Ailesiyle Birlikte Kilis'te Kiraladıkları Evde Yaşayan Suriyeli Yemen El Şeyh, Kimseden Destek Almadan Türkçe Öğreniyor

Ailesiyle birlikte Kilis'te kiraladıkları evde yaşayan Suriyeli Yemen el Şeyh, kimseden destek almadan Türkçe öğrenmeye çalışıyor.

Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan 10 binlerce Suriyeli çadır ve konteyner kentlerde kalırken, pasaportla geçiş yapan kimileri de sınır illerinde kiraladıkları evlerde yaşamlarını sürdürüyor.

Suriyeli el Şeyh ailesi de Kilis'te kiraladıkları evde ülkelerindeki olayların biterek, vatanlarına dönecekleri günleri bekliyor.

Ailenin 14 yaşındaki kızı Yemen de bu sürede Türk halkıyla daha iyi anlaşabilmek ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılamak için satın aldığı bir kitapla kimseden yardım almadan Türkçe öğrenmeye çalışıyor.

Yemen el Şeyh, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de yaşarken Türkçe'ye ilgi duyduğunu, ülkesindeki olaylar sebebiyle Türkiye'ye yerleşince de Türkçe öğrenme ihtiyacını daha fazla hissetmeye başladığını söyledi.

Suriye'de yabancı dil alarak İngilizce öğrendiklerini belirten Yemen el Şeyh, ''Suriye'de bize Arapça'nın yanında sadece İngilizce öğretildi. Ben şimdi Türkçe harfleri İngilizce harflere benzeterek Türkçe öğrenmeye çalışıyorum. Aldığım bir kitaptan harflere bakarak öğrenmeye çalışıyorum'' dedi.

-''Türkçe öğretim talebi''

Kendisinin ve ailesinin ihtiyaçlarını daha rahat karşılamak için Türkçe öğrenmeye çalıştığını ifade eden Suriyeli Yemen el Şeyh, ''Türk halkından ve devletinden çok memnunuz. Suriyelilere Türkçe öğretecek bir okul olursa çok memnun olacağım'' diye konuştu.

Baba Ragid el Şeyh ise Suriye'deki olaylardan kaçarak Kilis'e geldiklerini ve burada bir ev kiralayarak hayata tutunmaya çalıştıklarını belirtti.

Kızının Türkçe öğrenmesini desteklediğini vurgulayan baba Ragid Şeyh, şöyle konuştu:

''Burada komsularımızın bize davranışları ve alakaları çok güzel ama bazen sadece ilgi ve alakaları yetmiyor. Bu yüzden kızım Türkçe öğrenmeye başladı.

Kızımın Türkçe öğrenmesini onaylıyorum çünkü hiçbirimiz Türkçe konuşmayı bilmiyoruz. Türkçe bilmediğimiz için de burada yaşamakta zorlanıyoruz. Kızım Türkçe öğrendiği zaman kardeşlerine de bize de öğretecek. Kızımın Türkçe öğrenmesiyle biraz rahatlayacağız.''

Yayıncı: İsmail Fidan
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile