Aizanoi Kazilari Tamamen DPÜ'ye Devredildi

Aizanoi Kazilari Tamamen DPÜ'ye Devredildi

Kütahya’nin Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti’nde yürütülen ve 2021 yilinda Kütahya Müzesi Müdürlügü baskanliginda ve DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Baskani Prof. Dr. Gökhan Coskun’un bilimsel danismanligi ve es güdümünde yürütülen Aizanoi Kazilari, 2022 yilinda Cumhurbaskanligi karariyla dogrudan Kütahya Dumlupinar Üniversitesine verildi



“Bilimsel yöntemlerden taviz vermeyecegiz”

Kazi Baskanligini yürütecek olan Prof. Dr. Gökhan Coskun, bilimsel, kültürel ve turizm açilarindan büyük öneme sahip olan antik kentteki çalismalari bilimsel yöntemlerden taviz vermeden hizlandirmayi hedeflediklerini söyledi.



Aizanoi’nin Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Mirasi Geçici Listesinde yer aldigini hatirlatan Gökhan Coskun, “Anadolu’da en iyi korunmus Zeus Tapinagini barindirmasinin yani sira Aizanoi’de hem Agora’nin hem de Macellum’un varligi kentin bölge için ticari önemini de isaret eder. Roma Imparatorluk Dönemi’nde kente yapilan yatirimlar bugün kent içinde kalintilarini görebildigimiz en görkemli yapilari olusturur. Bu yapilarin kazi, restorasyon ve konservasyon islemleri zaman içerisinde tamamlanarak ülkemize arkeolojik ve turistik bir deger olarak kazandirilmasi hedefleniyor” dedi.



“Aizanoi bölgenin en büyük antik kenti”

Bölgede son 2 yil içinde yürütülen çalismalardan da söz eden Prof. Dr. Coskun, “Bölgenin en büyük antik kenti olan Aizanoi’de 2021 yili kazi çalismalari çerçevesinde birden fazla alanda çalismalar yapildi. Roma Imparatorluk Dönemi kentlerinin en prestijli yapilarindan biri olan Agora ve bunun yani sira Zeus Tapinak alaninin giris kapisi (Propylon) ortaya çikarilmaya baslandi. Yapilan çalismalar neticesinde Agora’daki sütunlu galeriler ve dükkanlar gün yüzüne çikmaya basladi.

Ayrica Agora’nin ticari hacmini gösteren dükkânlardan ele geçen buluntularin bilimsel degerlendirmeleri yapilarak, elde edilen veriler sonucunda Aizanoi Agorasi’nin dükkânlarinda hangi ürünlerin satildigi tespit edilebildi. Kazisi tamamlanan dükkânlarda, antik dönemin aydinlatma araçlari olan kandiller ve ayrica kemik eserlerin satildigi saptandi. Anadolu’daki en görkemli giris kapilarindan biri olan Zeus Tapinagi Propylonu ve Agora’daki çalismalar 2022 yilinda da sürdürülmeye devam edilecektir” ifadelerine yer verdi.

“Antik kente yeni bir turizm degeri kazandirilmasi planlaniyor”

Antik kente yeni bir turizm degeri kazandirilmasinin planlandigina deginen Coskun, devam eden ve gelecekte yapilmasi planlanan çalismalar hakkinda yaptigi açiklamada,” Birbirlerine bitisik olarak yapilmis hali dünyada tek örnek olan Tiyatro-Stadion Kompleksi’nin rölövesi yapildi ve tiyatronun restorasyon projesi 2022 yilinda hazirlanmaya baslandi. Diger yandan, 2021 yilindan itibaren yogun bir sekilde çalisilan ve Kütahya Valiligi ile Zafer Kalkinma Ajansi tarafindan desteklenen Penkalas/Kocaçay Deresi Islah Projesi’nin 2022 yilinda tamamlanarak, antik kente yeni bir turizm degeri kazandirilmasi planlaniyor. Bu proje çerçevesinde Penkalas Çayi üzerinde yer alan Roma Köprülerinin restorasyon çalismalari da hizla devam ediyor. Bunlara ilaveten, kentin haritalandirilmasinin ve simdiye kadar gün yüzüne çikarilmis olan tüm yapilarin çizim çalismalarinin da 2022 yilinda tamamlanmasini hedefleniyoruz. Kazi, restorasyon ve konservasyon çalismalarinin çok genis olmasi ve bu projelerin saglikli bir sekilde yürütülebilmesi için ekibimiz içerisinde DPÜ Arkeoloji Bölümü’ndeki akademisyenlerin yani sira diger bölümlerden de akademisyenler yer aliyor. Kütahya Dumlupinar Üniversitesi Rektörlügünün yogun destegiyle sürdürülen kazi çalismalarinin, akademisyenlerden olusan ekibe yeni takviyeler yapilmak suretiyle daha da verimli hale getirilmesini hedefliyoruz” diye konustu.



“Kazilarin DPÜ’ye devredilmesi gurur verici”

Kazilarin Üniversitesine devredilmesini degerlendiren Rektör Prof. Dr. Kazim Uysal kazilarin DPÜ’ye devredilmesinin gurur verici oldugunu belirterek, “Geçen yil akademik danismanligini üstlendigimiz kazilarin bu yil tamamen tarafimiza devredilmesinden Kütahya Dumlupinar Üniversitesi Rektörü olarak büyük mutluluk ve gurur duyuyorum. Kazi çalismalarini yürüten Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ögretim üyelerimiz olmak üzere tüm personelimize tesekkürlerimi sunuyorum. Rektörlük olarak Kütahya’nin en kiymetli hazinelerinden biri olan Aizanoi’nin sehrimize gerek ekonomik gerekse kültürel anlamda sunacagi katkilari ortaya çikarmaya devam edecegiz. Alinan bu kararin Üniversitemize ve sehrimize hayirli olmasini diliyorum” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile