Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen Bireysel Emeklilik Yasası'na ilişkin yazılı açıklama yapan Şahin, kanunun neyi amaçladığını, devletin bireysel emekliliğe verdiği desteği ve bu kanunun getirileri hakkında açıklamalarda bulundu. "Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile, temel olarak yurt içi tasarruflarının artırılması ve finansman imkanlarının çeşitlendirilmesi hedeflenmektedir" diyen Şahin, şöyle devam etti: "Bugün Türkiye'de tasarrufların gayri safi yurt içi hasılaya oranı yüzde 13-14, yatırımların gayri safi yurt içi hasılaya oranı ise yüzde 22 civarındadır. Aradaki yüzde 8'lik fark ise cari açık demektir. Ayrıca yasa, bireysel emeklilik sisteminden faydalanma oranlarının yükseltilmesi, vatandaşların daha etkin şekilde tasarrufa teşvik edilmesi ve sistemin uygulama süresince karşılaşılan sorunların çözülmesi amacıyla, bireysel emeklilik sisteminde değişiklikler yapmaktadır." Türkiye’de bireysel emeklilik durumunun ne durumda olduğu hakkında da konuşan Şahin, "Bugün 17 milyon nüfuslu Hollanda'nın sigorta sektörünün sağladığı sigortacılık primi 110 milyar dolar iken, 75 milyon nüfuslu ülkemizin sigortacılıkta sağladığı prim sadece 8 milyar dolardır. Şu anda 15 emeklilik şirketi bu konuda faaliyet göstermektedir. 2 milyon 794 bin 542 katılımcı mevcuttur. 1 Haziran 2012 itibariyle katılımcıların toplam fon tutarı, 16 milyar 458 milyon liradır. Geçen yıla göre artışımız yüzde 15'tir. Kişi başına düşen fon bedeli 5 bin 900 liradır" ifadelerini kullandı.
Bireysel emeklilikle ilgili düzenlemenin 28 Mart 2001'de kanunlaştığını ve iki yıl sonra devreye girdiğini kaydeden Şahin, "Bugüne kadar sadece 4 bin 743 kişi emekli veya toplu para almış bulunmaktadır. Emekli olan katılımcıların ortalama birikimi 43 bin 600 liradır. Emeklilerin yüzde 75'i ise 17 bin 800 lira üzerinden emeklilik ödemesi almıştır" dedi
"Mevcut sistemde katkı payı ödeme aşamasında ödenen katkı paylarının, belli limitler dahilinde vergi matrahından indirilebildiğini belirten Şahin, "Bu düzenlemeyle bireysel emeklilikte vergi matrahından indirim teşviki yerine doğrudan devlet katkı sistemi getirilmektedir. Devlet katkı sisteminde katılımcı, katkı payını katılımcı bireysel emekli sistemi hesabına yatırmakta ve bireysel emeklilik sistemi katkı payı bilgisini Emeklilik Gözetim Merkezi'ne bildirmektedir. Emeklilik Gözetim Merkezi de devlet katkısını hesaplayarak yüzde 25'lik devlet katkısının hazine tarafından yatırılması sağlanmaktadır" ifadelerini kullandı.
Milletvekili Mustafa Şahin, açıklamalarını şöyle tamamladı: "Bir katılımcıya ödenebilecek azami devlet katkısı tutarı, yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25'i ile sınırlıdır. 1 Temmuz'dan itibaren bu rakamın aylık 940 lira 50 kuruş olacağını düşünürsek, yıllık devlet katkısı da 2 bin 822 lira civarında olacaktır. Dünyada yüzyılın en büyük krizlerinden birinin yaşandığını düşündüğümüzde, bu yıllarda ülkede tasarrufu artırmak ve finansman imkanlarını çeşitlendirmeye yönelik olarak hazırladığımız bu yasa, ülke ekonomimizin daha sağlıklı bir yapıda gelişmesine katkı sağlayacaktır. Hedefimiz dünyayı algılayan, ekonomide her türlü yeni ve farklı yöntemleri doğru bir biçimde uygulayan bir hükümet olarak yolumuza güvenle devam edebilmektir. "
AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin Açıklama Yaptı
AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Bireysel Emeklilik Kanunu ile ilgili olarak, "Hedefimiz dünyayı algılayan, ekonomide her türlü yeni ve farklı yöntemleri doğru bir biçimde uygulayan bir hükümet olarak yolumuza güvenle devam edebilmektir" dedi.