Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, IIT 8. Kadindan Sorumlu Bakanlar Konferansi'nda Konustu Açiklamasi

'Siddete birlikte dur diyelim, ilkesiyle önümüzdeki 5 yili kapsayan dördüncü eylem planini 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren uygulamaya koyduk. Önümüzdeki 5 yil boyunca kadina yönelik siddetin her biçimiyle mücadeleyi, önleme ve erken müdahaleyi hizmetlerimizin sunumunda temel yaklasim haline getirmeyi ve siddet magduru kadinlarimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz' 'Kadinlarin ve kiz çocuklarinin egitim düzeylerinin yükseltilmesi basindan beri en büyük önceligimiz. Ayrica kadinlarin isgücüne katilimi, kadin istihdami, kadin girisimciligi ve kadinin isyasam uyumunun desteklenmesi de temel politika hedeflerimiz arasinda' 'Filistin'in, Yemen'in, Rohingya'nin, Somali'nin, Suriye'nin, BosnaHersek’in, Dogu Türkistan’in ve insanlarin akil almaz sekillerde zulme ugradigi ve adaletin tecelli etmesi gereken her yerin refahi için birlik ve beraberlik içinde çalismaliyiz'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, "Siddete birlikte dur diyelim", ilkesiyle gelecek 5 yili kapsayan dördüncü eylem planini 1 Temmuz 2021'den itibaren uygulamaya koyduklarini belirterek, "Önümüzdeki 5 yil boyunca kadina yönelik siddetin her biçimiyle mücadeleyi, önleme ve erken müdahaleyi hizmetlerimizin sunumunda temel yaklasim haline getirmeyi ve siddet magduru kadinlarimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Bakanliktan yapilan açiklamaya göre Yanik, Misir’da düzenlenen Islam Isbirligi Teskilati'nin (IIT) 8'nci Kadindan Sorumlu Bakanlar Konferansi'na katilarak, bir konusma gerçeklestirdi.

Temasi "Üye Devletlerin Çabalarinin Gözden Geçirilmesi Kadinin Güçlendirilmesi ve Uygulanmasi Alaninda Kadinlarin Ilerlemesi Için IIT Eylem Plani" olan konferansta genel kurula hitap eden Bakan Yanik, isgal atindaki Filistin topraklarinin savas suçlarina ve insanliga karsi islenen suçlara tanik oldugunu, dünyanin bu suçlara karsi sessiz kalmasinin kabul edilemeyecegini vurguladi.

Kudüs'ün Filistin'in baskenti oldugu mesajini veren Yanik, "Kadinlarin baskidan kurtuldugu bagimsiz ve egemen bir Filistin, ulasmaya çalistigimiz hedeftir. Filistin'in, Yemen'in, Rohingya'nin, Somali'nin, Suriye'nin, Bosna-Hersek’in, Dogu Türkistan’in ve insanlarin akil almaz sekillerde zulme ugradigi ve adaletin tecelli etmesi gereken her yerin refahi için birlik ve beraberlik içinde çalismaliyiz." ifadesini kullandi.

Ramazanin son haftasinda isgalci Israil'in Filistinlilere uyguladigi siddet eylemlerini kinamak için IIT üyesi ülkelerdeki meslektaslarina ve uluslararasi kuruluslara birer mektup gönderdigini bildiren Bakan Yanik, "Hem destegimize ihtiyaç duyanlara hem de bu destegi engellemeye çalisanlara güçlü mesajlar vermeliyiz. Isgalci güç olan Israil'in isledigi savas suçlarina karsi, tüm kurum ve ülkeler, tarihi, ahlaki ve hukuki sorumluluklari çerçevesinde hareket etmelidir." degerlendirmesinde bulundu.

- "Konseyin çalismalarini en basindan beri destekledik"

Bakan Yanik, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in girisimiyle kurulusuna öncülük ettigi Islam Isbirligi Teskilati Kadin Danisma Konseyi'nin çalismalarini basindan beri desteklediklerini belirtti.

Oturumda, Türkiye olarak 2007'den bu yana, kadina yönelik siddete iliskin üç ulusal eylem planinin hayata geçirildigini duyuran Yanik, sunlari kaydetti:

"Siddete birlikte dur diyelim, ilkesiyle önümüzdeki 5 yili kapsayan dördüncü eylem planini 1 Temmuz 2021'den itibaren uygulamaya koyduk. Önümüzdeki 5 yil boyunca kadina yönelik siddetin her biçimiyle mücadeleyi, önleme ve erken müdahaleyi hizmetlerimizin sunumunda temel yaklasim haline getirmeyi ve siddet magduru kadinlarimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz. Siddetle mücadele kapsaminda rolü, fikri ve sorumlulugu olan tüm taraflarin katkilariyla belirledigimiz yeni yol haritamiz siddetsiz bir toplum insasinda bizlere güç katacak."

Bakan Yanik, 2006 ve 2016 yillarinda Türkiye'nin iki kez ev sahipligi yaptigi konferansa katilmaktan büyük mutluluk duydugunu belirterek, Türkiye'nin 2006'da gerçeklestirilen 1'nci Bakanlar Konferansi'ndan bu yana, "Güçlü kadin, güçlü aile ve güçlü toplum" mottosuyla özellikle kadinlarin insan haklarinin gelistirilmesi ve kadina yönelik ayrimciligin ortadan kaldirilmasi amaciyla kanun ve yönetmeliklerde önemli degisikliklere gittigini ifade etti.

Yanik, IIT Eylem Plani’nin öncelikli hedeflerini göz önünde bulundurarak, 2018-2023 yillari için Kadinin Güçlenmesine Iliskin Strateji Belgesi ve Eylem Plani'nin hazirlandigini ve çalismalarin araliksiz sürdügünü bildirdi.

Eylem Plani kapsaminda egitim, saglik, ekonomi, karar alma mekanizmalarina katilim ve medya olmak üzere bes politika ayaginda hedefler belirlendiginin altini çizen Yanik, "Kadinlarin ve kiz çocuklarinin egitim düzeylerinin yükseltilmesi basindan beri en büyük önceligimiz. Ayrica kadinlarin isgücüne katilimi, kadin istihdami, kadin girisimciligi ve kadinin is-yasam uyumunun desteklenmesi de temel politika hedeflerimiz arasinda." ifadesini kullandi.

- "Siddet en büyük engel"

Siddetin, kadin emeginin ve kadinin toplumsal hayata katiliminin önündeki en büyük engel oldugunu vurgulayan Yanik, söyle devam etti:

"Yasal düzenlemelerin, kamusal alanlarda kadin haklari ihlallerinin ortadan kaldirilmasinin ve aile-is-yasam dengesinin saglanmasi için olusturdugumuz aile dostu yaklasimlar kadinlarin is gücüne katiliminda önemli bir yere sahip. Gelistirdigimiz stratejik eylem planlari ile ortak hedefler belirleyerek siddeti sona erdirme mücadelemizi sürdürmenin ne denli önemli oldugunun bilincindeyiz."

Türkiye'nin mültecilere sadece ülke kapilarini degil, kalbini de açtigini aktaran Yanik, BM Mülteciler Yüksek Komiserligi (UNHCR) Aralik 2020 raporuna göre Türkiye'nin, 3,6 milyon kisi ile en fazla mülteciye ev sahipligi yapan ülke oldugunu bildirdi.

Türkiye'deki mültecilerin çogunu kadin ve çocuklarin olusturdugunu belirten Yanik, "Bunu göz önünde bulundurarak egitimden sagliga, barinmadan tüm ihtiyaçlara kadar çok yönlü hizmetler sunarak kendi kaynaklarimizla, ülkemize siginan insanlara onurlu yasam kosullari sagliyoruz." ifadesini kullandi.

Bakan Yanik, uluslararasi toplumun, kadinlarin karsilastigi zorluklar için daha fazla sorumluluk üstlenecegine ve sürdürülebilir kalkinmaya daha fazla katkida bulunacagina inandigini belirterek, Türkiye'nin bilgi ve tecrübeleri paylasmaya ve her türlü isbirligine hazir oldugunu kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile