AK Parti Grup Baskanvekili Turan'dan Seçim Tarihine Iliskin Açiklama

AK Parti Grup Baskanvekili Bülent Turan, “Seçim büyük ihtimalle 14 Mayis’ta olacak” dedi.

AK Parti Grup Baskanvekili Bülent Turan, CNN Türk’te yayinlanan bir programa katildi.

Turan, seçim tarihi, 6’li masa aday tartismalari gibi gündemdeki konularla ilgili açiklamalarda bulundu.

"Cumhurbaskani karari 9-10 Mart’ta açiklanabilir"

Turan, Cumhurbaskani Erdogan’in son grup toplantisinda 14 Mayis’i isaret ettigini ifade ederek, “Resmi takvim hala 18 Haziran’dir. Bir erken seçim gündemimiz yok. 18 Haziran’da neden yapmayacagiz? Ramazan Bayrami, Hac dönemi, mevsimlik isçiler, Kurban Bayrami. Hem ilk turu hem ikinci turu planlamak zorundasiniz. Bu hac meselesinin 2 turda da olmadigi 7 Mayis ve 14 Mayis var. Biz istiyoruz ki 18 Haziran’a en yakin tarih olan 14 Mayis var. Seçim büyük ihtimalle 14 Mayis’ta olacak. Kararin Meclis’ten çikmasini isterdik. IYI Parti ve CHP yolu kapatti. Seçim tarihini Cumhurbaskanimizin almasini bekliyoruz. Karar 9-10 Mart tarihlerinde açiklanabilir” diye konustu.



"The Ekonomist’in bizi sevmemesi gurur vesilesi"

Turan, Ingiltere’nin haftalik dergisi The Economist’in, Türkiye’de gerçeklesecek seçimle ilgili hazirladigi analizde yer alan skandal ifadelere tepki gösterdi. The Economist’in kendilerini sevmemesinin gurur vesilesi oldugunu belirten Turan, “The Economist’in söylemiyle, Sayin Kiliçdaroglu’nun söylemi arasinda ne fark var Allah askina? Eski Pentagon yetkilisi IHA’larla ilgili yaptirim uygulayin diyor, ayni günün aksaminda Sayin Babacan da bu konuda konusuyor. Içeride de disarida da Erdogan elestirilerine bakin, çok farkli degiller. Disarida FETÖ’ye sahip çikanlar, burada söylemlere bakin, ayni. PKK’ya sahip çikanlara bakin, buradakilerle ayni. Türkiye’deki sistem elestirisine bakin, disarida da burada da ayni. Ne demek “diktatörlüge yürüyor”? Eger böyle bir sey olsa seçim mi olur? Istanbul, Ankara büyüksehir belediyeleri mi kaybedilirdi? Ne diktatörlügünden bahsediyorsunuz? Seçime gitme karari alindiginda, millet ne derse o olmayacak mi? Türkiye’de çok uzun yillardir, nizami yürüyen bir seçim sistemi var” seklinde konustu.



"Erdogan Aday olamaz diyen hukuk cahilidir"

Turan Erdogan’in Meclis karar almazsa aday olamayacagi iddialarina iliskin, “Erdogan partisini kurdugundan bu yana yargi engelleri basta olmak üzere bugüne kadar birçok engelle karsilasmis ve bunlari asmis bir liderdir. Bu konuda bir korkumuz ve kaygimiz yok. Erdogan’i milletin nezdinde bitiremeyen, durduramayan anlayisin mahkeme kararlariyla, evraklarla durdurmaya çalismak çok ibretlik. Erdogan 2018’de yeni sisteme göre birinci kez Cumhurbaskani oldu. Eski sistemde Cumhurbaskanini milletvekilleri seçerdi, yeni sistemde halk seçiyor. Halkin seçtigi ilk liderdir ve su anda ilk dönemidir. Bu dönem de seçilir ve gelecek dönem bir daha aday olmak isterse, o zaman Meclis karari gerekir. Simdi parlamenter sistemin geride kaldigi baskanlik sistemimizin ilk dönemini bitiriyoruz. Dolayisiyla simdiki adayligi ikinci adayligi. ’Aday olamaz’ diyenler hukuk cahilidir” diye konustu.



"Davutoglu kendi partisiyle girsin Konya’dan seçilemez"

Turan, son günlerde Davutoglu’nun yaptigi elestirilere de cevap vererek, sunlari ifade etti:

“Biz Davutoglu’nun konusmasindan keyif aliyoruz. Daha çok konussun istiyoruz. Konustukça bizim bildigimiz yüzünü toplum da görsün istiyoruz. Oyu küçük egosu büyük. Ne yaptigi belli olmayan reel politikadan uzak bir isimle karsi karsiyayiz. Keske hoca olarak akademide kalsaydi. Konusmasindan sonra eski YÖK baskanina söz veriyor. Çok özür diliyorum, adam utanmadan sikilmadan ifadesine “diploma tartismasi olan Erdogan” olarak basliyor. Utanmaz adam, o diploma seni YÖK baskani yaparken tartisma meselesi degildi? O diploma, seni büyükelçi yaparken tartisma meselesi degildi? O diploma, seni Basbakan ve Bakan yaparken tartisma meselesi degildi de bugün mü tartisiyorsunuz? Vefanin hiç mi hatri yok, Davutoglu bu ifadelere ‘sus böyle konusamazsin’ dese çok kiymetli olur, herkes takdir ederdi. Söyle bir iddiam var, binde 1 alamayacaklar, Konya’da CHP’siz aday olsun yine alamayacak. CHP’nin Konya birinci sirasi tartisma konusu, Abdullatif Sener mi, Ahmet Davutoglu mu kavgasi var. Davutoglu seçime kendi partisiyle girsin, Konya’dan kendi memleketinden seçilemeyecek. Hoca dedik, Basbakan dedik, Bakan dedik, hatiramiz var dedik. Biz izlerken mahcup oluyoruz. AK Parti MKYK’nin aldigi en dogru karar Davutoglu’nu basbakanliktan alma karariydi.”

"Muhalefet gelirse kapimiz açik"

Turan, basörtüsü düzenlemesini içeren Anayasa degisikligi teklifine dair tekrar siyasiler partiler arasi bir tur olup olmayacagi sorusuna iliskin, “Biz bu konuda samimiyiz. Hatta 400 vekille degil, 600 vekille evet denilsin. Bir daha bu ülkenin gündeminde basörtüsüyle ilgili magduriyetler yasanmasin istiyoruz. O yüzden dün Komisyonda yapilan konusmalari yakindan takip ettik. Çikan tabloda IYI Parti ve CHP’nin önceki söylemlerinin aksine sanki daha makul yaklastiklarini gördük. Geçen haftalarda randevu istedigimizde önce HDP, ardindan CHP ve IYI Parti degisik saiklerle hayir demisti. Simdi dünkü tabloyu gördükten sonra sunu söylüyorum; biz kavga etmek, bu konuyu polemik yapmak, uzatmak istemiyoruz. Gelin, bu konuyu bir daha görüselim. Biz daha önce randevu talep ettik, kabul etmediler. Onlar, bu konuyu görüsmek isterse kapimiz açik, buyursun gelsinler” dedi.



"6’li masada aday krizi var"

Turan, 6’li masanin 10 aydir bir baskan adayi bulamadigini söyleyerek, “Kiliçdaroglu simdiye kadar aday olsaydi çoktan açiklardi. Bugüne kadar açiklayamamis olmasi da masadaki krizi gösteriyor. Iyi Parti’nin aday meselesini pazarlik konusu yaptigini herkes biliyor. Çok garip bir tablo var önümüzde. Biz kim olursa olsun aday çikin karsimiza yarisalim istiyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile