Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanligi'ndan Ebeveyn Kaybi Yasayan Çocuklara Özel Destek

Ebeveyn kaybi yasamis çocuklara yönelik destekler konusunda uzmanlasmis bir birim kuran Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi, tüm illerde olusturulan Öksüz Yetim Birimleri araciligiyla 7 bin 696 çocuga hizmet götürdü.

Bakanlikça, ebeveyn kaybi yasamis çocuklara yönelik hizmetlerin bütüncül yürütülmesi amaciyla 10 Eylül 2020’de Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlügü bünyesinde Öksüz, Yetim ve Gündüz Hizmetleri Daire Baskanligi kuruldu.

Çocuklara ve ailelerine ziyaret

Bu dogrultuda, ebeveyn kaybi yasamis çocuklara yönelik çalismalari planlamak ve yürütülen çalismalara iliskin bilgi sunmak amaciyla 81 il müdürlügü bünyesinde Öksüz Yetim Birimleri olusturuldu. Birimlerde görevli meslek elemanlari tarafindan ebeveyn kaybi yasamis çocuklar tespit edilerek çocuklara ve ailelerine ziyaretler gerçeklestirildi.

Ziyaretlerde ebeveyn kaybi yasamis çocuk ve ailelerinin ihtiyaç duydugu destek türü belirlenerek, ihtiyaçlar dogrultusunda çocuklarin ve ailelerin sosyal hizmet modellerine yönlendirilmesi saglandi. Ayni zamanda çocuklara ve ailelerine, rehberlik ve danismanlik hizmeti sunuldu.

Görevliler, Mart 2022 itibariyla toplam 7 bin 696 çocugun hanesine ziyaret gerçeklestirerek, onlarin ihtiyaç durumuna göre uygun sosyal hizmet modellerinden yararlandirilmalarini sagladi.

Ebeveyn kaybi yasamis çocuklara özel rehber

Ebeveyn kaybi yasamis çocuklara yönelik çalismalar kapsaminda Bakanlikça, bu konuda sunulan hizmetlerle ilgili ailelere bilgi verilmesi, yas sürecinde çocuklarin ve ailelerin desteklenmesi amaciyla “Ebeveyn Kaybi Yasamis Çocuklari Destekleme Rehberi” de hazirlandi.

Rehberde ebeveyn kaybi yasamis ve yas sürecinde çocuklarin desteklenmesi, ebeveyn kaybi sonrasi yapilacak is ve islemler, çocuklar ve ailelerine yönelik hizmetlere iliskin bölümlerin yani sira, ebeveyn kaybi yasayan çocuklar için yapilabilecekler konusunda önerilere yer verildi.

Birçok yardim ve destek programi yürütülüyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi çocuklarin anne, baba yoksunlugundan kaynaklanan sorunlarla bas edebilmesi, topluma uyum saglayabilmeleri ve psikolojik yönden saglikli olmalari amaciyla çesitli mekanizmalarla birçok destekte bulunuyor.

Bu kapsamda ekonomik destege ihtiyaç duyan ebeveyn kaybi yasamis çocuklar için ailelerine, sosyal ve ekonomik yardimlar yapiliyor. Bunun yani sira psikososyal destek ve danismanlik hizmetleri sunuluyor.

Mevcut durumda, öksüz ve yetim ayligi, esi vefat etmis kadinlara yönelik yardimlar basta olmak üzere birçok yardim programi yürütülüyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile