AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 'Türkiye ile İran'ın işbirliği, etnik ve mezhebi çatışmaların panzehiri konumundadır. İki ülkenin dostluğu, birlikte hareket etmesi büyük tehlikelerin önüne geçecek en önemli unsurdur.' dedi.
Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, AK Parti Van milletvekilleri Beşir Atalay, Burhan Kayatürk ile Türkiye ve İran'dan iş adamlarının katılımıyla düzenlenen 'Türkiye- İran ihracat zirvesi' toplantısına katıldı.
Van Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen zirvede konuşan Yılmaz, Türkiye ve İran'ın bölgenin iki güçlü, dost ve kardeş ülkeleri olduğunu söyledi.
İki ülke nüfusu toplandığında 160 milyon kişilik 2 trilyon dolar büyüklüğünde bir pazarın söz konusu olduğunun altını çizen Yılmaz, İran'ın bir süre ekonomik yaptırımlardan dolayı potansiyelini değerlendiremediğini kaydetti.
Komşu ülkenin gelecek dönemlerde doğal ve insan kaynaklarını iyi değerlendirerek ekonomisini büyük ölçeklere taşıyacağını belirten Yılmaz, 'İran ile ticaretimizi arttırma gayretimiz var. İran'da toplantılar yaptık. Son günlerde bir canlanma var. İnşallah kısa sürede hedefimizi yakalar ve daha yukarılara taşırız. Sadece ticaret değil diğer hizmet sektörleri var. Turizm çok önemli. İran'dan çok sayıda turist Türkiye'ye geliyor. Türkiye'den de insanların İran'a gitmesi gerekiyor. Orada çok büyük doğal ve tarihi güzellikler var. Ticaret ve turizm dışında ortak yatırımlar da çok önemli. İş dünyamızı daha çok bir araya getirdikçe ortak yatırımların yapılacağına inanıyorum.' diye konuştu.
- 'Hepimizin dini İslam'dır'
'İran ve Türkiye'nin ekonomik ilişkilerini geliştirmesi sadece refahı arttırmayacak, bölgemizin istikrarına, barış ve huzuruna katkı sağlayacak. Ortadoğu'nun istikrarı, barışı Türkiye ve İran'ın olumlu ilişkileriyle yakından ilgilidir.' diyen Yılmaz, şunları kaydetti:
'Türkiye ile İran'ın işbirliği, etnik ve mezhebi çatışmaların panzehiri konumundadır. İki ülkenin dostluğu, birlikte hareket etmesi büyük tehlikelerin önüne geçecek en önemli unsurdur. Bölgemizin dışında bir takım güçler, bölgede insanların sürekli etnik, mezhebi gerekçelerle kavga ederek, enerjimizi, kaynaklarımızı boşa harcamamızı istiyorlar. Bunlara karşı dikkatli olmamız gerekiyor. Bizim Şiilik, Sünnilik diye bir dinimiz yok. Hepimizin dini İslam'dır. Bu bilinçle hareket etmemiz lazım. Fitne odaklarının bizi birbirimize düşürme çabalarına itibar etmememiz lazım. Ticaretimiz arttıkça, ortak yatırımlar yükseldikçe bu kavgaları çıkarmak isteyenlere en güzel cevabı vermiş olacağız. Ticaretin daha çok artmasından yana politikalarımızı devam ettireceğiz.'
Yılmaz, İran ile ticaretin geliştirilmesi konusunda en önemli çalışmalardan biri olan Tercihli Ticaret Anlaşmasını imzaladıklarını anımsattı.
Bundan sonra kendilerine düşenin bu anlaşma içindeki madde sayısını arttırmak olduğunu vurgulayan Yılmaz, 'Nihai amacımız serbest ticarettir. Bunu başardığımızda hepimiz bundan yararlı çıkacağız. Rekabet iyi bir şeydir. Rekabetin olduğu yerde yenilik, girişim, kalite olur. Rekabetten korkmayalım.' diye konuştu.
- 'İranlı kardeşlerimizi görünce mutlu oluyoruz'
AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay ise Van'ın önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptığını dile getirdi.
Van'da bu tür etkinliklere ihtiyaç olduğunun altını çizen Atalay, 'Van büyük bir ticaret ve sanayi merkezi. Hep birlikte el birliğiyle buradaki işler daha iyi olsun diye çaba gösteriyoruz. Terörle ilgili şu anda önemli gelişmeler var. Van, bölgede en büyük sıçramayı yapacak ilimizdir. Bunu Vanlı ve İran'dan gelen iş adamlarımız için söylüyorum. Biz sizleri seviyoruz. Van otellerinde İranlı kardeşlerimizi görünce mutlu oluyoruz. İlişkileri arttırmak bizlere düşüyor ve biz de bu çaba içindeyiz.' dedi.
Van'da uluslararası katılımla ihracat zirvesi gerçekleştirdiklerini vurgulayan Van Valisi İbrahim Taşyapan da devletin, ticaretin önündeki engelleri kaldırmak ve uygun yatırım ortamı tesis etmek gibi bir görevinin olduğunu aktardı.
İran'a ulaşım konusunda engelleri kaldırdıklarını ve İran sınırına kadar bütün yolları duble yol haline getirdiklerini söyleyen Taşyapan, şöyle devam etti:
'Demiryolu bizim sınırlarımızdan İran'a gidiyor. Orta Asya, Uzak Doğu'ya giden tek demiryolu buradan İran'a gidiyor. Bunu geliştirmeli ve daha iyi duruma getirmeliyiz. Sıkıntılar yaşayabiliriz ama bunları aşmak için çaba göstermeliyiz. Kapıları ilerde 24 saat çalışır hale getirmeliyiz. Bu tür zirveler karşılıklı anlaşmalara zemin oluşturan dönemlerdir. İnşallah Türkiye'nin değişik illerinden gelen iş adamlarımız burada önemli bağlantılar yapacak ve gelip burada yatırım kararı verecekler.'
- 'Ticaretin büyümesi iki ülke açısından önemli'
Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, Van'ın İran ile en uzun sınır hattına sahip il olduğuna dikkati çekti.
İran ile ilişkilerin geliştirilmesi ve ticaretin büyümesinin iki ülke açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Çiftci, 'Bu anlamda ticari anlaşmalarla önemli adımlar atıyoruz ve bundan sonra da atmaya devam edeceğiz. Hedefimiz İran ile ticaret konusunda belirlenen ihracat rakamlarına ulaşılması. Zaman zaman sınır kapılarındaki sıkıntılar iki taraftan da kaynaklanabiliyor. Ticaretin önündeki tüm engellerin kaldırılması konusunda her türlü adımlar atılmaktadır. Bakanlık olarak bu anlamda önemli çalışmalar yapıyoruz.' diye konuştu.
Batı Azerbaycan Eyaleti Ticaret ve Maden Daire Başkanı Cemadi Husmen ise ticaretin dünyada en önemli konulardan biri olduğunu vurguladı.
Ticaretin sadece ekonomi değil güvenliği de sağlayan bir konu olduğunu ifade eden Husmen, 'Ticaret iki taraflı bir konudur. Bizim beklentimiz dostlarımızın istenen maddeleri bizden ithal etmesi ve ticaretin iki taraflı olarak devam etmesi. Devlet adamlarına seslenmek istiyorum. Ticaret bizim bölgesel güvenliğimizi sağlayabilir. Bunu özellikle vurgulamak gerekiyor. ' dedi.
Yılmaz ve beraberindekiler daha sonra Türkiye-İran ihracat fuarında kurulan stantları gezdi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Açıklaması
'Türkiye ile İran'ın işbirliği, etnik ve mezhebi çatışmaların panzehiri konumundadır. İki ülkenin dostluğu, birlikte hareket etmesi büyük tehlikelerin önüne geçecek en önemli unsurdur' 'Bölgemizin dışında bir takım güçler, bölgede insanların sürekli etnik, mezhebi gerekçelerle kavga ederek, enerjimizi, kaynaklarımızı boşa harcamamızı istiyorlar. Bunlara karşı dikkatli olmamız gerekiyor'