'Aileli Okul İnovasyon Zirvesi' Başladı

ÖNDER Genel Başkanı Bekiroğlu: 'Medeniyet değerlerimizi yeniden keşfetmemiz için aile merkezli bir eğitim, gelişim ve değişim hamlesini gerçekleştirmemiz lazım' 'Okullarımızı bir yönüyle kendi geleneklerine yaslarken, diğer yönüyle çağdaş gelişmelere açabilmemiz gerekiyor. Zirvenin ismini bu nedenle Aileli Okul İnovasyon Zirvesi koyduk' KADEM Genel Başkanı Yılmaz: 'Kadının güçlü olması durumunda annenin güçlü olacağına ve güçlü nesiller yetiştireceğine inanıyoruz'

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Genel Başkanı Halit Bekiroğlu, "Medeniyet değerlerimizi yeniden keşfetmemiz için aile merkezli bir eğitim, gelişim ve değişim hamlesini gerçekleştirmemiz lazım." dedi.

ÖNDER Okul Aile Birliği tarafından düzenlenen iki gün sürecek "Aileli Okul İnovasyon Zirvesi", 15 Temmuz Şehitleri Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde başladı.

Zirvede "8 Başlık ve 8 Çözüm Önerisi" kapsamında gerçekleşecek oturumlarda, okul aile birliklerinin işleyişi başta olmak üzere okullarda yaşanan problem ve zorluklara dair çözüm önerileri üzerinde durulacak.

Zirveye ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan ÖNDER Genel Başkanı Halit Bekiroğlu, inovasyonu, keşfi ve yeni bir şeyleri ortaya koymayı önemsediklerini belirtti. İmam hatiplerin 2012 yılında önleri açıldıktan sonra bu alana ciddi biçimde yoğunlaştığını ifade eden Bekiroğlu, bu yöndeki adımları gelenek ve değerlerden esinlenerek atmaya çalıştıklarını söyledi. Bu noktada karşılarına aile kavramının çıktığını vurgulayan Bekiroğlu, şunları kaydetti:

"Medeniyet değerlerimizi yeniden keşfetmemiz için aile merkezli bir eğitim, gelişim ve değişim hamlesini gerçekleştirmemiz lazım. Okullarımızı bir yönüyle kendi geleneklerine yaslarken, diğer yönüyle günümüzdeki çağdaş gelişmelere, yeniliklere açabilmemiz gerekiyor. Zirvemimizin ismini bu nedenle Aileli Okul İnovasyon Zirvesi koyduk. Bir yönüyle aileye yaslanacağız ama bir yönüyle de kendisini geliştirecek okullarımız. Gerçekten ciddi anlamda yeniliklere ihtiyacımız var."

Bekiroğlu, iki gün sürecek zirvede farklı oturumlarda konunun ele alınacağını ifade ederek, zirvenin eğitim camiası ve ülke için hayırlı olmasını diledi.

Zirvede okul aile birliklerinin müstakil olarak ele alınacağını, bütün detaylarının konuşulacağını anlatan Bekiroğlu, "Okullarımızın bilim ve teknoloji alanındaki gelişimlerinin nasıl olması gerektiği konuşulacak. Aslında burada inovasyon devreye giriyor. Alışılmışın dışına çıkmaya, ezberleri bozmaya çalışacağız. Öğrenci odaklı bir sistemi konuşacağız. Günümüzde TEOG ve benzeri tartışmalar var. Belki de bu tartışmaların en önemli sebebi öğrenci odaklı olmaması. Öğrenci odaklı eğitim nasıl olacak bu konuyu ele alacağız. Kendi medeniyet değerlerimize yaslanarak eğitim modelimizi güncelleştirerek, modernleştirerek nasıl yapabilirizi konuşacağız. Zirveye bin 500 civarında katılım bekliyoruz." diye konuştu.

- "Veli okulla iş birliği içine girdiğinde çocuğun başarısı artıyor"

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM ) Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz, "Ailelere Yönelik Faaliyetler ve Veli Eğitimleri" konulu oturumunda sunum yaptı.

KADEM'le ilgili bilgi veren ve projelerini anlatan Yılmaz, KADEM'in sosyol, ekonomik, kültürel olarak kadının güçlenmesini hedefleyen bir kurum olduğunu söyledi. Yılmaz, kadının güçlü olması durumunda annenin güçlü olacağına ve güçlü nesiller yetiştireceğine inandıklarını vurgularak, şöyle devam etti:

"KADEM olarak diğer sivil toplum örgütlerinden bizi ayıran yaklaşımlarımız var. Bu cinsiyet adaleti yaklaşımı. Kadın ve erkek arasındaki eşitlik yasal anlamda mevcut ve belirlenmiş. Anayasamız eşitlik ilkesine oturan bir anayasa. Ancak kadın ve erkek olarak farklı rollerin ve sorumlulukların olduğunu ve bu sorumlulukların kadın ve erkek arasında eşitlik ilkesi ile değil, adalet ilkesiyle yerine getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Kadını eğitimli ve nitelikli yaparsak toplum o oranda donanımlı olur diyoruz."

Okul ve aile konusuna değinen Yılmaz, annenin eğitiminin önemini anlattı. KADEM'de yetişkin eğitiminde 30 bine yakın kadını eğittiklerini ifade eden Yılmaz, okul aile birliklerinin çocukların eğitiminde öneminden bahsetti. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Araştırmalar, veli okulla iş birliği içerisine girdiğinde çocuğun okuldaki başarı oranının arttığını ortaya koydu. Veli düzenli olarak çocuğun okuldaki faaliyetlerine katıldığında, çocuğun arkadaşlarının ebeveynleriyle iletişim kurduğunda, çocuğun aldığı eğitime ilişkin idareye tavsiyelerde bulunduğunda çocuğun okuldaki başarısının artması gözlenlenmiş. Bu yüzden tüm okullarda başlayan okul aile birliklerinin kurumsallaşma süreci Avrupa'da çok önceden gerçekleşmiş. Biz de son 10 yılda okul aile birliklerinin güçlendiği gözüküyor. Okul aile birliklerinin daha fazla güçlenmesi ve kurumsallaşması biraz da velilerin talebiyle ilişkilidir. Veli bunu niye yapacak? Şunun için? Eğer okul aile birlikleri olursa veli müfredat gelişimi sırasında söz sahibi olur. Okul aile birliği içinde çocuğunun aldığı eğitimi gözlemleyen bir velilinin gerek bilgi ve tecrübesi diğer veliye göre daha fazladır."

ÖNDER Okul Aile Birliği Komisyonu tarafından internet üzerinden 3 bin aile ile yapılan ve ailelerin okullardaki etkinliğini araştıran anketin sonuçları ve değerlendirmesi de zirvenin son oturumunda yapılarak katılımcılarla rapor halinde paylaşılacak.

Zirve yarın da devam edecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile