Ak Parti'den Chp'ye Anayasa Turu
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AK Parti Grup Başkanvekilleri ile anayasa konusundaki görüşmelerinde, yasama dokunulmazlığı maddesine ilişkin düşüncelerini de dile getirdiklerini belirterek, "Dört partinin yasama dokunulmazlığına ilişkin varacağı uzlaşma ve onun sonucunda ortaya çıkacak madde, bu maddeler arasına tabii ki dahil edilebilir" dedi.
Hamzaçebi, AK Parti'nin anayasa çalışmalarına ilişkin yaptığı ziyaretin ardından CHP Grup Başkanvekilleri Muharrem İnce ve Engin Altay ile gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Hamzaçebi, AK Parti Grup Başkanvekillerinin, CHP Grubu'nu ziyaret ederek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun üzerinde uzlaştığı 60 maddenin yasalaştırılması sürecine ilişkin önerilerini sunduğunu söyledi.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun Kasım 2011'de kurulduğunu, Mayıs 2012'den bu yana madde yazımı çalışmalarını sürdürdüğünü anımsatan Hamzaçebi, dört partinin, Mayıs 2012'den bu yana 60 madde üzerinde uzlaştığını ifade etti.
Hamzaçebi, AK Parti Grup Başkanvekillerinin, 60 maddeye ulaşan ancak uzlaşma olursa sayısı artabilecek bu maddeleri, yine dört partinin işbirliğiyle yasalaştırmayı teklif ettiğini aktardı. Hamzaçebi, ayrıca, 60 maddeyle uyumlaştırılması zorunlu olan başka maddeler varsa, o maddelerle ilgili de Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun teknik bir çalışma yapması önerisinin de iletildiğini bildirdi.
Dört partinin Anasaya Uzlaşma Komisyonu'nda vardığı uzlaşmayı son derece önemli bulduklarını ifade eden Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dört partinin uzlaştığı maddelerle ilgili olarak elbette dört partinin desteğiyle bir süreç başlatılabilir. Ancak Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, dört parti olmaksızın, dört parti olmazsa herhangi bir konuda, 60 maddenin uzlaşmayla yasalaşması konusunda bir adım atılmazsa, gerektiği takdirde üç veya iki parti, yani AKP ve CHP olarak, o maddelerin yasalaştırılması önerisine ilişkin herhangi bir değerlendirme yapmadık. Bu öneriyi, yetkili kurullarımıza götüreceğiz.
Görüşmeler sırasında yasama dokunulmazlığı maddesine ilişkin görüşlerimizi de ifade ettik. Elbette dört partinin yasama dokunulmazlığına ilişkin varacağı uzlaşma ve onun sonucunda ortaya çıkacak madde, bu maddeler arasına tabii ki dahil edilebilir. Yasama dokunulmazlığı veya başka maddelerde uzlaşı olması halinde, bu maddelere dahil edilmesi mümkündür. Ancak nihai kararı, bizim yetkili organlarımız verecektir. Biz konuyu yetkili organlarımıza götüreceğiz. Onların vereceği kararı, Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu'na bir ziyaretle bildireceğiz."
"Tutuklu milletvekilleri olmazsa olmazınız mı?" sorusu üzerine Hamzaçebi, dört partinin uzlaşmasına önem verdiklerini dile getirdi. Parlamentonun, tutuklu milletvekilleri sorununu çözmesi gerektiğini belirten Hamzaçebi, millet iradesine, anayasa yapma iradesinin uyumlu olması gerektiğini kaydetti.
Hamzaçebi, Anasaya Uzlaşma Komisyonu'nun bu konuda bir uzlaşmaya varmasının önemli olduğuna işaret ederek, "Eğer niyet pozitif olursa, bu konuda herkesin uzlaşabileceği bir çözümü bulmanın mümkün olduğunu düşünüyorum" dedi.