AK Parti Çorum Milletvekili Kavuncu Açiklamasi 'Alin Terini Suyun Gücüyle Bulusturacak Tarihi Projeleri Hayata Geçiyor'

AK Parti Çorum Milletvekili Kavuncu Açiklamasi 'Alin Terini Suyun Gücüyle Bulusturacak Tarihi Projeleri Hayata Geçiyor'

AK Parti Çorum milletvekili Erol Kavuncu, Iskilip Meydan çayi islah projesinin hayata geçmesiyle birlikte, ilçedeki konut sorununun çözülerek yeni bir sehirlesmenin önünün açilacagini söyledi.

AK Parti Çorum milletvekili Erol Kavuncu, Devlet Su Isleri Genel Müdürlügü’nce Iskilip’te yapimi devam eden projeleri yerinde inceleyerek bilgi aldi.

Meydan çayi islah projesiyle ilçe çikisindan itibaren Çankiri yolundaki Bayat köprüsüne kadar olan 4.5 kilometrelik bölümün islah edilecegini açiklayan milletvekili Kavuncu, “Taskin korumasi ve önümüzdeki dönemde belediyenin de bölgede yapacagi imar degisikligiyle birlikte ciddi anlamda bir sehirlesmenin de alt yapisi olusacak. Iskilip iki dag arasina sikismisti. Bundan dolayi konut konusunda problem yasaniyordu. Proje DSI Genel Müdürlügümüzce 2022 yili proje yatirim programina alinarak, bahar aylarindan itibaren de projenin çalismalarina baslanacaktir. Can ve mal kayiplarina yol açan sel afetlerinin yasanmamasi ve taskinlarin neden olacagi zararlari en aza indirmek için tüm paydaslarimizla çalismalarimiza kararlilikla devam ediyoruz. DSI’nin bu önemli yatirimiyla birlikte ilçemizin önümüzdeki süreçte adeta yeni bir sehir dogacak” dedi.



’4 bin dönüm arazi suya kavusacak’

200 milyon liraya mal olacak ve 4 bin dönüm araziyi suyla bulusturacak olan Derekargin göleti isale hattinda çalismalarin devam ettigini hatirlatan Milletvekili Kavuncu, “Son dönemde özellikle dünyada yasanan iklim degisikligi ve arkasindan meydana gelen Ukrayna-Rusya savasindan sonra ülkelerin sinir güvenligi gibi gida güvenligi de önem arz eder hale geldi. Bu çerçevede sulanabilir arazilerin sulanmasi ülkemizin en büyük zenginlik kaynaklarindan güç kaynaklarindan bir tanesi. Derekargin göletini bu anlamda degerlendiriyoruz. Göletimizin hizmete girmesiyle 4 bin dönüm arazi sulanacak. Bu yil bin 200 dönüm arazinin sulamaya açilmasini planliyoruz. 2023 yilinda da projeyi tamamlayarak geriye kalan arazilerimizi suyla bulusturacagiz” diye konustu.



“Tarimsal üretimi ve verimliligi artiracagiz’

Yukari Örenseki ve Kayaagzi barajlari hakkinda da açiklama da bulunan Erol Kavuncu, “Bölge halkimiz için oldukça önemli olan bu iki projemiz yapim programina alinmis olup ihale çalismalari devam etmektedir. Iki projemizin yaklasik maliyeti ise 8 milyon lira civarindadir. Iki barajimizin tamamlanmasiyla 13 bin 400 dekar arazimizde sulu tarim yapilmasina olanak saglayacaktir.

Yukari Örenseki Barajimizin temelden yüksekligi 56 metredir. 4,52 milyon metreküp su biriktirme kapasitesine sahip barajimizin tamamlanmasiyla 11 bin 840 dekar arazimiz sulanacaktir. Iskilip Kayaagzi barajimizin temelden yüksekligi 30 metredir. 990 bin metreküp su biriktirme hacmine sahip barajimizin tamamlanmasiyla bin 560 dekar tarim arazisi sulanacaktir. Alin terini suyun gücüyle bulusturacak tarihi projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Toprak varligimizi daha etkin kullanarak tarimsal üretimi ve üretimde verimliligi artiracagiz" ifadelerini kullandi.

Sorkun-Karmis göletinde incelemelerde bulunan Milletvekili Kavuncu, “Yapildiginda çok önemli bir ihtiyaci karsilayacak. Su ölçümleri yapilan bu bölgede 25 bin dönüm araziyi sulayacak su kaynagi tespit edildi. Planlama, proje ve yapim ihalesine çikilmasi ve göletin tamamlanmasini hep birlikte takip edecegiz. Iskilip’te proje ihalesi yapilacak olan Kutluözü ve Yeniceköy barajlarimizin yani sira bir çok dere islahi ve taskin koruma projemiz mevcut. Türkiye büyük bir devlet. Allah’a sükürler olsun basimizda da dünya lideri Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan var. Cumhurbaskanimiz ve güçlü devletimiz halkimizin bu taleplerini yerine getirmeye muktedirdir” seklinde konustu.

Incelemeler sirasinda Kavuncu’ya Iskilip Kaymakami Emre Vural, DSI Ankara 5. Bölge Müdür Yardimcisi Sadettin Ceylan, DSI Çorum Sube Müdürü Murat Kabakci, AK Parti Ilçe Baskani Yusuf Kaya ve Il genel meclis üyeleri hazir bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile