Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin Açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, engelli istihdamına yönelik düzenlemeler de içeren kanun taslağıyla ilgili, "İşveren, yüzde 3'ün üzerinde engelli çalıştırmak istiyorsa, çalışmasından, verimliliğinden memnunsa biz bunu da tevşik sisteminin içine kattık. İşsizlik sigortasından fonlayacak şekilde işverenin üzerindeki yükü hafifletecek bir cazibe oluşturuyoruz" dedi.

Şahin, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Merkez Hizmet Büroları Açılış Töreni'nde, Dünya Engelliler Günü'nün 3 Aralık olduğunu anımsatarak, engellilerle ilgili çalışmaların yılda yalnızca 1 gün "sırt sıvazlama" olmaktan çıktığını söyledi.

"Yaratılanı Yaradan'dan ötürü sevme" anlayışıyla yola çıktıklarını, bir ve beraber olmayı gerektiren bir bakış açısıyla yollarına devam ettiklerini belirten Şahin, mağdurun daha fazla yanında bulunmanın, üzerlerinde tarihten, kültürden gelen büyük bir emanet ve sorumluluk olduğunu, bu kapsamda özellikle engelli hukukunu çok önemsediklerini söyledi.

Engellilerle ilgili en önemli kalkınma hamlesinin eğitime yönelik olduğunun altını çizen Şahin, bugün 230 bin engellinin eğitimden istifade etmesini sağladıklarını bildirdi. Şahin, "Geldiğimiz noktada eğitimde üniversiteye giden engelli kardeşlerimizin oranını mutlaka yükseltmemiz, istihdamdaki kalıcı şekilde kalkınmanın parçası yapmayı başarmamız gerekiyor" diye konuştu.

Sağlıkta dönüşüm ve sosyal güvenlik reformunun getirilerinin önemine işaret eden Şahin, Türkiye'nin bugün anne ve bebek ölüm oranını en hızlı düşüren ülkelerden olduğunu söyledi.

-"Özel sektördeki cazibeyi artırmamız gerekiyor"
Engelli istihdamına yönelik teşviklere değinen Şahin, "Şu anda biliyorsunuz yüzde 3 kadrolar var. Bir taraftan bunu dolduruyoruz. Sınav sistemini değiştirdik. Nisan ayında bu sınav sistemini daha da güçlendirecek şekilde yolumuza devam edeceğiz."
Şahin, engelli istihdamı konusunda özel sektörün önünü açmak gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tabii ki ceza sistemi önemli bir caydırıcılık ama özel sektörün önündeki engeli kaldırıp, kazan kazan dediğimiz, engelli çalıştırmayı cazip hale getirecek teşvik sistemini hayata geçirdiğimiz zaman o cezaların hiçbirine de gerek kalmadığını gördük. Özellikle 2008'de çıkan istihdam paketinde engelli çalıştırıyorsan işveren payını devlet öder şeklindeki destekle bugün özel sektörde çalışan engelli sayımız 89 bine ulaştı. Bugün Plan Bütçe'de çıkaracağımız yasada da eğer yüzde 3'ün üzerinde engellinin performansından memnunsa, onun verdiği işleri başarılı şekilde yapabiliyorsa, ki bunun çok kanıtı var, özellikle tekrara dayalı işlerde siz bizlerden çok daha başarılısınız, sıkılmıyorsunuz, usanmıyorsunuz ve çok daha verimli şekilde iş üretebiliyorsunuz, o zaman özel sektöre, 'eğer yüzde 3'ün üzerinde engelli kardeşlerimizi çalıştırmak istiyorsanız biz size işsizlik sigortasından bunu fonlayalım, istediğiniz kadar engelli kardeşimizi çalıştırın' diyoruz. Bugün plan bütçede çıkaracağımız en önemli yasa bu."
Korumalı iş yerlerine yönelik çalışmaya da değinen Şahin, "Engelli ailelerinin 'biz varken sorun yok ama bizden sonra çocuklarımız ne olacak' dediği şeyde sosyal güvenlik sisteminin içine girip bu çocuklarımızı korumalı iş yerlerinin içerisinde istihdam etmemiz gerekiyor. Özellikle zihinsel engelli çocuklarımızın burada istihdam edilmesi çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.
Engellilere yönelik hizmetlerin standartlarını Türk Standartları Enstitüsü ile oluşturduklarını belirten Şahin, bu kapsamdaki çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Her şehirde bir komisyon oluşturulduğunu dile getiren Şahin, olumlu çalışmalar yürütenlerin teşvik edileceğini, konuya bu bakış açısıyla yaklaşılmıyorsa gerekli cezanın verileceğini, denetleme ve izlemenin yapılacağını kaydetti.

Şahin, "Yani yapanla yapmayanın ayırt edildiği bir sistemi hayata geçireceğiz" diye konuştu.

-"Engelli kardeşlerimizi hayatın parçası yapan yerel kalkınmayı da başaracağız"
Şahin, ayrıca artık engellilerle ilgili karar verme mekanizmalarında engellilerin de olacağını söyledi.

AK Parti Adıyaman Belediye Başkan Adayı Fehmi Hüsrev Kutlu'nun da salonda bulunduğunu belirten Şahin, "Yeni bir dönemin arifesindeyiz. Sizlerin hayır duası her zaman yolumuzu açtı, yolumuzu aydınlattı. Ben inanıyorum ki o şehir engelli dostu bir şehir olacak, 81 ile örnek bir şehir olacak. Siz gelip o şehri yöneteceksiniz. O şehirde her şey sizin istediğiniz şekle dönüşecek. Size söz veriyorum, bir kardeşiniz olarak her zaman sizin hizmetkarınız olduğumu, o bölgede Hüsrev kardeşimle beraber engelli kardeşlerimizi nesne değil özne yapan, hayatın bir parçası yapan yerel kalkınmayı da Güneydoğu'da başaracağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.
TBMM İdare Amiri Salim Uslu da daha önce sosyal devletin anayasada bir aksesuar gibi durduğunu ve gündelik hayatta neye tekabül ettiğinin bilinmediğini söyledi.

Uslu, bugün ise bunun gündelik hayatta yaşanarak görüldüğünü ifade etti.

Konfederasyon Başkanı Yusuf Çelebi de geçmişte sadece Dünya Engelliler Günü'nde hatırlandıklarını, sorunlarının çözümüyle ilgili adım atılmadığını anlattı. Son dönemde sahip oldukları hakların gündeme geldiğini belirten Çelebi, "Artık derdimiz olduğu kadar dertlerimizin ortakları olduğunu görüyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından, Bakan Şahin, engelli istihdamında uygulanacak yeni teşvike ilişkin soruya "İşveren, yüzde 3'ün üzerinde engelli çalıştırmak istiyorsa, çalışmasından, verimliliğinden memnunsa biz bunu da tevşik sisteminin içine kattık. İşsizlik sigortasından fonlayacak şekilde işverenin üzerindeki yükünü hafifletecek bir cazibe oluşturuyoruz. Bu şekilde bizden yüksek bir talep var. 'Biz yüzde 3'ün üzerine çıkmak istiyoruz ama işimizi kolaylaştırın' diyorlar. Onların da engellilerin de işverenin de kazanacağı bir modele geçiyoruz" yanıtını verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile