TBMM'de kurulan FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi ve faaliyetlerini araştırma komisyonunda yer alan AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, 'En uzun geceyi araştıracağız. En uzun gecenin öncesinden Fetullah Gülen'in 40 yıl öncesine kadar uzanan yola, çıkış anından itibaren bu harekete destek veren iç ve dış güçleri araştıracağız.' dedi.
Özdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada gerçek demokrasilerde bütün senaryoları halkın yazdığına dikkati çekerek, bütün rolleri halkın dağıttığını, kimin iktidar, kimin muhalefet olacağına halkın karar verdiğini, o nedenle darbelerin demokrasiye zarar verdiğini vurguladı.
FETÖ'nün darbe girişimini, bir intihar saldırısı, bir harakiri, iç savaş çıkarma provası olduğunu dile getiren Özdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Türkiye'yi Suriye, Irak, Libya gibi yapmak için hazırlanmış bir projeydi bu. Ama Allah'a şükürler olsun ki Sayın Cumhurbaşkanı'mızın, Başbakan'ımızın, CHP ve MHP Genel Başkanlarının, Meclis Başkan'ımızın, milletvekillerimizin ve bazı bakanlarımızın dik durması sonucunda milletimiz de dik durdu. Geçmişteki vesayetçiler gibi onlara özendiler. Darbe girişimi ile Türkiye'nin geleceğini, hayallerini bitirmek istediler. Evdeki hesap çarşıya uymadı, Dimyat'a pirince giderken eldeki bulgurdan da oldular. Türkiye'de maalesef görünen kısmı ile eğitim denen, görünen kısmı ile insanlık denen bir yapı maalesef görünmeyen kısmı ile Türkiye'yi ele geçirme çalışması yaptı. Burada yargıyı ele geçirmek istedi, kısmen geçirmişti, emniyeti ele geçirmek istedi, askeriyeyi ele geçirmek istedi, aynı zamanda sermayeyi ve medyayı ele geçirmek istedi. '100 milyar dolarımız olsun Fetullah Gülen de bir gün İstanbul'a insin, orada onu 7-8 milyon kişi karşılasın ve Türkiye'de rejimi değiştirelim' dediler. Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın karizmatik liderimizin dik duruşu ile beraber bu engellenmiş oldu' diye konuştu.
- 'En uzun geceyi araştıracağız'
TBMM'de kurulan Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonunda yer aldığını ve komisyonda 7 aylık süre içerisinde çok önemli raporlara imza attıklarını ifade eden Özdağ, Türkiye'de bir daha darbe olmaması için önerilen 20 önemli maddeden, 19 tanesinin kabul edilerek yerine getirildiğine dikkati çekti.
15 Temmuz darbe girişiminden sonra bir araştırma önergesi verdiklerini hatırlatan Özdağ, darbe girişiminden sonra kurulan üyesi olduğu komisyonun 'en uzun gece'yi araştıracağını söyledi.
Özdağ, 'En uzun gecenin öncesinden Fetullah Gülen'in 40 yıl öncesine kadar uzanan yola, çıkış anından itibaren bu harekete destek veren iç ve dış güçleri araştıracağız. Neden bunlar demokrasiyi içselleştiremediler, neden takkiye yaptılar, neden yüzlerine maske taktılar ve neden bagajlarında darbe ya da Türkiye'yi ele geçirmek vardı sorularının yanıtlarını arayacağız. Ciddi araştırmalar yapacağız. Dinleyeceğimiz insanlar olacak. Gerek paralel yapı içerisinde yer almış olan kişiler gerekse de geçmişte darbelerde bulunan sivil ve askeri erkandaki kişileri dinleyeceğiz. Bunların yanı sıra hukukçular, sosyologlar, bu konular hakkında uzman profesörler, bilim adamları ile konu ile ilgili objektif olarak basının ve kamuoyunun huzurunda ciddi bir çalışma yapacağız.' diye konuştu.
Kendisini komisyona seçtikleri için Başbakan Binali Yıldırım'a ve Grup Başkanvekillerine teşekkür eden Özdağ, 1980 darbesini yaşadığını, Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonunda yer aldığını ve 28 Şubat darbesini önleyen ekibin içerisinde olduğunu anımsattı.
Cumhuriyet tarihinin en önemli araştırma komisyonlarından birisinin içerisinde yer aldıklarını belirten Özdağ, 'Bir daha darbe olmaması için gerek hukuki gerek eğitimsel gerek kültürel ne gerekiyorsa onları yapacağız. 80 milyonun hak ettiği rejim Cumhuriyet ve demokrasidir. İnşallah bu komisyon 6 ay içerisinde tarihe not düşecektir. Diğer komisyon üyesi arkadaşlara başarılar diliyorum' dedi.
Görev tanımlarının önümüzdeki hafta içinde yapacakları ilk toplantıda belli olacağını söyleyen Özdağ, muhalefet partilerinin 6 üyesi, AK Parti'nin 9 üyesi olduğunu kaydetti.
- Muhtarlarla hızlı tren toplantısı
Özdağ, daha sonra Yunusemre Muhtarlar Derneğinin düzenlediği hızlı tren güzergahına yönelik basın açıklamasına da katıldı.
Yunusemre Muhtarlar Derneği Başkanı Bedriye Pehlivan, hızlı tren projesinin şehir içinden geçecek olmasının tedirginlik yarattığını belirterek, “Muhtarlar olarak hızlı tren hattının şehir içinden geçmesini şehri ikiye böleceğinden ve şehrin gelişimini imar açısından kısıtlayacağından dolayı doğru bulmuyoruz. Hızlı tren hattının çevre yolu ile sınırlandırılmasını istiyoruz.' diye konuştu.
Şehir içinden geçen iki banliyö hattı bulunduğunu ve yaşanan imar sıkıntısından dolayı iki raydan birinin kaldırılmasını talep ettiklerini ve bu konuda anlaştıklarını kaydeden Özdağ, 'Menemen-Manisa, Manisa-Alaşehir tren hattımız kalacak. Buradan imar problemini de bu şekilde aşmış olacağız diyerek bu mahallelere müjdeleri verdik.' dedi.
Hiçbir vatandaşın tedirgin olmaması gerektiğini ve 4 yıldır bütün yollar ile uğraştıklarını ifade eden Özdağ, 'Resmi Gazete'de yer alan acele kamulaştırma kararını da araştırıyorum, bunu kim Bakanlar Kuruluna gönderdi, kim imzalattırdı bunu da araştırıyorum, bunu da bulacağım, takipçisiyim. Düzelteceğiz ama bunun da müsebbiplerini bulacağız. Bürokrasi de birilerinin bir tezgahı mı var, yanıltma mı var, bir halkı infiale teşvik etmek mi var? Bunların hepsini düzeltiriz. İktidar biziz, bu işleri yapacak olan da biziz.' diye konuştu.
AK Parti Manisa Milletvekili Özdağ Açıklaması
'En uzun geceyi araştıracağız. En uzun gecenin öncesinden Fetullah Gülen'in 40 yıl öncesine kadar uzanan yola çıkış anından itibaren bu harekete destek veren iç ve dış güçleri araştıracağız'