Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakani Yanik Açiklamasi 'Diyarbakir Anneleri Yaklasik 2 Senedir Susmuyorlar, Hesap Soruyorlar'

Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakani Yanik Açiklamasi 'Diyarbakir Anneleri Yaklasik 2 Senedir Susmuyorlar, Hesap Soruyorlar'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, "Diyarbakir Anneleri yaklasik 2 senedir evlatlarinin pesindeler, susmuyorlar, hesap soruyorlar. Bu yürekten anne hareketi sayesinde bugün 25 evlat ailesine kavusmustur. Bunu basaran bölge kadinlaridir. Kadinlarimiz istediklerinde her zorluga gögüs gererek hedeflerine ulasmak için yilmadan çalisiyorlar" dedi.



Çesitli ziyaretler gerçeklestirmek üzere kentte bulunan Bakan Yanik, Edremit ilçesinde Hizmet Içi Egitim Merkezi’nde düzenlenen "Kadin Kooperatifleri Dogu Anadolu Bulusmasi" programina katildi.

Agri, Ardahan, Bitlis, Bingöl, Elazig, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Igdir, Kars, Malatya, Mus ve Tunceli’deki kadin kooperatifleri temsilcileri ve valilerin video konferansla baglandigi programda konusan Bakan Yanik, “Zengin bir kültürel mirasa sahip olan Dogu Anadolu Bölgemiz Malazgirt’ten bugüne yasattigimiz kardesligin ilk tohumlarinin atildigi topraklardir. Horasan erenlerini, Harput Evliyalarini, Ebul Hasan Harakani’yi, Ahmed-i Hani’yi Erzurumlu Ibrahim Hakki’yi yasatan ve yetistiren iklim, bu topraklarin iklimidir. Geçmisinde birbirinden kiymetli bu hazineleri barindiran bölgemiz terörle anildigi o zorlu günleri geride birakarak Van’dan Agri’ya, Tunceli’den Erzurum’a ki biraz önce o bölgelerde yapilan çalismalari büyük memnuniyetle dinledik, Erzurum’a kadar 14 ilimizde gelisme ve ilerleme yoluna devam etmektedir. Iste bugün, bu yolculukta, Dogu Anadolu kadinlarinin üretkenliklerini ve emeklerini ortaya koymalarini saglayan unsurlardan birisi olarak kooperatifçiligi desteklemek ve kadinlarin is gücüne katilimini artirmak üzere toplandik. Kadin kooperatiflerimizin her zaman yaninda oldugumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum” diye konustu.



“Kadinlarin ekonomiye katilimini ve kadin istihdaminin atmasini önemsiyoruz”

Kadinlarin ekonomiye katilimini ve kadin istihdaminin artmasini önemsediklerini ifade eden Bakan Yanik, “Günümüzde bir ülkenin gelismislik düzeyi sadece ekonomik göstergelerle degil, ayni zamanda toplumun sosyal ve kültürel yapisi ile insani gelisme ölçütleriyle birlikte degerlendiriliyor. Ülkelerin kalkinmislik düzeyine baktigimizda gelismis her ekonomide kadin-erkek emegini birlikte görmek mümkündür. Özellikle, kadinlarin ekonomik yasama katilmalari öz güvenlerinin artmasini saglamakta ve kadinlarimizi güçlendirmektedir. Güçlü ve kendine daha fazla güvenen kadin, mutlu çocuk; huzurlu bir aile ve ayaklari yere saglam basan bir nesil demektir. Tarihin seyri içinde de bu topraklarda yasayan kadinlar her zaman çok üretken olmuslardir. Anadolu topraklari tarihteki ilk kadin örgütlenmelerinden biri olan Baciyan-i Rum’a ev sahipligi yapmistir. Baciyan-i Rum sayesinde kadinlar, yeteneklerini ve üretime katilma kabiliyetlerini güçlendirerek Anadolu medeniyetinin insa sürecinde çok önemli bir rol oynamislardir. Bugün de kadin kooperatifleri Anadolu medeniyetinin nesilden nesle aktarilmasinda adeta bir köprü görevi görüyor. Kooperatifçilik bu noktada, hem istihdami artirma hem de aile hayatiyla is uyumunu saglamada özel bir misyonu yerine getirmektedir” seklinde konustu.



“Imkanlarin degerlendirilmesinde kadin kooperatifçiligi öncü bir rol oynamaktadir”

Kadinlarin gündelik hayatlarindan taviz vermeden, ailelerini de isin içine katarak ekonomik bir deger üretebildigini söyleyen Yanik, “Bu yönüyle kooperatifler; çalisma hayatini gelistirirken maddi sermayeden öte beseri sermayemiz olan insani ön plana çikarmaktadir. Birlikten kuvvet dogar gerçeginin somutlastirildigi bu gibi sistemlerde tek basimiza hayata geçiremeyecegimiz bir projeyi el birligiyle kooperatifler üzerinden pekâlâ hayata geçirebiliriz. Üretim ve pazarlama için gerekli olan finans kaynagina daha kolay erisebiliriz. Nitekim kooperatiflerin yaptigi da tam olarak da bu, bugün tecrübe ettigimiz sekliyle. Ülkemizde, özellikle iletisim imkânlarinin artmasi ve teknolojik gelismelerin yasanmasiyla, kadin eliyle yükselen ticari girisimler açisindan da imkanlar artmistir. Bu imkanlarin degerlendirilmesinde kadin kooperatifçiligi öncü bir rol oynamaktadir. 2002’den bu yana Hükûmetlerimiz döneminde Dogu ve Güneydogu Anadolu bölgelerimize yaptigimiz maddi yatirimlarin yaninda kisisel hak ve özgürlüklerin genisletilmesi için de irade gösterdik” ifadelerini kullandi.

“Kadinlarimiz istediklerinde her zorluga gögüs gererek hedeflerine ulasmak için çalisiyorlar”

"Diyarbakir Anneleri bölge kadinlarinin gücünü ve dirayetini göstermesi açisindan önemlidir" diyen Bakan Yanik, "Terörün elinde sikismis çocuklarini kurtarabilmek için harekete geçen Diyarbakir Anneleri yaklasik 2 senedir evlatlarinin pesindeler. Susmuyorlar, sineye çekmiyorlar. Hesap soruyor, kayiplarinin izini sürüyorlar. Bu yürekten anne hareketi sayesinde bugün 25 evlat ailesine kavusmustur. Bunu basaran bölge kadinlaridir. Kadinlarimiz istediklerinde her zorluga gögüs gererek hedeflerine ulasmak için yilmadan çalisiyorlar. Bizler bir ayagi ülkemizde sabit, digeri özellikle yakin cografyasini dolasan ve etkileyen bir milletin mensuplariyiz. Bu anlamda hepimize büyük sorumluluklar düsüyor. Yeteneklerini degerlendirmeyi ögrenen kadinlarimiz ülkemizin isigini dünyaya tasiyabilir, özellikle dünya kadinlarina yeni ufuklar açacak konularda örnek olabilir. Bakanlik olarak biz buna inaniyor ve bu inançla sizleri desteklemek için çalisiyoruz. Bu dogrultuda kadinlarimizin özellikle yurtdisindaki pazarlarda da ürettikleri ile var olmasina ve küresel ekonomiden ülkemiz kadinlarinin da pay almalarina önem veriyoruz, çalismalarimizi da bu yönde planliyoruz" diye konustu.



“Kadin kooperatifçiliginin gelistirilmesini her zaman vurguladik”

Kadinlarin kooperatifçiligini yayginlastirmak ve desteklemek üzere 2019 yilindan bugüne 81 ilde çalismalar ve etkinlikler gerçeklestirdiklerini animsatan Bakan Yanik, “Bu etkinliklerde 36 bin 145 kisiye ulastik. Sadece Dogu Anadolu Bölgesi’nde bulunan 14 ilde 55 yeni kadin kooperatifinin kurulmasi bu çalismalarin önemini gözler önüne seriyor. Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in liderliginde, hükümetlerimizin üst politika metinlerinde de kadinlarin güçlendirilmesi için kadin kooperatifçiliginin gelistirilmesini her zaman vurguladik. Türkiye’yi 2023’e tasiyacak 11. Kalkinma Plani’nda ve Cumhurbaskanligi Yillik Programlarinda da bu alandaki vizyonumuzu ortaya koyduk. Kadin girisimciliginin gelistirilmesi ve yayginlastirilmasi için tüm paydaslarla güçlü is birligi içinde çalismalarimizi sürdürüyoruz. Kamu ve özel sektör isbirligi içinde bu güce inanarak daha basarili olacagiz. Ben buna çok inaniyorum. Bugün burada; Agri, Ardahan, Bitlis, Bingöl, Elâzig, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Igdir, Kars, Malatya, Mus, Tunceli ve Van illerimizdeki kadin kooperatifleriyle bulusmamiz da iste böyle bir isbirliginin sonucu. Kadin Kooperatiflerimiz ile Bölgesel Bulusmalara insallah bundan sonra da devam edecegiz” seklinde konustu.



“Millet bahçesinde yapilan 11 is yeri kadinlara tahsis edilecek”

Kadin kooperatifleri Dogu Anadolu bulusmasinin Van’da yapilmasindan dolayi Bakan Yanik’a tesekkür eden Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Dünya’nin çagdas ülkeleriyle yarisabilmemiz için kesinlikle kadinlarin hem sosyal hayatta hem de ekonomik hayatta en az erkekler kadar yer almadikça isimizin kolay olmadigina inaniyorum. Kooperatif alanina da kadinlarin el atmis olmasi umut verici olarak görüyorum. Besyol’da bir millet bahçemiz yapiliyor, yapimi birkaç ay içinde tamamlanacak. O millet bahçesi içinde 11 tane dükkanimiz var. Bunlari özellikle kadin kooperatiflerimiz ve kadinlarimiza tahsis edecegiz” dedi.



“Kadin kooperatifçileri de destekliyoruz”

Son olarak bir konusma yapan AK Parti Van Milletvekili Osman Gülaçar ise, “Emeklerini üretime döken kadinlarin sayisi arttikça gururlaniyoruz, gelecege umutla bakiyoruz. Kadinlarin sosyoekonomik yönden gelismeleri için sürekli olarak hem bölgesel hem de ülke geneli çalismalara en üst düzeyde destegimizi sürdürüyoruz. Hükümetimiz tarafindan ortaya konulan politikalar sayesinde kadinlarin is gücüne katildiklarindan birçok önemli basariya imza atti son 10 yilda 5,buçuk milyon olan kadin istihdam sayisi 9 milyona çikarildi. Kadinlarin is gücüne katilim oranina yüzde 24, buçuktan 34. 7’ye çikmis oldu. Kadin emegi kadin disiplini oldugu zaman kooperatifçilik daha çok basarilara imza atiyor. Bu anlam da kadinlarin ticari is birligini gelistirmek sosyal dayanismasi tesvik etmek amaciyla kadin kooperatifçileri de destekliyoruz” diye konustu.

Yapilan konusmalarin ardindan Kadin Kooperatifleri Dogu Anadolu Bulusmasi programi çekilen hatira fotografi ile sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile