Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İle Yök Arasında İşbirliği Protokolü

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Özürlüler Yasası'nda başta belediyeler olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşların altyapılarının engellilerin erişilebilirliğine uyumlu hale getirilmesi için verilen 7 yıllık sürede 3 yıllık uzatmaya gidilmesini doğru bulmadıklarını belirterek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak engelli, kadın ve çocuğun tarafında olduklarını bildirdi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı arasında işbirliği protokolü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya tarafından imzalandı. Şahin, yaptığı konuşmada, "Çocuk ve yaşlı biriminde ihtisaslaşmış birimlerin açılması hem de şu anda herkesi ilgilendiren ve çocukların bakımında daha ehil insanların çocuk bakımında bilgi odaklı bakılmalarını ve çocuklarımızı büyütmelerini çok önemsiyoruz. Bu protokolün içinde bu var" dedi

Bir gazetecinin, "Belediyelerin engelliler için yapması gereken düzenlemenin 3 yıl daha uzatılması öngören bir Kanun Tasarısı Meclise sunuldu, bu konudaki değirdirmeniz nedir" sorusuna Şahin, "7 yıl önce çıkan Engelli Yasası'nda önemli bir hukuki devrim yapıldı ve 7 yıllık süreçte engellilerimizin yaşamına dair çok önemli düzenlemeler yapıldı. Engellilerimizin erişilebilirliği de bu yasanının içerisinde. 7 Temmuz'da bitecek şekilde tamamlanması için yerel yönetimlere bir görev olarak verildi" cevabını verdi. Şahin, düzenlemenin 3 yıl daha uzatılmasını doğru bulmadıklarını belirterek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak engelli, kadın ve çocuğun tarafında olduklarını ifade etti.

"Dolayısıyla biz bu tarafta bir an önce yapılması gerekenlerin yapılması konusunda belediye başkanlarımızın ihtiyacı olan her türlü desteği veriyoruz” diyen Şahin, “Proje, bilgi desteği veriyoruz. Sayın Başkanlarımızdan da bir an önce bu konuda yapılması gerekenleri yapmalarını, yapmamaları takdirde ise biz gereken iradeyi denetimi göstereceğimizi ve gereğini yapacağımızı paylaştık. 7'sinde tarafların hukuk devletinde mahkemelik olmadan ve enerjilerini çatışarak değil de beraber hızlı bir şekilde şehirlerimizin engelli dostu şehirlere dönüşmesi ile ilgili bir yıllık süreç içerisinde ve sivil toplum akademik grubun da içinde olduğu denetleme kuruluyla, bizim bünyemizde, yönetmelik çıkarılarak bitirilmesi ve eksikliklerin tamamlanmasını çok önemsiyoruz" şeklinde konuştu.

Başka bir gazetecinin, "Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen torba yasada Bakanlığın yapacağı sosyal yardımların kapsamı da var. Genişletilen kapsamda neler olacak" sorusu üzerine Şahin, "Aslında büyük bir paket hazırlıyoruz. TÜBİTAK ile birlikte çalıştığımız puanlama sistemimiz var. Yani aileye giren toplam paranın kategorizasyonu yapmak ve aileye giren toplam paranın. Muhtemelen Eylül ayında tamamlanacak" diye konuştu

Şehit yakınları ve gazilerin yakınlarına ve gazilere şu ana kadar sosyal yardımlaşmadan destek verilmediğini belirten Şahin, yeni düzenlemeyle artık bu yardımların verileceğini ifade etti.

ENGELLİ ÖĞRENCİLER İÇİN YÜKSEKÖĞRENİM HARÇLARINDA İNDİRİM TALEBİ

'Bütün üniversitelere bütünleme sınavının getirilmesine ve yeni düzenlemenin neler içerdiğine' ilişkin bir soru üzerine YÖK Başkanı Çetinsaya, "Bu sene üniversite harçları görüşülürken biz önce YÖK'te görüşüyor, sonra Maliye Bakanlığı'na iletiyoruz. Daha sonra da Bakanlar Kurulu'nda karar veriliyor. Bu sene engelli öğrencilerimiz için, onun tabii bir metodu olacaktır, biz Yükseköğrenim harçlarında belli bir indirim talep ettik. Engelli öğrencilerimize daha büyük imkanları sunabilmek açısından bu konuda sizin desteğinizi bekliyoruz Bakanlar Kurulu'nda. Bu manada önümüzdeki dönem iyileştirmeler devam edecek" cevabını verdi.

"BÜTÜNLEME SINAVLARI BÜTÜN ÖĞRENCİLERE TANINMASI GEREKEN BİR HAKTIR"

Son 6 ayda bölge toplantıları yaptığını ve bu bölge toplantılarında hem rektörler hem de öğrenci temsilcileriyle görüştüğünü belirten Çetinsaya, forumlarda öğrencilerin taleplerini dile getirdiğini ve e-maillere de sayısız talep geldiğini söyledi.

Çetinsaya, bütün bunların değerlendirilmesiyle birkaç konunun öne çıktığını anlatarak, bunların bütünleme ve yaz okulu meselesi olduğunu ifade etti.

Çetinsaya, "Öğrenciler bu konuda mağduriyetlerini dile getirdiler ve biz bu talepleri incelediğimizde öğrencilerin oradaki mağduriyetlerini gördük. Bütünlemelerin bir öğrenci hakkı olarak bütün öğrencilere tanınması gerektiği konusunda bir mutabakata vardık ve bunu Salı günkü toplantımızda kararlaştırdık. Bu yaz okullarının kaldırılacağı anlamına gelmiyor sadece bütün öğrencilerin bütünlemeye girmek istemelerinin doğal bir talep olduğunun tescili anlamına geliyor. 2011-2012 öğretim yılında da uygulanacak" dedi

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile