Ajanslar son dakika olarak geçti! Yunan jetlerinin yanında...

Ajanslar son dakika olarak geçti! Yunan jetlerinin yanında...

Fransa ile Yunanistan arasında yapılan silah anlaşmasına ilişkin detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Buna göre Atina yönetimi, Avrupa Birliği'ne Türkiye şantajı yapmaya hazırlanıyor. Türkiye ile Yunan jetleri Ege ve Doğu Akdeniz'de karşı karşıya gelirken, bir diğer Türkiye düşmanı ülke olan BAE'nin jetleri de Girit semalarında uçtu.

Gerilimin bir saniye bile düşmediği Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin hamlelerini durduramayan Yunanistan, NATO'nun çabasını da boşa çıkarıp tamamen Fransa'ya sarıldı.

Uluslararası haber ajansları Reuters ve Associated Press (AP), Atina yönetiminin Türkiye korkusuyla yeni bir silahlanma girişimi başlattığını bildiriyor.

Reuters, ekonomik darboğaz yaşayan Yunanistan'ın buna rağmen yeni silahlar satın alacağını ve elindeki mevcut silahları da modernize edeceğini duyurdu.

AP haber ajansı ise, orduya yeni birlikler de katmaya hazırlanan Başbakan Kiryakos Miçotakis'in silahlanmanın detaylarını ve ekonomik maliyetini Cumartesi günü açıklayacağını aktarıyor.
Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı, Türk savaş uçakları ve helikopterlerinin Pazartesi günü altı kez Yunan hava sahasını ihlal ettiğini ileri sürdü. Açıklamada iki ülke jetlerinin Ege Denizi semalarında dört kez karşı karşıya geldiği de savunuldu.

Yunan Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin bir diğer düşmanı Birleşik Arap Emirlikleri savaş uçaklarıyla Yunan jetlerinin Girit'teki ortak tatbikat fotoğraflarını üç gün sonra paylaştı.

Yunanistan'daki esas gündem ise, Miçotakis'in en yakın müttefiki Emmanuel Macron'la Perşembe günü yapacağı görüşme. Kathimerini, 'Korsika üzerinden Ankara'ya mesaj' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı.

Gazetenin haberinde, dördüncü kez buluşacak olan iki ülke liderinin bir numaralı pazarlığı ise Yunanistan'a satılacak dördüncü nesil 18 Rafale jeti. Söz konusu jetlerin bir kısım yeni ve bir kısmı kullanılmış olacak.

Atina yönetimi Rafale'ler dışında Fransa'dan Mirage 2000 savaş uçakları, fırkateynler ve denizaltılar da almak istiyor. Söz konusu görüşmede savunma anlaşması da imzalanabilir.

Ethnos gazetesi, Yunanistan'ın ayrıca ABD, Fransa, Almanya ve Hollanda gibi ülkelerle de yeni fırkateynler, helikopterler ve denizaltılar için görüşmeler yürüttüğünü yazıyor.

Macron ve Miçotakis'in Akdeniz'deki Korsika adasındaki randevusunun ardından MED 7 adı verilen Fransa, İtalya, İspanya, Güney Kıbrıs, Portekiz ve Malta liderleri bir araya gelecek.

Söz konusu Güney Avrupa ülkelerinin tümü Avrupa Birliği (AB) üyesi. Yunan basını, Atina'nın mini zirveden özellikle Türkiye'ye karşı açık bir mesaj çıkmasını istediğini yazıyor.

To Vima gazetesi ise, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un bugün Güney Kıbrıs'ı ziyaret edeceğini ve Rum kesiminin lideri Nikos Anastasiadis'le görüştüğünü bildiriyor. Görüşmenin fotoğrafları, uluslararası haber ajansları tarafından servis edildi.

AP haber ajansı, Yunanistan'ın çabalarına karşın Türkiye'nin geri adım atacak gibi görünmediğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunan ordusu için 'kırık dökük' ifadesini kullandığını bildiriyor.

Reuters'a göre ise, Avrupa Birliği'nin (AB) 24-25 Eylül'deki zirvesini de bekleyen Yunanistan, Belaruslu yetkililer için açıklanan yaptırımlara onay vermek için Türkiye'nin de listeye dahil edilmesini talep edecek.

Doğu Akdeniz'de müttefikleri Fransa, İtalya ve Güney Kıbrıs'la Ağustos ayında tatbikat yapan Yunanistan, Türkiye'nin azılı düşmanı Birleşik Arap Emirlikleri ile de tatbikata girişti.

Libya'dan Suriye ve Filistin'e her alanda Türkiye'nin karşısında yer alan Birleşik Arap Emirlikleri'nin Girit Adası'ndaki Suda hava üssüne gönderdiği dokuz savaş uçağının fotoğrafları Yunan Savunma Bakanlığı tarafından yayınlandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 12 Ağustos tarihinde Doğu Akdeniz'e asker göndereceğini ilan etmesinin üzerinden 24 saat geçmeden, Yunanistan ve müttefiki Fransa Girit açıklarında ortak tatbikata girişmişti.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile