Ailesinden Şiddet Gören Çocukların Sokağı Tercih Ettikleri Ortaya Çıktı

Ailesinden Şiddet Gören Çocukların Sokağı Tercih Ettikleri Ortaya Çıktı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından sokakta yaşayan ve çalışan 433 çocuk üzerinde yapılan ankete göre, çocukların büyük bir bölümü şiddete maruz kaldığı için sokakta yaşamayı tercih ediyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, sokakta çalışan ve yaşayan 433 çocuk ile anket yaparak durumlarıyla ilgili hazırladıkları verileri kurumlarla paylaştı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde, İpek Yolu Kalkınma Ajansı'nın mali desteği ile gerçekleşen projeye, Gaziantep Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, TUİK Bölge Müdürlüğü ve Gaziantep Üniversitesi destek veriyor. Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Salonu'nda düzenlenen, 'Sokakta Çalışan ve Yaşayan Çocukların VeriAnalizi' projesinin kapanış kokteyline, Gaziantep Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Emin Korkmaz, Çocuk Şube Müdürü Tuncay Kaplan, Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Muhtar Akyol, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Evrim ile çok sayıda davetli katıldı. Yaklaşık 4 ay önce Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı'nda görevli sosyolog ve sosyal hizmet görevlileri nezaretinde başlatılan 'Sokakta Çalışan ve Yaşayan Çocukların Veri Analizi' projesi 6 anketör tarafından önceki gün tamamlandı. Proje kapsamında sokakta çalışan ve yaşayan 433 çocuğa çeşitli sorular yöneltilerek anket yapıldı. Yapılan anket sonucunda sokakta yaşayan ve çalışan çocukların büyük bir çoğunluğunun 14 yaş altında olduğu tespit edildi. Yapılan anket sonucunda sokaktayaşayan ve çalışan çocukların yüzde 15'ini kız çocuklarının oluşturduğu gözlemleniyor. Ankete göre, çocukların büyük bir bölümünün evde ailesi tarafından kötü muamele gördükleri için sokakta yaşamayı tercih ettikleri ortaya çıktı. Programda bir sunum yapan Muhtar Akyol, katılımcılara çeşitli konularda bilgi verdi. Yapılan anketlerde sorulan soruları ve aldıkları yanıtları dile getiren uzmanlar, 'Araştırmaya katılan 433 katılımcının çok büyük çoğunluğu yani yüzde 42 oranında 16-20 yaş grubu aralığındadır. Yüzde 40 oranında 13-15 yaş aralığında, yüzde 16 oranında 10-12 yaş aralığında ve yüzde 2 oranında ise 8-10 yaş aralığından oluşmaktadır. Bu da gösteriyor ki sokakta çalışan ve yaşayan çocukların büyük kısmı 13 yaş ve üstü aralığında toplanmıştır.Ankete katılan katılımcıların doğum yerlerine bakıldığında 433katılımcıdan yüzde 44,8'inin Gaziantepli olduğu, yüzde 31'inin ise Şanlıurfalı olduğu geri kalan yüzde 24,2'nin ise civar illerde doğdukları görülmektedir. Araştırmaya katılan 432 katılımcıların cinsiyetine bakıldığından sokakta çalışan ve yaşayan çocukların yüzde 85'inin erkeklerden oluştuğu ve yüzde 15'inin kızlardan oluştuğu görülmektedir ' dedi.

Sokakta yaşayan çocukların büyük bir bölümünün ilköğretim mezunu olduğunu ifade eden uzmanlar, 'Araştırmaya katılanların eğitim durumlarına bakıldığında 433 katılımcıdan yüzde 41.2 oranında ilköğretim öğrencisi olduğu, yüzde 18 oranında ise ilköğretim bitirdiğini, hemen hemen bu oran kadar da yani yüzde 17 oranında ilköğretim terk olduğu, Lise öğrenci olanlar yüzde 9.9 oranında, yüzde 6 oranında da lise terk olduğu, yüzde 1.2 oranında ise lise mezunu olduğu görülmektedir. Bu eğitim oranlarının çokdüşük olduğu anlaşılmaktadır. Katılımcıların barındığı yerlere bakıldığında 433 katılımcıdan yüzde 87 oranında aileleriyle kaldıkları, yüzde 8.5 oranında ise sokakta yaşadıkları, yüzde 2.3 oranında ise yurtlarda barındıkları, yüzde 1 oranında evi terk etmiş durumda olup arkadaşlarıyla yüzde 0.9 oranında da akrabalarıyla birlikte kaldıkları görülmektedir. Araştırmaya katılan 433 katılımcıların hiç evden kaçtınız mı sorusuna ilişkin olarak evet evden kaçtık diyenler yüzde 21.7 oranında, yüzde 78.3oranında ise evden hayır kaçmadıklarını ifade ettikleri görülmektedir. Ankete katılan 89 katılımcının evden kaç kere kaçtıklarına ilişkin olarak yüzde 21 oranında üç defa kaçtıkları, yüzde 20 oranında da 2 defa evden kaçtıklarını, yüzde 22 oranında bir defa evden kaçtıklarını, yüzde 17 oranında dört defa kaçtığını yüzde 15 oranında beş defa evden kaçtığını yüzde 3 oranında evden 6 defa kaçtıkları görülmektedir. Genel olarak ankete katılan 433 katılımcıdan 89 kişinin evden kaçtıkları ve bu oran aslında gözardı edilmeyecek bir oran olduğu görülmektedir. Ankete katılan katılımcıların evden kaçarken nerelerde kaldığına ilişkin olarak 89 katılımcıdan 30 parklarda kaldığı, yüzde 33 oranında ise yaşadığı bölge ile parklarda kaldığı, yüzde 11 oranında ise inşaat yapılarda kaldığı yüzde 10 oranında metruk binalarda yaşadığı, yüzde 3.3 oranında köprü altları ile bankamatiklerde yaşadığı görülmektedir ' diye konuştu.

Çocukların büyük bir bölümünün ailelerinden kötü muamele gördükleri için sokakta yaşadıklarının ortaya çıktığını bildiren uzmanlar, 'Ankete katılan katılımcıların sokakta yaşama nedenlerine bakıldığında 17 katılımcıdan yüzde 41 oranında evde kötü muameleye maruz kaldığı, yüzde 18 oranında ise alkolik anne ve babanın tutumu ile üvey anne ve babanın tutumu önemli bir etken olduğu görülmektedir. Araştırmaya katılan 433 katılımcıların sokakta kalma yaşına ilişkin olarak yüzde 65 oranında 8-12 yaş aralığındaoldukları, yüzde 22 oranında da 13-15 yaş aralığı, yüzde 11 oranında ise 0-7 yaş aralığında sokakta kaldıkları görn toplanmıştır.Ankete katılan katılımcıların ülmektedir. Araştırmaya katılanların ne zamandan beri düzenli olarak sokakta kalmaya devam ettiklerine ilişkin olarak 433 katılımcıdan yüzde 72 oranında bir yıldan daha fazla olduğu, yüzde 14 oranında ise bir kaç aydan itibaren sokakta kalmaya başladıkları, yüzde 6 oranında ise son bir ay içinde düzenli olarak sokakta kalmaya başladığını, yüzde 1oranında ise son bir hafta içinde sokakta kalmaya başladıkları görülmektedir. Ankete katılan katılımcıların sokakta çalışma nedenlerine bakıldığında 433 katılımcıdan yüzde 38 oranında ailemin geliri yok çalışmak zorunda kaldıklarından dolayı sokakta çalıştıkları, yüzde 34 oranında ise aileme ekonomik olarak destek olmak istediklerinden dolayı sokakta çalıştıkları, yüzde 14 oranında ise kendi paranı kazanmak istediklerinden dolayı sokakta çalıştıkları, yüzde 13 oranında ailem zorla çalışmamistediklerinden dolayı sokakta çalıştıkları görülmektedir ' ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile