Aileler, Avrupa Parlamentosu İle AB Konseyi'nden Şikayetçi

Uluslararası çevre kuruluşu Greenpeace, Avrupa’nın farklı bölgelerine ikamet eden 10 ailenin Avrupa Parlamentosu ile Avrupa Birliği Konseyi’ni, Avrupa Genel Mahkemesi’ne şikayet ettiğini duyurdu.

Şikayetçi aileler sundukları dilekçelerde, Avrupa Birliği’nin 1990 yılında tespit edilen sera gazı emisyonlarının yüzde 40 seviyesini 2030 yılına kadar düşürme hedefinin çok uzağında kaldığını ve bu şekilde Paris İklim Değişimi Anlaşması çerçevesinde belirlenen hedeflere ulaşmanın mümkün olmayacağını iddia etti. Portekiz, Almanya, Fransa, İtalya, Romanya, Kenya, İsveç ve Fiji kökenli aileler, iklim değişikliğinin geçim kaynaklarını, evlerini, geleneksel aile mesleklerini ve kültürlerini etkilediğini savundu.

AB’nin vatandaşların temel haklarını korumak üzere daha yüksek bir emisyon azaltma hedefi koyması gerektiğini savunan şikayetçi aileler, iklim değişikliğinin insan hakları sorunu olduğunu ve AB’nin, insanların haklarını ve gelecekteki insanların haklarını korumakla yükümlü olduğunu hatırlatmak istedikleri için böyle bir adım attıklarını bildirdi. Ayrıca, 2030 hedefine meydan okuyan üç mevzuatın devam etmesine izin veren Avrupa Birliği’nin bu kararını eleştiren aileler, söz konusu mevzuatların sera gazların yüksek düzeyde yayılmasına sebebiyet verdiklerini bildirdi.

6 yılda hasadın yüzde 44’ü kayboldu

Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi hakkında şikayetçi olanlardan 72 yaşındaki Fransız Maurice Feschet, sera gazı emisyonlarının sebep olduğu iklim değişimi yüzünden son 6 yılda hasadının yüzde 44’ünü kaybettiğini ifade ederken, “Avrupa siyasetinde, geri adım atmak ve demokrasi ilkelerini dikkate almak önemlidir. AB şimdi iklim değişikliğinden etkilenen vatandaşları dinlemeli ve onları korumak için gerekli önlemleri almalıdır” şeklinde duygu ve düşüncelerini ifade etti.



Sami kültürü tehlikede

Finlandiya’daki Sami kültürünü koruma derneğinin gençlikten sorumlu 22 yaşındaki Başkanı Sanna Vannar ise “Ren geyiği kaybedersek, Sami kültürü kaybolacak. Birçok genç Sami, aileleriyle birlikte kalmak ve ren geyiği çobanları olmak istiyorlar ancak bu işte gelecek yok gibi. Bu, esas olarak iklim değişikliği tehdidinden kaynaklanmaktadır. Bu konu, neslimizin güvenliği ve sonraki nesiller için acilen ele alınmalıdır” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile