Aile hekimlerinin sorunları KONAHDER’de masaya yatırıldı

Konya Aile Hekimleri Derneği (KONAHDER) aile hekimlerinin sorunlarını masaya yatırdı. 350 aile hekiminin üye olduğu dernek, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan son düzenlemeleri masaya yatırdı.



2005 yılında uygulamaya konulan aile hekimliğinin hasta memnuniyetini yüzde 50’den yüzde 85’e yükselttiğinin vurgulandığı toplantıda, 2010 yılının son gününde yürürlüğe giren yeni yasal düzenleme tartışıldı. KONAHDER Başkanı Mustafa Kalaycı, yeni düzenlemenin aile sağlığı merkezlerini sınıflandırdığına dikkat çekerek, bunun, vatandaşları da sınıflandırmak anlamı taşıdığını ileri sürdü. Başkan Kalaycı, aile sağlığı merkezlerinin sınıflandırılmasıyla birlikte tüm vatandaşların aynı hizmeti alamayacağını ileri sürerek, kamu hizmeti yapan hekimlerin sınıflandırılmasının doğru olmadığını dile getirdi.
Kalaycı, son yapılan değişiklikle birlikte ceza puan uygulamasının getirilmesine de tepki gösterdi. Kalaycı, şunları söyledi: “Yapılan bu uygulama ile hekimler sürekli olarak ceza baskısı altında kalacaktır. Bu uygulama hekim arkadaşlarımızın iş verimini, çalışma hazzını yok edecektir. Yeni yönetmeliğin uygulanması durumunda aile hekimlerinin yüzde 70’i istifa etmeyi düşünüyor. Bu durumun tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir.”

Aile hekimlerinin, günde 60 ile 100 arasında poliklinik hizmeti verdiğini anımsatan Dr. Kalaycı, “Bu görevlerin yanı sıra hekimlerimize, mahalle gezisi, köy gezisi, evlilik muayenesi, işe giriş muayenesi, ehliyet ve ölü muayenesi gibi birçok görev yüklenmiştir. Hekimler bir yandan sağlık hizmeti vermek için uğraşırken bir yandan da görev yaptığı binanın teknik ve idari işleriyle uğraşmak durumunda kalmaktadır. Bu durum, hekimlerin iş verimini düşürmektedir.” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile