Aile sağlığı elemanları da bitirdikleri okula göre ücretlendirme istiyor

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (SAĞLIK-SEN) Trabzon Şubesi, aile sağlığı elemanlarının da bitirdikleri okula göre ücretlendirilmeleri i

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (SAĞLIK-SEN) Trabzon Şubesi, aile sağlığı elemanlarının da bitirdikleri okula göre ücretlendirilmeleri için hukuki mücadele başlattı.

SAĞLIK-SEN Şube Başkanı Erkan Bulut, yaptığı yazılı açıklamada, Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği'nin 12.maddesinde, "Aile hekimi veya aile sağlığı elemanı olmak isteyen sağlık personelinin sözleşme imzalayabilmesi için bakanlık veya kurumun muvafakati aranır. Sözleşme imzalayarak göreve başlayan kişiler bu görevlerini yürüttükleri sürece kurumlarında aylıksız veya ücretsiz izinli sayılırlar ve bunların kadroları ile ilişikleri devam eder." denildiğini belirtti.

Bulut, buna göre, memur statüsünde olan sağlık çalışanları aile hekimliği veya aile sağlığı elemanlığı görevini yürütseler bile eski statülerini korumaya devam ettiğini ifade etti.

Ayrıca anayasanın 50.maddesinde de belirtildiği üzere ücretlere ilişkin hükümlerin ancak kanunla ya da kanun hükmünde kararnameler ile konulabildiği bilgisini veren Bulut, şöyle devam etti: "657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi personelin memuriyete giriş derece ve kademelerinin tespiti ile diğer mali haklarının belirlenmesinde öğrenim durumunun da dikkate alındığında görülen üst öğrenim farkının hizmetin kalitesini yükseltecek olmasının yanı sıra personelin bu konuda teşvik edilmesine de neden olacağına göre, hizmet gerekleri ve kamu yararı ilkelerine uygun olmalıdır. Yasa koyucunun kamu hizmetlerinin en iyi bir biçimde yürütülmesi amacıyla kamu personelinin öğrenim düzeyinin yüksek olmasını hedeflediği, bu amacı gerçekleştirmek ve kamu personelini bulundukları düzeye göre daha üst öğrenim yapmaya özendirmek için çeşitli hükümler getirdiği görülmektedir. Gerek 657 Sayılı Yasa'nın 43/b maddesindeki, gerekse yasaya ekli (I) sayılı ek gösterge cetvelindeki düzenlemeleri bu çerçevede değerlendirmek zorunlu bulundurmaktadır. Nitekim (I) sayılı ek gösterge cetvelindeki bazı bölümlerde kadro unvanları tek tek sayılmış iken, bazı bölümlerde sadece unvanın alınmasının yeterli görülmesi de bu görüşü doğrular niteliktedir."

Söz konusu yasal nedenlerden dolayı aile sağlığı elemanlarının da bitirmiş oldukları okula göre ücretlendirilmeleri gerektiği yönünde yaptıkları müracaatın idare tarafından reddedildiğini kaydeden Bulut, bu gelişme üzerine de Trabzon İdare Mahkemesi'nde hukuki mücadele başlattıklarını belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile