AK Parti'den CHP'ye 'Dokunulmazlık' Ziyareti

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı:'Teklifimiz madde 83'ün dokunulmazlıklarla ilgili komisyonlara havale ettiği prosesi bir kereye mahsus olmak üzere kaldırmak ve tüm dosyaların yargıya intikalini sağlamak esaslı''Ne kadar dosya varsa hepsi Meclise, komisyonlara intikal edecek. Anayasa değişikliği yapıldıktan sonra 15 gün içinde yargıya gönderilecek.'

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, 'Teklifimiz madde 83'ün dokunulmazlıklarla ilgili komisyonlara havale ettiği prosesi bir kereye mahsus olmak üzere kaldırmak ve tüm dosyaların yargıya intikalini sağlamak esaslı.' dedi.

Bostancı ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, dokunulmazlıklar konusunu görüşmek için Meclis'te bir araya geldi.

CHP Grup Başkanlığında yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bostancı, AK Parti olarak 3 muhalefet partisinin grup başkanvekillerini ziyaret ederek dokunulmazlıkları düzenleyen Anayasa'nın 83. maddesine ilişkin bir teklifte bulunduklarını anımsattı.

Anayasa'daki mevcut düzenleme ile hali hazırdaki dokunulmazlık fezlekelerinin ele alınmasının çok uzun bir zaman kaybına ve Meclisin bloke olmasına neden olacağını anlatan Bostancı, daha önce de geçici bir maddeyle bir defaya mahsus olmak üzere tüm fezlekelerin yargıya intikaline ilişkin tekliflerini muhalefet partilerine götürdüklerini hatırlattı.

Bostancı, AK Parti'nin teklifinin ardından CHP'nin mukabil bir teklifle, 3 alternatifte bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

'Teklifimiz madde 83'ün dokunulmazlıklarla ilgili komisyonlara havale ettiği prosesi bir kereye mahsus olmak üzere kaldırmak ve tüm dosyaların yargıya intikalini sağlamak esaslı. Geçmiş teklifimizden farkı şu; Meclise intikal etmiş olan fezlekelerden söz etmiştik, daha sonra Adalet Bakanlığı ve Başbakanlıkta kimi fezlekeler alıkonulabilir mi, idarenin buna ilişkin ayrı bir tasarrufu olabilir mi kaygısını gördük. Bunu da öngörmek için Başbakanlığa ve Adalet Bakanlığına intikal etmiş olan tüm fezlekeler dahil bu teklifimizin Meclisten geçmesinin ardından Meclis Başkanlığında, Komisyonlarda olanlar dahi tüm fezlekelere ilişkin bir düzenleme yapmış oluyoruz.'

Bostancı, görüşmede Özgür Özel'in teklifi değerlendireceklerini ifade ettiğini belirterek, 'Ümit ederim bir işbirliği içerisinde bu dokunulmazlık meselesini bir yere bağlarız ve bu düzenlemeyi geçiririz.' diye konuştu.

Bir gazetecinin 'CHP'nin teklifinde bakanların da yargılanmasını öngören düzenleme vardı, onun kabul edilmemesinin 'hukuki bir hata olduğu' ifade edildi. Nedir o hukuki hata?' sorusuna Bostancı, 'İlgili kişilerin bizim konuştuğumuz, tartıştığımız dokunulmazlıklar konusuna ilişkin herhangi bir engelleri yoktur. Haklarında dava açılabilir, soruşturma yapılabilir. Görevleri konusunda ise geçmişte bütün partilerin katılımıyla komisyon teşekkül etmiş, Genel Kurul da kendi iradesini ortaya koymuştu. Tekrar dönüp yeni baştan hiç bunlar yokmuş gibi davranmak elbette mümkün olmazdı.' yanıtını verdi.

Naci Bostancı, CHP'den yanıtın ne zaman geleceğinin takdirinin CHP grubuna ait olduğunu ancak kendi beklentisinin kısa zamanda cevap verilmesinden yana olduğunu söyledi.

Bostancı, bildiği kadarıyla 507 dokunulmazlık fezlekesi bulunduğunu belirterek, 'Ne kadar dosya varsa hepsi Meclise, komisyonlara intikal edecek. Anayasa değişikliği yapıldıktan sonra 15 gün içinde yargıya gönderilecek.' diye konuştu.

CHP ile uzlaşı sağlanamadığı takdirde bu durumun değerlendirmesini AK Parti olarak yapacaklarını vurgulayan Bostancı, tekliflerinin idari kurumlara intikal etmiş, yani Başbakanlık ve Adalet Bakanlığına intikal etmiş tüm fezlekeleri kapsadığını kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile