İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Eğitim ve Kalkınma Vakfı (EKAV) ile Rönesans Değişim ve Yönetişim Bilimleri Enstitüsü işbirliğinde aile şirketlerine yönelik 'Sertifikalı Kurumsallaşma Uzmanlık Eğitimi ' verildi.
Avrupa İşletmeler Ağı Projesi kapsamında verilen 'Kurumsallaşma Uzmanlık Eğitimi'ni tamamlayan 60 aile şirketi temsilcisine sertifikaları verildi.
MTSO'da yapılan sertifika törenine, MTSO EKAV Başkanı İbrahim Kiper, MTSO üyeleri ile eğitime katılan aile şirketi temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan EKAV Başkanı İbrahim Kiper, MTSO EKAV 'ın üyelerine ve üyelerinin çalışanlarına yönelik kar amacı gütmeden eğitimler düzenlendiğini söyledi.
“ŞİRKETLERİN KAPANMASININ BİRİNCİ NEDENİ KARDEŞLER KAVGASIDIR”
Türkiye 'de Son bir yılda kapanan 40 bin şirket üzerinde yapılan analizlere göre, bu şirketlerin yüzde 65 'inin 5 yaşında, yüzde 24 'ünün 5-10 yaşında, yüzde 11 'in ise 10 yaşının üstünde olduğunun altını çizen Kiper, “Firma kapanmalarına karşı ekonomik sıkıntılar, küresel kriz, sektörsel değişim, sermaye yetersizliği olmak üzere birçok neden var. Ancak asıl neden kardeşler kavgasıdır. Ülkenin varlıklarına yazık oluyor. Bu tür olaylar şirketlerin yaşam sürecini azaltıyor veya büyümelerini engelliyor” diye konuştu.
Türkiye 'de şirketlerin çok büyük bir çoğunluğunun aile şirketleri olduğunu vurgulayan Kiper, “Ortakların büyük çoğunluğu eş, dost, akrabadır. Kurumsallaşma olmadığı için kısa süre Sonra iki elti, iki kardeş anlaşamıyor. İki kardeş veya iki ortak kavgasının olduğu yerde bereket kaçıyor. Türkiye bir küçük işletme ve KOBİ deryası ama şirket kurmakta gösterdiğimiz başarıyı büyümekte kesinlikle gösteremiyoruz” şeklinde konuştu.
“BÜYÜMENİN YOLU BİRLEŞMEK VE ORTAKLIKTAN GEÇER”
Şirketlerin büyümesinin bir yolunun birleşmek ve ortaklık kurmaktan geçtiğini ifade eden Kiper, “Ama ortaklığı beceremiyoruz. Başarılı ortaklığın ilk adımı da kurumsallaşmakla başlar. MTSO olarak 10 yıldır kurumsallaşma noktasında eğitimler veriyoruz ve önemsiyoruz. Kurumsallaşma olmadan şirketlerimizin sağlıklı büyüyemeyeceğini canlı örneklerden görüyoruz. Aile şirketlerinde mevcut sistemleri yamamak, onarmak gibi yöntemler oldukça zordur. Mevcut sistemin içinden çıkılması daha zor hale gelebilir. Bu nedende aile şirketlerinin yeniden yapılanmasında yarar vardır ' ifadelerini kullandı.
Şirketlerde yeniden birleşme ve ortaklıkların olması için bu eğitimi düzenlediklerini kaydeden Kiper, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Eğitim 15 gün 90 saat sürmüştür. Değişik mesleklerden ticaret ve sanayinin değerli mensupları, kimisi baba-oğul, kimisi ortaklar, kimisi işveren-yönetici olmak üzere bu eğitimlere katıldılar. Umarım eğitimlerimizden memnun kalmışsınızdır. Aldığınız bu eğitimlerle kalmamanızı, kurumsallaşma yönünde çalışmalarınıza devam etmenizi, başarılı olmanızın yolunun kurumsallaşmadan geçtiğini sizlerin anladığını düşünüyorum. ' Konuşmaların ardından eğitime katılan aile şirketi temsilcilerine sertifikaları verildi.
Aile Şirketlerine Kurumsallaşma Eğitimi
İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Eğitim ve Kalkınma Vakfı (EKAV) Başkanı İbrahim Kiper, Türkiye’de şirketlerin çok büyük bir çoğunluğunun aile şirketlerinden oluştuğunu belirterek, “Ortakların büyük çoğunluğu eş, dost, akrabadır.Kurumsallaşma olmadığı için kısa süre sonra iki elti, iki kardeş anlaşamıyor. İki kardeş veya iki ortak kavgasının olduğu yerde bereket kaçıyor. Türkiye bir küçük işletme ve KOBİ deryası ama şirket kurmakta gösterdiğimiz başarıyı büyümekte ve kurumsallaşmakta gösteremiyoruz” şeklinde konuştu.