Adana'nın Kozan ilçesinde Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD)'nin açılışında konuşan Edibe Sözen, "Gelişmiş olan ülkeleri ziyaret ettiğinizde, ekonomik durumlarını gözlemlediğinizde, ne büyük krizlerin yaşandığına şahit oluyorsunuz. Türkiye, bu krizi en az şekliyle atlatmış ülkelerden, şanslı ülkelerden biridir. Bu şans tek başına zuhur etmiş bir şans değildir. Alınan tedbirler ve birbirine duyulan güven, bu sürecin çok daha rahat atlatılmasını beraberinde getirmiştir. Bundan sonra yapılacak şey rekabet gücümüzün daha da artırılması yolunda çalışmak ve birbirimizin açığını, eksiğini, yanlışını görmeden birlikte hareket etme davranışını kabul etmektir. Böyle davranalım ki örgütlü yapılar içinde çok daha güzel şeyleri gerçekleştirelim." dedi.
Türk girişimcilerin artık dünyaya meydan okuduğunu anlatan Sözen, "Dünyanın neresine gitseniz bir Türk girişimciye rastlıyorsunuz. Bu bizim gurur duymamıza vesile oluyor. Bunların daha da çok görülmesinden yanayız. Elimizden ne geliyorsa gerek hükümet gerek siyaset adına yapmaya hazırız. Çünkü biz sorun odaklı değil çözüm odaklı siyasetin üyeleriyiz." diye konuştu.
Sözen şöyle devam etti: "Örgütlendiğimizde, bir araya geldiğimizde ne yapabiliyoruz. Bir araya geldiğimizde ne kadar genişleyebiliyoruz. Önümüzdeki süreçte bunları çok iyi görebilmemiz ve hep birlikte yaşamamız gerekiyor. Hem yurt dışında hem ülke gelinde daha örgütlü Türk topluluklarına ihtiyacımız var. Ne zaman örgütlenirsek ve ne zaman birbirimize olan rekabetimizi sosyal bir rekabete dönüştürürsek o zaman kimse bizim önümüzü kesemez."
TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert de Türk işadamlarının da dünyadaki ekonomik rekabetin içinde olmasını arzulayarak çalıştıklarını ifade etti.
Sert, 5 ülkede ve yurtiçinde 40'ı aşkın şube ile sürdürdükleri çalışmaları 1 yıl içinde 25 ülkeye yayılmış 140 şubeyle hizmet eder duruma getirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.
Sert, Yeniden güçlü Türkiye'nin temellerinin oluşturulması için her kesime düşen görevler olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin kendine format atması gerek. Bu noktada Türkiye'deki yapıyı iyi kuramazsak, Türkiye'deki işadamlarımızı toparlayamazsak, Türkiye'deki akıl adamları, siyasetçiler, politikacılar üst seviyede toparlanmış ve perspektif kazanmış insanlar olmazsa bizden beklenen bu umutlar boşa gider, yazık olur. Türkiye bir fırsat yakalamıştır. 206 ülke Türkiye gelişmiş ülkeler arasında yer alıyor. Büyüme hızında Çin 1. sırada, Türkiye ise 5.2 kalkınma hızı ile 2. sırada yer alıyor. Bu çok büyük bir avantaj. Başka hiçbir ülke Çin ve Türkiye kadar hızlı gelişmiyor. Çin'in patlayacak bir balon olduğunu söyleyebiliriz. Fakat Türkiye bütün kurum ve kuruluşları ile akıllı ve düzgün gidiyor. İşbirliğine, fikir birliğine, üretim birliğine gönül birliğine ve verim birliğine dikkat ediyor. Bu beraberliğimizi bozmamalıyız." şeklinde konuştu.