlayacak kriterleri belirledi. Nisan ayından itibaren Ankara’daki tüm ASM‘lerin denetimden geçeceği kriterlerde hijyen ön planda yer alıyor. 35 kriter üzerinden değerlendirilecek ASM’lerde eksikliklerin bir an önce giderilmesi sağlanarak, vatandaşa daha iyi hizmet sunması amaçlanacak. Kriterler arasında, hasta ve çalışan güvenliğinden muayenelerin standartlarına kadar birçok konu belirlendi. Kriterler içinde her ASM’nin kendine ait internet sayfasının yer alması, hastaların şikayet ve önerilerini dile getireceği kutuların konulması, hastaların muayene sırasında eğitici bilgiler yayınlanması için LCD veya plazmalar bulundurulması, acil durumlar için müdahale odası bulundurulması, yaşlı ve engelliler için çalışma ortamlarının yeniden dizayn edilmesi ve eksikliklerin giderilmesi dikkat çekiyor.

    İl Sağlık Müdürlüğü, ASM’lerdeki ortamın sıcaklık değerlerinin de 20 ila 24 derece arasında olmasına vurgu yapıyor. Asansörü bulunmayan çok katlı ASM’lerde üst katta poliklinik hizmeti veriliyor ise giriş katında yaşlı ve engelli vatandaşlar için tefrişatlı bir oda bulundurulacak. Tuvaletlerde acil durumlarda hastanın görevli personele ulaşabilmesini sağlamak amacıyla ‘acil çağrı butonu’ konulacak.

    Hastaların muayene sürecinde işlemlerini adil bir şekilde takip edebilmesi için her ASM’de elektronik sıra takip sistemi kurulacak. Muayene odaları en az 14 metrekare genişliğinde olacak. Vatandaşın sağlıkla ilgili ve güncel konularda etkin bilgilendirilmesi için bakanlıkça gönderilen güncel afiş ve broşürler bekleme alanlarda yer alacak. Afişlerin görüntü kirliliğine ve enfeksiyona neden olmamasına özen gösterilecek. Hastaların oturarak beklemeleri için tek hekim için asgari 6 kişilik oturma grubu bulundurulacak. Oturma gruplarında kolay temizlenebilme, ergonomik yapıda olma, ahşap, PVC veya metal ise döşemesine dikkat edilme şartı aranacak. Bekleme alanları en az 20 metrekare olmalı, birden fazla aile hekiminin görev yaptığı yerlerde her bir aile hekimi için 5 metrekare ilave edilmeli. Güvenli aşılama hizmeti için soğuk zincir tahsis edilen buzdolabı sadece aşılar ve antiserumlar için kullanılacak ve düzenli takipleri sağlanacak. Aşılama hizmetlerinin güvenli bir ortamda yapılması için ASM’de en az 10 metrekarelik ‘aşılama ve bebek izlemleri odası oluşturulacak. Aşılar ve ilaçlar için karekod okuyucu kullanılacak. ASM’de gebe takibinin ve gebe izlenimlerinin yapılması için en az 10 metrekarelik müstakil bir oda oluşturulacak. Bebek bakım ile emzirme odaları ayrılacak ve bu odaların her türlü hijyenik imkanlarına dikkat edilecek. İlaç ve aşıların miat ve stok takipleri düzenli olarak takibi yapılacak. ASM’lerde hasta ve çalışan güvenliğinin sağlanması amacıyla, acil müdahale durumunda gerekli olabilecek ilaç, malzeme ve tıbbi donanımın hazır bulundurulacak. Kalp için gerekli olan defibrilatör bulundurulacak. ASM’lerde temizlik personeli istihdam edilecek. Hasta memnuniyeti için her aile hekimi ebe, hemşire, sağlık memuru veya tıbbi sekreter çalıştırılmasına dikkat edilecek. Vatandaşa günün daha fazla zaman diliminde hizmet verebilmek amacıyla haftada en az haftada en az 14 saat ensek mesai uygulanacak ve ASM haftada en az 54 saat açık bulundurulacak. 3 aile hekiminin görev yaptığı ASM’lerde mesai paylaşımı birinci hekim 08.00-17.00, ikinci hekim 10.00-19.00, üçüncü hekim de hafta sonu 4 saat hizmet verebilecek şekilde ayarlanacak. Hasta ve hasta yakınlarının yeterli, güncel bilgiye ulaşmalarını sağlamak için ASM’ler aktif internet sayfası kuracak. Hasta ve çalışan güvenliğini sağlamak için ortam sıcaklığı termometre takibiyle 20-24 derece arasında olacak ve kesinlikle ısınma için soba kullanılmayacak. Tüm lavabo ve tuvaletlerin hastaların kullanımına uygun halde bulundurulması sağlanacak. ASM’lerin yerleşkesinde çevre düzenlemesi ve temizliğine dikkat edilecek; onarım ihtiyacı görüldüğünde kayıtsız kalınmayacak. Yangın söndürücüler, jeneratörlerin bakımı düzenli olarak yapılacak. Yaşlı ve engelli vatandaşların sağlık hizmetlerinden etkin bir şekilde yararlanabilmesi için engelli rampaları, tutunma barları bulunacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile