Ak Parti'den Demokrasi Ziyaretleri

Ak Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak, 12 Eylül referandumunda 'Evet' diyerek 'Anayasa Değişikliği Paketi'ni destekleyen partileri ziyaret ederek teşekkürlerini sundu.

İlk olarak Saadet Partisi (SP) İzmir İl Başkanı Şerafettin Kılıç'ı makamında ziyaret eden Ak Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak, SP olarak desteklerinden dolayı Şerafettin Kılıç'a teşekkür etti. Referandum sürecinde her partinin kendi siyasi tavrını ortaya koyduğunu belirten Kabak, şöyle konuştu: "Ak Parti anayasa değişikliği yapan milletvekilleri ile bir 'Evet' kampanyası yürüttü. SP'de 'Anayasa Değişiklik Paketi'ne destek vererek 'Evet' diyeceğini açıkladı. Bu paket bir parti düşüncesi değildi. Bir
hükümet güven oylaması değildi. Demokrasi ve darbe arasında seçim yapılacaktı. SP, Ak Parti ve bazı partiler 'Evet' dedi. Sonuçta yüzde 58 ile paket yürürlüğe girdi. Hiçbir parti kazanmadı. Hiçbir partide kaybetmedi. Kaybedenler darbeciler oldu. Bundan sonra anayasa hükümlerine uygun tasarılar çıkacak. Niçin 'Evet' dediysek, o çalışmalarda aynı doğrultuda devam edecektir."
Eskiden 12 Eylül deyince akla darbenin geldiğini ancak 'Anayasa Değişiklik Paketi' ile az da olsa sivil anayasaya yaklaşıldığını ifade eden Saadet Partisi İzmir İl Başkanı Şerafettin Kılıç ise, "Biz 'Milli Görüşçüler' olarak 1980 darbesini unutamayız. Milli görüşçümüz Necmettin Erbakan ve arkadaşlarının yargılanmasını onlara cezaevlerinde yapılanları unutmayız. Biz o dönem nasıl o anayasaya 'Hayır' dediysek, şimdi ki 'Hayır' oyumuz o dönemin 'Evet'ine denk geleceğinden biz bu kez 'Evet' oyumuzu
kullandık. Bu anayasanın tamamen değişmesi gerektiğini her zaman söyledik. Biz demokrasi adına 'Evet' dedik. İnşallah 12 Eylül darbe anayasasını geride bırakıp sivil bir anayasaya kavuşuruz."
'Anayasa Değişiklik Paketi'nin siyasi bir propaganda olmadığını ancak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi(MHP)'nin o şekle dönüştürmeye çalıştığını vurgulayan Kılıç, şunları söyledi: "Keşke CHP ve MHP'de 'Evet' oyu kullansalardı. O paket meclise geldiğinde 'Biz anayasanın tamamının değişmesinden yanayız. O yüzden 'Hayır' diyoruz' deselerdi. Belki şimdi halk oylaması yapmadan yeni bir sivil anayasamız olacaktı."
REFERANDUM SONUCU DEĞERLENDİRMESİ
12 Eylül referandumunda 'Anayasa Değişiklik Paketi'ne verilen yüzde 58'lik 'Evet' oyunun az olduğunu söyleyen Kılıç, sözlerine şöyle devam etti: "Yüzde 58 az bir oran. Yüzde 80, yüzde 90 olması gereken bir referandumdu. Bunun sebebi ise bazılarının vatandaşı yanıltmalarından kaynaklanmaktadır. İnşallah bundan sonra vakit kaybetmeyerek Ak Parti bu sınavı da geçer ve sivil bir anayasaya kavuşuruz. Ak Parti ilk sınavını 367 milletvekili ile yeni anayasayı geçiremediği zaman kaybetmişti. Bu referandumda
başarılı oldu. İnşallah sivil anayasa yaparken de başarılı olur. Türkiye siyasi ve ekonomik bağımsızlığına kavuşmalıdır."
SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş'un 'Biz Ak Parti'ye oylarımızı ödünç verdik' lafının hatırlatılması üzerine bir açıklama yapan SP İzmir İl Başkanı Şerafettin Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tabii ki yüzde 58 olan sonucun hepsi Ak Parti'ye ait değil. Zaten Başbakan'da 12 Eylül günü bu açıklamayı yapmıştı. Destek verenlere teşekkür etmişti. Numan bey bunu söylemek istemiştir. Yüzde 58 tek Ak Parti'nin oyu değildir. Birçok partinin oyudur."
Bu konu ile ilgili bir açıklama yapan Ak Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak ise; "Başbakanımız zaten hiçbir zaman bu oran Ak Parti'nin oyudur demedi. Aynı şey Cumhurbaşkanlığı seçiminde de oldu. Bizim her partiye saygımız var" şeklinde konuştu.
BBP'YE ZİYARET
12 Eylül referandumunda 'Evet' diyerek Anayasa Değişikliği Paketi'ni destekleyen Büyük Birlik Partisi (BBP) İzmir İl Başkanı Ahmet Bereket'i makamında ziyaret eden Ak Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak kendilerine desteklerinden dolayı teşekkürlerini sundu.
Doğru olanı yapanın her zaman yanında olduklarını söyleyen BBP İzmir İl Başkanı Ahmet Bereket ise; "Türkiye'de bir parti dışındaki tüm partiler bu ilkeye hizmet etmektedir. Biz doğru olanı yaptık. Biz 7/24 kesintisiz demokrasi için 'Evet' dedik" dedi.
CHP'YE GÖNDERME
Kabak, gazetecilerin "Hayır diyen partileri de ziyaret edecek misiniz?" sorusuna, "Ben CHP İl Başkanlığı'na gitmek isterdim. Ancak İl Başkanı 13 Eylül'den beri saklanıyormuş. İzmir'de değilmiş. Çünkü kendi Genel Başkanları Kılıçdaroğlu, '12 Eylül'de 'Evet' çıkarsa savcılar sizi tutuklayacak' diye açıklama yapmış. Garibim gerçek sanmış. Hala saklanıyormuş" diyerek esprili bir açıklamada bulundu.
BBP ziyaretinin ardından Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP)'ne gideceklerini ancak İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı'nın kendisini arayarak gerekçesiz olarak görüşmeyi iptal etmek istediklerini söyleyen AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak; "Biz randevu talep etmiştik. Kabul edilmişti. Ancak gerekçesiz iptal edildi. Saygı duyuyoruz" dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile