Davutoğlu, Kocatepe Kültür Merkezinde "Başbakanımız Gençlerle Buluşuyor" etkinliğinde yaptığı konuşmada, iyi yetişmek için örgün eğitimin yanında alternatif eğitimin de bir o kadar şart olduğunu söyledi.
Örgün eğitimde standartların olduğunu ve öğrencilere belirli bir müfredat kapsamında eğitim verildiğini belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Bazen müfredatları aşmak gerekiyor, bazen disipliner sınırları kırmak gerekiyor. Ben çift ana dal mezunuyum. Mümkün olsa beş dal yapardım. Zihin bölünmez. İyi bir ekonomist olmak için tarih bilmek şart, iyi bir siyaset bilimci olmak için felsefe bilmek şart, iyi bir dünya tarihi bilmeden, sağlam bir düşünce zeminine sahip olmadan düşünce üretemezsiniz. Kendi medeniyetinizi anlamak için medeniyetler tarihi hıfzedeceksiniz. Bugünlerde çokça medeniyet kavramı üzerinde yazıyor, çiziyor ve konuşuyoruz. Daha çokta siyaset vizyonlu bir temel kavram olarak alıyoruz ama her birinizin medeniyet kavramına bakışını doğru bir şekilde inşa etmesi önemli."
- "Alternatif okumalar ve yaklaşımlar geliştirmeli"
Davutoğlu, gençlerin düşünce ekollerini, sanat ve estetik bilinçlerini inşa etmek zorunda olduğunun altını çizerek, "Bunlar liselerde, üniversitelerde tam olarak verilmeyebilir. En iyi öğretmen bazen aynı yaşıtların ortak bulundukları ortamda arkadaşların bir birine öğretmenlik yapmasıdır" diye konuştu.
Gençliğinde birçok şeyi arkadaşlarından öğrendiğini vurgulayan Davutoğlu, arkadaşlarıyla okuldan çıkıp Beyazıt semti civarındaki kahvehanelerde "Batılaşma Sorunu" etrafında tartışmalar yaptığını anlattı.
Gençliğinde diksiyon veya münazara kursları almadığını, hitap etmeyi o yıllarda arkadaşlarıyla yaptığı sohbetler sayesinde öğrendiğini dile getiren Davutoğlu, gençlere hitaben şunları söyledi:
"Sizi, gerçek anlamda yetiştirecek şey, örgün eğitimin dışında kendinize biçtiğiniz rol itibariyle arkadaşlarınızla kurduğunuz küçük sohbet gruplarıdır. Bunun için hepinizin kendisini geleceğe hazırlaması lazım. Bu toprakların ruhunu hakkıyla sahiplenmeniz için evrensel insani değerleri sahiplenmeniz ve korumanız için herkesin, her canlının hukukunu sahiplenmeniz ve korunmanız için, ideolojik tuzaklara ve kapanlara yakalanmamanız için, tek boyutlu kalmamanız için, sizin gibi düşünmeyenleri doğru anlamanız için, dünya görüşünüzün zenginleşmesi için, dünyadaki bütün gelişmeleri doğru değerlendirmeniz için, kendinizle ve çevrenizle barışık olmanız için, sevginin, muhabbetin, diyaloğun kıymetini bilmeniz için mutlaka alternatif okumalar ve alternatif yaklaşımlar geliştirmeniz lazım."
- "Biçilen elbiselere sıkışıp kalmayın"
Gençlerden kendisiyle barışık olmalarını isteyen Davutoğlu, kendisiyle barışık olan birinin dünyayla da barışık olacağını söyledi.
Görüş farkı gözetmeksizin gençlerin Batı ve Doğu klasiklerini okumasını isteyen Davutoğlu, gençlerin Gazali'nin de Kant'ın da eserlerini okumasını önerdi.
"(Ben mühendisim tarih bilmeme gerek yok, İbn-i Haldun okumasam da olur) demeyeceksiniz. Onu yapan mühendis makineyle ilgilenen robot gibi olur bir müddet sonra. Bütün düşünsel ve felsefi arka planını geliştiren bir mühendis makineye bile ruh verir" diyen Davutoğlu, gençlere, "Hiç bir zaman size biçilen elbiselere sıkışıp kalmayın" tavsiyesinde bulundu.
Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Sabah lisede öğrenci olan kızım, 'baba niye bu kadar çok şey öğrenmek zorundayız, işin özünü öğrenelim yeter' dedi, oğlum aynı şekilde. Her sabah böyle eleştirel aile ortamında gençlerin bakış açılarını alıyorum. Haksız değiller belki. Mesele çok bilgiyle yüklenmek değil, mesele düşünce yöntemini öğrenmek. Bilgiyi bilgi yapacak şey o düşünce yöntemiyle bir süzgeçten rafine haline gelmiş olmasıdır. Ben doğrudan üniversitede okumadığım alanlarda dahi sahip olduğum birikimi kendi gayretimle elde etmeye çalıştım. Bunu yapacak olan sizlersiniz."
(Sürecek)
AK Parti Genel Başkanı Ve Başbakan Davutoğlu Açıklaması (3)
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bazen müfredatları aşmak gerekiyor, bazen disipliner sınırları kırmak gerekiyor... İyi bir ekonomist olmak için tarih bilmek şart, iyi bir siyaset bilimci olmak için felsefe bilmek şart" dedi.