Ailelerin Bu Hatasi Çocugun Gelecegini Karartiyor

Ailelerin Bu Hatasi Çocugun Gelecegini Karartiyor

Çocuklarinda küçük yaslarda farkliliklar tespit eden aileler, yanlis giden bir seylere ragmen düzelir umuduyla hiç bir adim atmiyor. Bu hata ise çocuklarin gelecegini karartiyor. Özel egitim ve rehabilitasyon merkezi yöneticisi Mehmet Ali Kaska, otizmli çocuklarin ailelerine önemli tavsiyelerde bulundu. Çevreye kulak asilmamasi, erken yasta tedaviye baslanilmasi gerektigini söyleyen Kaska, özellikle babalarin yüzde 90’ninin çocugun otizm durumunu kabullenmedigini söyledi.

2 Nisan Dünya Otizm Farkindalik Gününde, özel egitim ve rehabilitasyon merkezi yöneticisi Mehmet Ali Kaska, özel gereksinimli çocuklarin ailelerine önemli bilgiler verdi. Erken yasta egitimin öneminden bahseden Kaska, çocuklara geç tani konulmasi ve tedaviye getirilmedigi durumlarda hem aile hem de çocuk için büyük sorunlar yasandigini belirtti.

Babalarin çocuklarindaki özel durumu kabullenmekte zorlandigini söyleyen Kaska, anne ve babalarin çocugun yaninda kavga etmemesini, velilerin polyannacilik oynamak zorunda oldugunu anlatti.

"Babalarin yaklasik yüzde 90’i bu durumu kabullenemiyor"

Velilerin çocugu tanima ve çocugun sorununu kabul etme sürecinin çok önemli oldugunu söyleyen özel egitim ve rehabilitasyon merkezi yöneticisi Mehmet Ali Kaska, “Anneler çocuklari henüz 1.5-2 yaslarindayken onlardaki sikintiyi hissedebiliyorlar ve bunu babalar ile paylasiyor. Babalarin yaklasik yüzde 90’i bu durumu kabullenemiyor. Özellikle dede ve anneanneler gibi ebeveynlerimizin de yanlis örnegi bunu ekiliyor. Örnegin büyüklerimiz, ‘Çocuk 4-5-6 yasinda konusur’ veya ‘Daha önce bu durumda olan ve konusan çocuk oldu’ gibi söylemleri var. Bu tür örnekler yüzünden en önemli ve degerli zaman kaybediliyor. 2 yasindan 3-4 yasina kadar Türkiye’de dahil olmak üzere çocugun tanisini bulma pesine düsüyoruz. Halbuki 2 yasinda olaya müdahale edilebilseydi, veliler hastanelerde tani pesinde kosmayacakti. Bugün bilim adamlari özellikle otizmde erken ve yogun müdahalenin çok büyük yarar saglayacagini, çocugun belki tamamen bu durumdan kurtulabilecegini söylüyor. Özel egitimde, erken yasta ve dogru bir egitimle müdahale edildigi zaman çocuklarin aldiklari taniyi bir daha alamadiklarini da gördük. Yani bu tamamen bir düzelme anlamina geliyor. Taniyi biz koymuyoruz, taniyi psikiyatristler koyar ve yine onlar kaldirir. Eger bir tani sonrasinda alinamiyorsa, özel egitime artik ihtiyaci yok deniliyorsa bunun anlami konulan taninin ortadan kalkmis olmasidir. Insanlarin umudu olmali. Genelde birileri devreye giriyor ve ‘Benim çocugum 10 sene egitim aldi ve düzelmedi. Otizmde kurtulus yoktur, mümkün degildir’ diyorlar. Doga içerisinde imkansiz diye bir sey olmadigini hepimiz biliyoruz, yeter ki dogru yerde olalim ve dogru bir sekilde çocuklarimiza bu egitimi verelim. Eger çocuklariniza sans verirseniz zaten bunu basarabilme imkanlari oldugunu göreceksiniz” dedi.



"Pozitif olmak zorundayiz, çocugunuzun yaninda kavga etmeyin"

Babalardaki kabullenmeme sürecinin büyük bir sikinti olusturdugunu söyleyen Kaska, "2 yasinda karsilastigimiz bir çocukta yapabileceklerimizle 5 yasinda yapabileceklerimiz arasinda mutlaka fark vardir. Daha kemiklesmis daha zor çocukla karsilasiyoruz. O yüzden velilerimize özellikle babalara sesleniyorum. Annenin hissettigi duygular hiçbir varlikta yoktur. Bir baba olarak annenin hissettigini hissedemeyiz bu yüzden de annelere mutlaka ama mutlaka kulak verelim. Buna kulak vermedigimiz zaman bundan zarar görecek kisi çocuk, sonrasinda ise bu zor çocukla hayatini geçirecek çekirdek ailedir. Sonrasinda tabi ki büyük ebeveynler bununla ilgili sorunlar yasayacaktir. Pozitif olmak zorundayiz, çocugunuzun yaninda kavga etmeyin. Konusamayan, kendini ifade edemeyen bir çocuk her zaman kaygi içerisinde olacaktir. Kaygili bir çocukta mutlaka ve mutlaka davranis problemlerini daha büyük bir seviyede gösterecektir. Bu yüzden zaten kaygili bir süreç geçiren bir çocuga negatif yaklasim ve yüksek sesle ifadeler çocugu çok daha zor bir duruma sokacak. Veliler polyannacilik oynamak zorunda. Veliler kendi aralarindaki tartismalari evin içerisinde degil mutlaka disarida yapmali. Çocuklara ne kadar sevgi ortami olusturussak o ortamda basarabilecekleri sey o kadar çok olur" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile