AK Parti-CHP görüşmeleri nasıl geçti?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, yemin krizinin aşılmasındaki süreci Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in yürüttüğünü belirterek, Cuma ve Pazartesi günkü görüşmelerde CHP'li milletvekillerinin anamuhalefet görevlerini yapmak ve yemin etmek istediklerini söylediklerini ifade etti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, Habertürk ekranlarında yemin krizinin sona ermesine ilişkin soruları yanıtladı.

İpek, yemin krizinin başladığı güne dönerek, "CHP'nin tutuklu milletvekilleri yemin etmezse biz de yemin etmeyeceğiz açıklamasına çok şaşırmıştık" dedi.

Türkiye'deki bütün sistemin sağlıklı bir şekilde işlemesi için yegane en önemli omurga sisteminin, temel taşının parlamenter sistem olduğuna dikkat çeken İpek, "Anamuhalefet partisi yemin etmeyeceğiz dedi, tabi bunun hukuki sonuçları vardı. Parlamentoda yemin etmezse, milletvekili Anayasa'da tanınmış olan hakları kullanamayacaktı. Kendisine oy verenleri temsil edemeyecekti. Kanun teklifi veremeyecekti. Eğer doğru bir iş yapmak istiyorsa bunun için bulunması gereken ortamda yasal hakları kullanamayacaktı.
Tabi bu iki haftalık süreç toplumda da kabul görmedi" ifadelerini kullandı.

Bu süreci Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in yürüttüğünü belirten İpek, "Çiçek çeşitli görüşmeler yaptı. Meclis Başkanına ilettikleri husuları, muhalefet kendi temsilcilerini bildirerek bizleri de davet ettiler. Bizde AK Parti temsilcileri olarak genel başkanımızın bize verdiği talimatlar doğrultusunda bir araya geldik. Dinledik, şunu dördük hem Cuma günkü görüşmelerde hem bugünkü görüşmelerde muhalefet partisine mensup arkadaşlar, parlamentodaki anamuhalefet görevlerini yapmak, yemin etmek istediklerini söylediler. Böyle yapıcı bir anlayışta geçti" diye konuştu.

Cumartesi tekrar biraraya gelecek olduklarını ancak Pazartesi bir araya gelebildiklerini ifade eden İpek, "Esasen AK Parti olarak bu görüşmeler sorasında kendilerine hep şunu söyledik, biz yargıya baskı anlamına gelecek, yargıyı yönlendirecek veya yargıya talimat verebilecek bir dilin kullanılamayacağını, bunun anayasaya da aykırı olduğunu söyledik" dedi.

"KÜÇÜK BİR OYNAMA CEZA ADALETİNİ SARSABİLİR"


"Özellikle tutuklu vekillerin meclise girmesi konusunda bir adım atılması bekleniyordu AK Partiden. CHP'li milletvekilleri nasıl olduda ikna oldu?" sorusu üzerine İpek, "Bununla ilgili eğer bir düşünceleri varsa, nihayetinde bir milletvekili bile yasa teklfiinde bulunabilir. Ama yasa teklifinde bulunmak, onun kanunlaşması sürecine baktığınız zaman Türkiye'nin tamamını etkileyeceği için bir yasa birileri için çıkarılmaz. Yasalardaki küçük bir oynama Türkiye genelindeki ceza adaletini sarsabilir. Mesela, tutukluluk süreleri şu kadar süreden bu kadar süreye insin denildiğğinde, diyelim ki, Danıştay saldırısını gerçekleştiren Alparslan Arslan veya bir başka tutuklu veya toplumdaki diğer tutukluluların hepsi serbest kalabilir. Parlamento bir yasa görüşürken sadece bu problemi düşünerek değil bununla birlikte Türkiye'nin genelini etkileyeceği için, doğabilecek bütün sıkıntıları gözönüne alarak yasa düzenlemek zorunda. Dolayısıyla eğer CHP bu konuyla ilgili kanun teklifi varsa bunu ortaya koyabilir" şeklinde konuştu.

Yargıya müdahalenin Anayasa'ya göre aykırı olduğuna işaret eden İpek, "Dolayısıyla bu hiç bir siyasi partiden beklenemez. sistemin sağlıklı çalışması gerekir. Bunun için milletin oy verdiği milletvekillerinin parlamenter sistemi çalıştırması gerekir. Buna vurgu yapan bir metindir. Bu bir kaç gün içinde yapılan görüşmeler hem tarihe not düşmek açısından hem parlamenter sisteme bütün siyasi partilerin sahip çıkması açısından iyi bir süreç olmıuştur. Belki o iki haftalık süreç içinde de CHP meramını tepkisini dile getirmiş olmuştur" diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile