Kavuncu, yaptığı yazılı açıklamada, TKİ Genel Müdürlüğü'ne bağlı açık ve yer altı kömür ocaklarının işletildiği Tunçbilek'te, açık kömür ocaklarındaki kömür rezervlerinin yaklaşık 5 yıl sonra biteceğinin öngörüldüğünü, buna rağmen bölgede çok zengin yer altı kömür kaynakları bulunduğunu belirtti.
Söz konusu rezervlerin işletilmesinin hem yüksek teknoloji hem de büyük maliyetli yatırımlar gerektirdiğinden şimdiye kadar işletmeye açılamadığını ifade eden Kavuncu, şöyle devam etti:
''Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, ülkemizdeki kömür kaynaklarından en geniş şekilde yararlanılması talimatını verdi. Böylece Tunçbilek'teki kömür zenginliğimizin tümünün sonuna kadar kullanılmasıyla ilgili bir imkan oluştu. Önemli sorunlarımızdan biri olan işsizliği en aza indirmek ve genç nüfusumuza bir ekmek kapısı açmak için çok önemli gördüğümüz projelere öncelik verilmesi için yaptığımız girişimler sonucu Belgrad Üniversitesi'nde bir yıldır yapılan çalışmalarla teknik şartnameler hazırlandı ve ihaleye hazır hale getirildi.
''
-İki projede toplam 4 bin 800'e yakın istihdam-
Kavuncu, ihale hazırlıkları süren iki proje sayesinde ülke ve bölge ekonomisinde önemli bir yere sahip olan Tunçbilek'teki sahaların işletmeye açılacağı bilgisini verdi.
İlk ihalenin, Ömerler-B yer altı işletmesinin devri amacıyla şubat ayının sonuna doğru gerçekleştirileceğine ve burasının iki yıl hazırlık aşaması dahil olmak üzere toplam 19 yıl işletileceğine dikkati çeken Kavuncu, yılda 1 milyon 500 bin ton, toplamda da 24 milyon 750 bin ton üretim planlandığını ve yaklaşık bin 300 kişi çalıştırılmasının öngörüldüğünü duyurdu.
Kavuncu, ikinci ihalenin, 117 milyon ton kömür rezervli Beşiktepe mevkisinde bulunan derin sahalar için mart ayı sonuna doğru gerçekleştirileceğini bildirerek, şunları kaydetti:
''600 milyon doların üzerinde doğrudan, 6 milyar doların üzerinde de dolaylı yatırım sağlayacak ikinci ihale için yeni bir model oluşturuldu. Yer altı kömür işletmesi ile en az 300 megavat kapasiteli yeni bir termik santral kurulmasını da sağlayacak işletmede, 3 bin 500 kişiye doğrudan iş imkanı sağlanacak. Bu proje için 5 yılı hazırlık aşaması olmak üzere toplam 35 yıllık bir süre öngörülüyor. İhaleleri şubat ve mart aylarında yapılacak iki projeyle 5 yıl olan Tavşanlı ilçesinin Tunçbilek bölgesindeki kömür üretiminin ekonomik ömrü, 35 yıla çıkarılacak. Her iki proje, doğrudan yatırım ve istihdamın yanı sıra sağlayacağı dolaylı yatırım ve istihdamla ülkemize ciddi bir katma değer sunacak, bölgemiz insanına refah getirecek.''
Muhabir: Sedat Gök
Yayıncı: Mürsel Çetin
Ak Parti Kütahya Milletvekili Kavuncu Açıklaması
AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün, Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Tunçbilek beldesindeki sahalar için yapacağı iki ihaleyle rezervin işlenmesinin yaklaşık 5 yıl olan ekonomik ömrünün 35 yıla çıkarılacağını bildirdi.