Konuyla ilgili konuşan Yemişçi, "Durum Tekel işçilerinden farklı. Tariş özerk bir kurum. Tariş'e hükümet olarak müdahalemiz olamaz. Fakat işçilerin geleceği için çözüm ne varsa elimizden geleni yapacağız" dedi.
Tuğrul Yemişçi, Çiğli AOSB'de faaliyet gösteren Tariş Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Birliği İplik Fabrikası'nın kapanarak yaklaşık 600 kişinin işsiz kaldığını ve bu süreç içinde hükümetin işçileri mağdur etmediğini ifade etti. Yemişçi, kendi dönemlerinde çıkardıkları SGK ve İş-Kur'un ortak çalışması olan yasa sayesinde işten çıkarılanların kıdem tazminatları hesaplanarak çalışmadan devletten para yardımı aldıklarını söyledi. Bu toplantıyı yapma sebebini anlatan Yemişçi, sözlerine şöyle devam etti:
"Tamamen bağımsız bir kurum olan Tariş İplik Fabrikası'nın neden kapandığıyla ilgilisi yok. Bu bizi ilgilendirmez. Çünkü tamamıyla özerk olan bir kurumun yöneticileri gerçekleştirecekleri genel kurullarında üyelerine bunun hesabını orada verirler. Biz, yaklaşık 600 işçiye yapılan kıyım dolayısıyla bu toplantıyı düzenledik. Söylenildiği gibi bizim hükümet olarak özerk olan bir kuruma müdahalemiz söz konusu olamaz. Fabrika kapatılmasında Pamuk Birliği'nin yöneticilerinin kusurlu olduğunu düşünüyorum."
Tariş'in devlete olan borçlarının da çeşitli dönemlerde silindiğini anlatan Yemişçi, şunları söyledi: "2004'te Tariş Pamuk Birliği'nin devlete olan 2001 yılına kadar olan 235 milyon liralık borcu silindi. Fakat o günden itibaren yeni borçları işlemeye başladı. Hükümetimizin bu borçları tahsil etme gibi bir isteği şu an söz konusu değil. Tekel işçilerinin durumu Tariş işçileriyle alakası yok. Burada Tekel işçilerine hem kıdem tazminatları ödendi hem de 4/C kapsamında devlet memuru kapsamına alındı."
Tekelioğlu ise kooperatiflerin daha önce uyarıldığını ve gayrimenkullarının üzerinde ipotek yokken satılarak borçlarının ödenmesi istendiğini belirterek gelinen bu noktada kurumun gayrimenkullarının üzerinde ipotek bulunduğunu ve bundan hükümetin sorumlu olamayacağını söyledi.
İZMİR'E SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ
Öte yandan İzmir'e yapılması düşünülen devlet üniversitesi hakkında da konuşan Tekelioğlu, sözlerine şöyle devam etti: "YÖK'ün genel kurulunda almış olduğu 5 üniversite yapılması tasarısı, Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderildi ve TBMM'ye getirilerek onaylanacak. Hükümet olarak bu konuyu iki yıldır düşünüyorduk. Bu kapsamda İzmir, İstanbul, Erzurum, Konya ve Kayseri'ye 5 devlet üniversitesi yapılacak. İzmir'e yapılacak üniversitenin adı İzmir Turgut Reis Üniversitesi olarak belirlendi. Bu üniversite başta
Sağlık Bilimleri olmak üzere Turizm, Mimarlık, Mühendislik, Orman ve Su Ürünleri Fakültelerini barındıracak. Şu an için nereye yapılacağı belli değil. Konu meclise geldikten sonra nereye yapılacağı şekillenecek."
Ak Parti'den Tariş İşçileri Açıklaması
AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak ile AK Parti İzmir Milletvekilleri Tuğrul Yemişçi ile Mehmet Tekelioğlu, gündemde olan Tariş işçilerinin son durumuna ilişkin AK Parti İl Merkezi'nde ortak bir basın toplantısı düzenledi.