AK Parti-CHP uzlaşamadı, MHP değerlendiriyor

AK Parti Grup Başkanvekilleri'nin, başörtüsü konusunu görüşmek üzere muhalefet partilerinin gruplarına yaptığı ziyaret başladı. AK Partililer ilk olarak CHP, ardından da MHP ile görüştü. CHP, AK Parti'nin "Komisyon kurulsun" teklifini reddetti, MHP ise "Çözüme sonuna kadar katkı vereceğiz" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekilleri'nin, başörtüsü konusunu görüşmek üzere muhalefet partilerinin gruplarına yaptığı ziyaret başladı. AK Partililer ilk olarak CHP, ardından da MHP ile görüştü. CHP, AK Parti'nin "Komisyon kurulsun" teklifini reddetti, MHP ise "Çözüme sonuna kadar katkı vereceğiz" dedi. AK Parti Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ, Ayşenur Bahçekapılı, Suat Kılıç, Nurettin Canikli ve Mustafa Elitaş bu kapsamda ilk olarak CHP Grubunu ziyaret etti.

CHP ile görüşme:
AK Parti Grup Başkanvekilleri, CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Muharrem İnce ve Akif Hamzaçebi ile 45 dakika görüştü.

Görüşmenin ardından Anadol, AK Parti Grup Başkanvekillerinin, parti temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurularak, türban sorununun, parlamentoda çözülmesi yönünde önerilerini ilettiğini belirtti. Kemal Anadol, bu komisyona üye vermeyeceklerini kaydetti.

Anadol, AK Parti'nin bu konuda samimi olmadığını, yıllardır şikayet ettiği YÖK eline geçtikten sonra bu şikayetlerini unuttuğunu ifade etti.

Türbanın, üniversitelerde öğretim özgürlüğü kapsamında çözümlenmesinin önerilebileceğini, tartışılabileceğini, CHP'nin olumsuz bir tavrının olmadığını vurgulayan Anadol, "Ama tek başına değil. YÖK, dokunulmazlık ve seçim barajının düşürülmesiyle ilgili bir paketin içerisinde, parlamentoda grubu bulunan partilerle görüşülebilir, çözülebilir" dedi.

Anadol, Türkiye'yi karartma operasyonuna ortak olamayacaklarını, izin veremeyeceklerini ifade etti. Sorunun çözümü konusunda CHP'nin önerisinin sorulması üzerine Anadol, bunu iktidara gelince çözeceklerini söyledi.

"Türban sorununun, üniversitelerde öğretim özgürlüğü kapsamında çözümlenmesine karşı değiliz ama ilköğretime, ortaöğretime, kamusal alana girmesine karşıyız" diyen Anadol, "Anlaşmamız mümkün olmadı. Komisyona üye vermediğimiz gibi, bu gizli gündemi bir daha saptadık. Bu konunun, Türkiye'yi karartma operasyonunun bir parçası olarak AK Parti tarafından ele alındığını tespit ettik" şeklinde konuştu.

MHP ile görüşme:
AK Parti Grup Başkanvekilleri başörtüsü konusunu MHP Grubu ile de görüştü.

Görüşmenin ardından MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, "MHP olarak biz bir komisyon kurulmasını talep etmiştik ancak bu komisyona CHP katılmayacağını belirtti. Bazı şartlar öne sürüyorlar, bunları da AK Parti kabul etmiyor. Bu yeni gelişmeyi MHP olarak yeniden değerlendireceğiz. AK Parti'nin bütün görüşmelerden sonra yaptığı açıklamaya göre biz de MHP olarak bir açıklama yapacağız" dedi.

Şandır, "Ancak biz bu sorununun çözülmesini istiyoruz. Üniversitelerde başörtüsü sorununun giderilmesine biz varız ve  buradayız. Türban, başörtüsü ayrımına aldırmadan biz varız. Bu sorunun çözüleceğine inanıyoruz. Meclis'te mutabakatla bir anayasa değişikliğinin yapılmasının doğru olacağına inanıyoruz. Ancak bu mutabakat iktidar partisine aittir. Meclis'te bir mutabakat temin etmelidir. Çözüme sonuna kadar katkı vereceğiz" diye konuştu.

Sorunun çözüm yerinin Meclis olduğunu belirten Şandır, idari bir takım tedbirlerle kalıcı çözüm üretilemeyeceğine işaret ederek, "YÖK'ün aldığı bir takım tedbirlerle bu sorunun çözüleceğini söyleyen siyasetçiler, topu taca atamaktadır, sorumluluktan kaçmaktadır. Sorun, toplumsal sorundur. Toplumun sorunlarını çözmekle sorumlu olan yer de TBMM'dir, siyaset kurumudur ve başta iktidar partisidir" görüşünü dile getirdi.

Şandır, "MHP'nin başörtüsü sorununun çözümüne ilişkin konuyu yalnızca üniversiteler kapsamında değerlendirip değerlendirmediği" yönündeki soruya, "Şimdi sorun üniversiteler. Yeni bir sorun alanı yaratmanın gereği yok" yanıtını verdi.

BDP görüşmesi:
AK Parti Başkanvekilleri, MHP'nin ardından BDP Grubunu ziyaret etti. AK Partililerin BDP Grup Başkanvekili Bengi
Yıldız'ın yanı sıra Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ve Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ile görüşmesi yaklaşık 40 dakika sürdü.

AK Parti Grup Başkanvekilleri, başörtüsü konusunu görüşmek üzere CHP ve MHP Gruplarına yaptıkları ziyaretlerin ardından BDP Grubu ile de görüşerek, muhalefet turunu tamamlamış oldu.

AK Parti Grup Başkanvekillerinin, muhalefet partilerinin grupları ile yaptıkları görüşmelere ilişkin açıklama yapması bekleniyor.

Bir taslak yok

AK Parti Grup Başkan vekillerinin ellerinde bir taslak ya da öneri yok. Hedef ortak formül bulmak. Görüşmelerden önce muhalefet net mesajlar verdi.

Devlet Bahçeli, önce AK Parti ile CHP ortak bir metin oluştursun şartını getirdi.

BDP ise kapsamlı bir paket istedi, yapılacak çalışmanın sadece türbanla sınırlı kalmasın istedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise randevu öncesi grup toplantısında türban konusuna girmedi. Konuşmadı ama CHP'nin endişesi var.

Çözümün kamusal alanı kapsayıp kapsamayacağı konusunda net açıklama bekleniyor.

Görüşme öncesi AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç bu kaygılara da  yanıt verdi.

Görüşecekler. Peki uzlaşırlarsa değişikliğin yöntemi ne olacak, yasa mı değiştirilecek Anayasa mı?

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'ya göre hiçbirine gerek yok.

Bu arada AK Parti Grup Başkanvekili ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli de, "Yarın (bugün) CHP, MHP, BDP'ye gideceğiz. Gidişimizin temel amacı, üniversitelerdeki başörtüsü yasağının kaldırılmasına yönelik olacaktır" dedi.

Canikli, "Randevular da alındı. CHP, MHP ve BDP'ye gideceğiz. Şuandaki gidişimizin temel amacı, üniversitelerdeki başörtü yasağının kaldırılmasına yönelik olacaktır. Eğer hepsinin görüşü olumlu olursa bir komisyon oluşturulacak. Her siyasi partinin eşit sayıda üye verdiği ve komisyon marifetiyle hazırlanan çalışmayı komisyondan geçireceğiz. Eğer bir ya da birden fazlası katılmazsa, olumlu katkı vermezse, onun değerlendirmesini yapıp, atacağımız adımı ona görev belirleyeceğiz" diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile