Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam Açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "Bakanlık olarak tüm engellilerin hayat standartlarını yükseltmeye, hayata daha fazla katılmalarına imkan vermeye çalışırken, engelli bireylerin yanında olmak ve onların sıkıntılarını da paylaşmak istiyoruz" dedi.

Bir dizi açılış ve temel atma törenine katılmak üzere Konya'ya gelen İslam, Selçuklu Belediyesi tarafından yaptırılan Otizm ve Down Sendromlu Yaşam Merkezi'nin temel atma törenine katıldı.

İslam, burada yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak kimsesizlerin 'kimi' olma anlayışı ile yola çıktıklarını söyledi.

Bireyi, toplumun dışına iten anlayışından vazgeçerek, her türlü ayrımcılığa karşı olma ilkesini benimsediklerini ifade eden İslam, Bakanlık olarak, evrensel kriterler doğrultusunda; engelin türü ve derecesi ne olursa olsun, engellilerin insan onuruna yakışır bir hayat sürdürmeleri ve toplumun her alanında yer almaları için çalıştıklarını belirtti.

İslam, otizmin, sayısının her geçen gün arttığı, çok boyutlu olarak ele alınması gereken bir engellilik durumu olduğunu vurgulayarak, "Bakanlığımız otizm ve down sendromu tanısı almış bireye sahip aileler ile bu bireylerin artan ihtiyaçlarını, çeşitlenen taleplerini karşılamak üzere uygun politikalar geliştirmek üzere uzun zamandır çalışıyor" dedi.

-"Geçen yıl 'Otizm Eylem Planı Taslağı' hazırlandı"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, geçtiğimiz yıllarda otizm konusunda sorun, beklenti ve çözüm önerilerine ilişkin tüm tarafların katıldığı çalıştaylarla otizm konusunu kapsamlı bir şekilde ele aldığını anlatan İslam, şunları kaydetti:
"Önerilerin tek tek ele alınması neticesinde yapılan çalışmalarla geçen yıl Bakanlığımızca 'Otizm Eylem Planı Taslağı' hazırlandı. Bu taslağın amacı; ülkemizdeki otizmli bireye sahip aileler ve otizmli bireylerin artan ihtiyaçlarını ve çeşitlenen taleplerini karşılamak, otizmli bireyi ve ailelerinin yaşam kalitesini arttırmak, ailelere destek vermek, sistemli ve nitelikli bakım hizmetlerinin sunulabilmesi için uygun politikaların geliştirilmesinin sağlanmasıydı. Taslak kapsamında o günden sonra Bakanlığımız koordinasyonunda sorumluluğu bulunan tüm taraflarla çalışmalar yapıldı. Bakanlığımızın koordinesinde; Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK Başkanlığı ve belediyeler başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara düşen görevler belirlendi. 2 Nisan Dünya Otizm Günü'nde Eylem Planı kapsamında kurumlarımızla birlikte yapılan çalışmaları da kamuoyuna duyurduk."
İslam, Bakanlığın kendi görevlerini, otizmli bireylerin hak ettikleri şekilde yerine getirmeye çalıştığını dile getirerek, "Bakanlığımızın görev alanına giren özellikle bakım hizmetlerindeki dönüşüme, kurumlarımızca yapılan çalışmalar ve işbirliği imkanlarına çok büyük değer veriyoruz" dedi.

Otizm Eylem Planındaki hedeflerden birinin de otizm alanında yerel yönetimlerin gündüz merkezi oluşturmaları ve sosyal etkinlikleri yürütmeleri olduğunu anlatan İslam, onlardan birinin örneğinin, burada temelini atacakları Otizm ve Down sendromlu Yaşam Merkezi olduğunu bildirdi.
Selçuklu Belediyesi tarafından, otizmi ve down sendromunu tüm boyutlarıyla ele almak üzere tasarlanan bir merkezin ilk adımın burada atacaklarını dile getiren İslam, temelini atacakları bu merkezin, dünyadaki son gelişmeleri uygulayarak, otistik bireylere dünya standartlarında eğitim, rehabilitasyon, terapi ve aktivite alanları sağlamak üzere tasarlandığını aktardı.
- "Otizm alanına hizmet veren bu büyüklükteki ilk merkez olacak"
Tesis tamamlandığında Türkiye'de yalnızca otizm alanına hizmet veren bu büyüklükteki ilk merkez olacağını anlatan İslam, şöyle devam etti:
"Otistik bireylere haftada en az 5 gün hizmet sunacağını memnuniyetle öğrendiğim bu merkez, otistik bireye sahip ailelerin yükünü azaltacak ve günlük yaşantılarına büyük katkıda bulunacak. Merkez otizm tanısı alan çocukların eğitim, rehabilitasyon ve terapi konusundaki gereksinimlerini dünya standartlarında karşılamayı amaçlıyor. Merkezin inşaatının tamamlanmasının ardından Bakanlığımız ile Selçuklu Belediyesi arasındaki işbirliği kapsamında burada görev alacak personelin eğitiminde destekte bulunacağımızı belirtmek isterim. Uluslararası planda önde gelen üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının da desteğini alan bu merkezin hem Konya ve bölge hem de Türkiye için yararlı ve örnek bir tesis olacağına inanıyorum."
İslam, engellileri hayatın her alanında görmek istediklerini belirterek, "Bakanlık olarak tüm engellilerin hayat standartlarını yükseltmeye, hayata daha fazla katılmalarına imkan vermeye çalışırken, engelli bireyin yanında olmak ve onun sıkıntılarını paylaşmak istiyoruz. Biz Bakanlık olarak üzerimize düşen görevin ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Ancak engellilik durumunu ortadan kaldırma konusunda tüm kurumlarımıza ve vatandaşlarımıza bir takım görevler düşüyor. Bu yüzden tüm kurumlarımızı harekete geçirecek öncü çalışmalar yapmaya ve kurumlarımızın gerçekleştirdiği öncü çalışmaları desteklemeye önem veriyoruz" diye konuştu.

İslam, merkezin kurulmasında emeği geçen ve geçecek olan başta Selçuklu Belediyesi olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür etti. Ayşenur İslam, daha sonra protokol üyeleriyle butona basarak merkezin temeline ilk harcı attı. Bakan İslam, daha sonra törene gelen engelli çocukları sevdi.
Törene, Konya Valisi Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya milletvekilleri Gülay Samancı, Mustafa Akış, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile