İSTANBUL – Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 'Aileden Sokağa Taşan Şiddet-Yargılamada Sorunlar' paneli düzenlendi.
Sarıyer Belediyesi tarafından, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen panel öncesinde 'Kadın ve Şiddet' konulu fotoğraf sergisi açıldı. Fotoğraf sanatçısı Ümit Karalar ile Doğa Rutkay, Zeynep Beşerler, Deniz Çakır, Rojda Demirer ve Zeynep Mansur'un da aralarında bulunduğu ünlülerin destek verdiği etkinlikte psikolog Sinem Taşyaran ile avukat Özlem Özkan'ın katılımıyla panel düzenlendi.
'Aileden Sokağa Taşan Şiddet-Yargılamada Sorunlar' başlıklı panelde konuşan avukat psikolog Taşyaran, şiddetin genetik, kalıtımsal olmadığını belirterek, “Şiddet aslında gözlemlenerek öğrenilebilen bir şeydir. Biz neden anne babası arasında sürekli şiddet olayı olan birisinde şiddet eğilimi var diyoruz? Çünkü bunu ailesinden çok iyi öğreniyor. Burada ailelere büyük görev düşüyor.' dedi.
Avukat Özlem Özkan da şiddete maruz kalan kadınların başvurabileceği pek çok mekanizma bulunduğu ifade ederek, “Şiddete maruz kalındığında neler yapılacağı yasalarda yazıyor ancak uygulamalarda sorunlar var. Yasada savcılığa, en yakın karakola başvurabilirsiniz diyor. Bir dilekçe yazmak zorunda değilsiniz. Karakol muhakkak sizin başvurunuzu tutanak altına almak zorundadır. Karakola gidemeyecek, evden çıkamayacak durumdaysanız 155’i arayabilirsiniz. Yasa gereği polis 5 dakika içerisinde gelmek zorundadır. Geldiğinde muhakkak bir tutanak tutturmak şiddete uğrayan kişi için açacağı bir boşanma ya da ceza davasında işini kolaylaştıracaktır. Aile Mahkemesi’ne başvurup koruma kararı isteyebilirsiniz.” diye konuştu.
'Aileden Sokağa Taşan Şiddet-Yargılamada Sorunlar' Paneli
Sarıyer Belediyesi tarafından düzenlenen panelde şiddetin psikolojik boyutu ile bununla mücadele etmenin hukuksal yolları ele alındı.